Slut på ursäkterna – du är inte för gammal

I Sverige finns det en märklig och ytterst osund fixering vid ”ungdom” som ofta gränsar till det infantila, vilket får många att ge upp om sin hälsa i förtid. Men sanningen är att din ålder sällan är det verkliga problemet.

Författaren Mark Hamilton har skrivit mycket om detta i boken ”det infantila samhället” som delvis inspirerat mig till att skriva denna artikel och som jag kan rekommendera alla mina följare att läsa.

Givetvis förändras våra förutsättningar att bli mästare inom olika sporter med åldern, men om du inte drabbas av några drastiska sjukdomar eller olyckor finns det inget som hindrar dig från att vara vältränad och snygg livet ut. 

Ungdomsdyrkan skadar vår hälsa

Ingen annanstans är detta lika tydligt som när det gäller synen på hälsa och skönhet. Det får svenskar att leva osunt när de är unga i tron om att det är den enda tiden som spelar någon roll.

Och det får svenskar i medelåldern, och ofta yngre än så, att sluta försöka komma i form och istället skylla sina hängmagar och sitt höga blodsocker på tidens gång istället för på chipspåsar och stillasittande. 

I andra länder är hög ålder en statusmarkör

Dels så ser många människor sitt bäst före-datum för nästan allt i livet runt 25. Och dels utgår vi nästan alltid ifrån att yngre är bättre. I Kina och Japan är hög ålder en statusmarkör, och i Frankrike anses till exempel en politiker vara för ung när han är under 60.

Redan när jag började närma mig 25-års åldern hörde jag jämnåriga män skrocka som gamla gubbar över meningar som ”ja man är ju inte direkt 20 längre hö hö”.

De använder sin ålder som en ursäkt för misslyckanden

Och när jag träffar mina jämnåriga idag när jag är 41 vill de helst tala om hur kul de hade när de var i 18-års åldern, som om att det var deras peak, väldigt sorgligt. På radio och tv hör jag människor i 40 års åldern prata som om att de var ett steg ifrån graven.

Denna tendens att se sig själv som gammal i förtid är en del av ett bredare fenomen som härrör från defaitism och rationaliseringar av personliga misslyckanden.

Du kan göra dina brister till en del av din identitet eller försöka bli bättre

Några fler exempel på detta är feta människor som istället för att försöka gå ned i vikt gör sin fetma till en identitetsmarkör och ibland till och med en offerroll.

Människor som rationaliserar alla personlig brister med ”jag duger minsann som jag är”. Eller människor som inte lyckats sluta röka och som bortförklarar det med meningar som ”äh, vi ska väl alla ändå dö någon gång”.

Sanningen är att din hälsa är ett resultat av din livsstil

Sanningen är att om du lider av krämpor, trötthet och andra symptom av att ”känna dig gammal” har det med största sannolikhet med din livsföring att göra, inte din ålder.

De flesta djur (i synnerhet rovdjur som oss) jagar och slåss långt in på ålderns höst. När vi levde som grottmänniskor var det extremt sällsynt att dö av hög ålder, vi dog i jakt på farliga djur eller i strid med fientliga människor.

Rocka hårt från vaggan till graven

Ett annat exempel kan vi se på vissa rockartister. En vän till mig var och såg ett av mina favoritband Raubtier på Gävle getaway för ett par år sedan.

Han blev dock besviken när han såg sångaren som är runt 30-års åldern ragla upp på scen för att säga till publiken ”ja man är inte direkt ung längre” varefter de gav en halvkass spelning, förmodligen på grund av ett för högt intag av alkohol.

Band som Iron Maiden är fortfarande bättre än många unga rockare

Jämför detta med Iron Maiden, vars sångare Bruce Dickinson som spelat i årtionden innan Raubtiers sångare var född, fortfarande springer omkring på scenen som en 15-åring och ger sina livs spelningar.

Hur dessa bands livsstil skiljer sig åt i detalj vet jag inte, men helt klart är det inte åldern som är den avgörande faktorn.

Kasta inte bort halva ditt liv på falska föreställningar

För kvinnor som vill skaffa barn är deras fertila ålder som bäst innan 25. Men för vuxna män är det inte värdigt att se sig själv som kasserad runt medelåldern. Och några av världens sexigaste kvinnor är över 40.

Det finns gott om män som startar en bodybuilding-karriär efter 30 upp till 70, 80 och i sällsynta fall även upp till 90 års ålder.

Skyll ifrån dig om du vill men dra inte ned mig i skiten

Om du som läser detta inte håller med om vad jag skriver och envisas med att skylla på din ålder för att du inte är i ditt livs form. För att du inte jagar dina drömmar, och för att du inte kan springa snabbare eller lyfta mer än de flesta i 20-årsåldern.

Ok, fint, men dra inte ned mig i dina rationaliseringar av dina misslyckanden och lathet.

Jag är 41 år när jag skriver detta. och jag är större, starkare, smartare och snyggare än någonsin tidigare. Om tio år kommer jag vara tio gånger så bra i alla dessa avseenden.

Om du väljer att ge upp i förtid är det ditt val, men då vill jag inte ha dig som vän, som klient eller partner, för nederlag smittar. Lev Fett istället!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

En tanke på “Slut på ursäkterna – du är inte för gammal”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: