Hur du tar dig ur offerrollen

Oavsett vår situation kan vi välja att placera oss själva i en offerroll eller att acceptera situationen och ta kommandot över vårt öde. Detta är inte detsamma som att ge bifall åt orättvisor eller att ge upp.

Vi finner oss alla ibland som offer för omständigheter vi har lite eller ingen kontroll över.

Det kan handla om att vi drabbas av en allvarlig sjukdom eller blir varslade från vårt jobb, eller att vi drabbas av nedskärningar till följd av dåliga beslut från politiker som vi själva personligen inte röstat för.

Men oavsett vad just du råkat ut för finns det alltid något du kan göra för att påverka hur du känner inför det. 

Se dig själv utifrån ett större perspektiv

En enkel fälla som gör att vi lätt hamnar i en offerroll är att tänka ”varför händer det här just mig?”. Oavsett hur din situation ser ut kan du räkna med att du är långtifrån ensam om detta.

Det är inte bara du som drabbats av cancer, det är inte bara du som drabbas av en nedmonterad sjukvård, det är inte bara du som tvivlar på dig själv, även de du beundrar mest gör det också.

Buddha och senapskornet

I en buddhistisk berättelse har en kvinna som förlorat sin son till följd av sjukdom sökt sig till Buddha, hon frågar honom ”Mästare, du som är upplyst, kan inte du ge min son livet tillbaka?”

Buddha svarar ”om du samlar in ett senapsfrö från alla i din by vars familjer inte drabbats av en närståendes död i sjukdom eller krig, om du bara ger mig ett senapsfrö så skall jag föra din son tillbaka”.

Kvinnan lyckas inte samla in ett enda senapsfrö, däremot vinner hon insikten om att hon inte är ensam i sin sorg, alla familjer drabbas av sjukdom, död och lidande.

Hitta förebilder som kämpat med samma sak som du

Om du söker dig till närmsta bibliotek kan du söka efter böcker skrivna av människor som kämpat mot dödliga sjukdomar, män och kvinnor som blivit fängslade för sin politiska kamp, människor som genomgått uppslitande skilsmässor, fått sina barn tagna ifrån sig och mycket mer.

Personligen älskar jag biografier och har hämtat mycket inspiration från förebilder som David Goggins i hans bok ”Cant hurt me” och Hal Elrod i hans bok ”Miracle morning”.

Jag har läst om människor som kämpar mot hjärncancer, ätstörningar, människor som blivit diskriminerade på grund av sina politiska åsikter, människor som valt att kämpa trots sin situation och ändå väljer att se till det positiva i livet.

Dessa människor ger mig både inspiration och ett bredare perspektiv på mina egna problem. 

Fokusera på dina tillgångar och vad du har kontroll över

När en dörr stänger sig öppnas en annan. Jag läste på Instagram om en man som tidigare sprang Marathon och tävlade i Crossfit. Efter att han drabbades av ett hjärtfel för några år sedan förbjöds han av sin läkare att utföra hård träning.

Han kunde ha gett upp där och fastnat i att tycka synd om sig själv och ge upp sin passion för träning.

Istället valde han att satsa all sin energi på att lära sig mer om dieter som är bra för hjärtat och började ägna sig åt lågintensiv träning baserad på långa promenader, simträning och Tai Chi.

Visst var han tvungen att ge upp många av de aktiviteter han älskade, men han hittade utlopp för sin träningslust i andra aktiviteter.

Se filmer och dokumentärer om svåra livsöden

Ett par filmer jag kan rekommendera om män som tagit sig ur extrema livsöden och vänt dem till framgång är:

The theory about everything om Stephen Hawking och hans kamp mot den muskelnedbrytande sjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS) samtidigt som han lyckades bli en av vår tids mest framgångsrika forskare.

En annan är ”The pursuit of happiness” med Will Smith i huvudrollen, om säljaren Chris Gardner som ensamstående pappa som med sin son tvingades leva som hemlösa, samtidigt som han lyckades ta sig från gatan till att bli en mycket framgångsrik mäklare på Wall Street.

Omge dig med positiva vänner och undvik energitjuvar

Trots att jag skriver detta finner jag fortfarande mig själv i offerrollen till och från, då brukar jag prata med min vän och samarbetspartner Dan Forslund.

De senaste åren har han inte bara lyckats uthärda flera personliga motgångar som ett brustet äktenskap och motgångar i arbetslivet, utan dessutom vänt dessa situationer till massiva framgångar både i kärlekslivet och professionellt.

Jag vet att han om det behövs kommer att hjälpa mig ut ur offertänkandet och fokusera på mina möjligheter igen. Om du har sådana vänner som du vet ger dig energi och bra råd, se till att träffa eller prata med dem regelbundet.

Uteslut negativa människor från ditt liv och se till att du ger något av värde tillbaka till dem vars vänskap du värdesätter. Och som alltid – Lev Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: