Du väljer om du vill vara en vinnare

Jag brukade inte tycka om uppdelningen i vinnare och förlorare, eftersom det kändes nedlåtande och kategoriskt. Men när jag insåg att detta handlade om sinnelag och inte om medfödda egenskaper ändrade jag mig.

Jag tycker det är fel att bedöma individer enbart utifrån deras medfödda förutsättningar, givetvis kan vi prata om generaliseringar för att undersöka trender, men annars anser jag att vi bör ge människor en chans att visa vad de går för.

Det handlar inte om ras, kön, klass eller funktionshinder

Du kan inte välja din etnicitet, kön eller vilken klass du föds in i, men du kan välja vad du gör med dina givna kort. Det är din inställning till dina förutsättningar som avgör, inte vad dina förutsättningar är just nu.

Du kan lära dig att bli en vinnarskalle

På samma sätt som du kan arbeta bort fobier, bli fri från missbruksproblem eller lära dig att hantera ditt dåliga humör, kan du även lära dig att tänka som en vinnare.

Detta är ingen garanti för att lyckas i dina åtaganden, men det ökar dina chanser tiofalt och det gör dig predisponerad till att försöka igen.

Tio inställningar som skiljer vinnaren från förloraren:

  • Förloraren fokuserar på sina medfödda begränsningar medan vinnaren fokuserar på sina möjligheter.
  • Förloraren grämer sig över sina misslyckanden medan vinnaren ser dessa som tillfällen att lära sig av till nästa försök.
  • Förloraren fokuserar på hur andra människor (släkt, staten, vänner och fiender) begränsar deras liv, vinnaren fokuserar på vad som ligger i hens egen makt.
  • Förloraren hittar ständigt saker i sitt liv att känna sig bitter över, vinnaren hittar ständigt stora som små saker att känna sig tacksam över.
  • Förloraren fokuserar på vad andra kan göra för hen, vinnaren fokuserar på vad hen kan bidra med.
  • Förloraren känner missunnsamhet mot andra som lyckas, vinnare gläds åt andras framgångar och försöker lära sig av dem.
  • Förloraren gömmer sina drömmar bakom ilska mot dem som har vad hen vill ha. Vinnaren ger uttryck för sina drömmar och är inte rädda för att be om hjälp eller råd.
  • Förloraren klänger sig bittert fast vid vad som ”var bättre förr”, vinnaren tar avstamp från det förflutna mot framtida segrar.
  • Förloraren undviker att agera av rädsla för att misslyckas, vinnaren agerar och ser resultatet som en värdefull läxa eller som en seger, men fokuserar på att växa.
  • Förloraren är långsint och oförmögen att förlåta. Vinnaren är redo att förlåta (inte att glömma) både sig själv och andra, för att kunna gå vidare med sitt liv och fokusera på framtiden.

Jag struntar i hur mycket pengar, makt eller inflytande någon har just nu, jag kan känna igen en vinnare eller förlorare utifrån deras attityd. Men framgångar lämnar som bekant ledtrådar.

Studera vinnare om du vill bli en vinnare

Om du läser böcker eller ser på dokumentärer om framgångsrika människor kommer du att se dessa inställningar som jag listat dyka upp (mer eller mindre) om och om igen i deras livs historier.

Du blir inte en förlorare för att du är pank och arbetslös, du blir en förlorare när du ger upp och slutar att försöka. Du blir inte automatiskt en vinnare för att du vinner en miljon på lotto, du blir en vinnare för att du har en vinnande attityd till livet.

Att leva fett handlar om att tänka som en vinnare, att fokusera på möjligheter, vara tacksam över det vi har och att ständigt försöka bli bättre!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: