Var stolt över ditt ursprung – oavsett vem du är!

Spelar ursprung någon roll? Är det något att skämmas för? Eller något att vara stolt över? Oavsett vem du är eller var du kommer ifrån vill jag här påvisa att samhörighet och förståelse för vår egen stam är intimt förknippad med vårt välmående och utveckling.

När Obama blev vald till USAs president uttryckte hundratals miljoner svarta över hela världen stolthet över bedrifterna från ”en av deras egna”. Men varför då? Bara för att en svart person uppnår något stort behöver det väl inte betyda att alla svarta är lika framgångsrika? Eller skyldiga för en enskild svart mans handlingar?

Den enskildes bragder säger något om folkets potential

En anledning till att Obamas framgångar ingjuter sådan stolthet i många svarta människor världen över, är att det säger något om svarta människors potential. Om en svart man kan nå världens högsta ämbete då finns det väl inga gränser för hur långt andra svarta män kan nå?

Det är ingen som kan klandra en svart man för att vara stolt över Obama. En kines för att vara stolt över Konfucius. Eller en arab för att vara stolt över Muhammed. Varför skulle inte svenskar kunna känna stolthet över våra förfäder?

Blodet har fortfarande betydelse

Jus Sanguinis (blodets rätt) är en gammal romersk lag som innebär att en människa har rätt till medborgarskap i ett land utifrån sin etniska tillhörighet. Denna lag praktiseras fortfarande över nästan hela världen, även om den börjat få ge vika i delar av västvärlden för den andra lagen jus soli (landets rätt), som innebär att du har rätt till medborgarskap utifrån vilket land du fötts i, oberoende av dina föräldrars börd.

Men jag skulle vilja ge orden Jus Sanguinis en annan innebörd, eftersom rättigheter inte är något som uppstår av sig själva utan något man måste kämpa för. Blodets rätt är i denna mening samma sak som blodets potential. Så vad säger vårt blod om oss?

De nordiska folken har mycket att vara stolta över

Våra förfäder erövrade världens kargaste klimat för över tiotusentals år sedan när inlandsisen drog sig undan. I dessa ogästvänliga karga marker skapade vi världens första demokrati (alltinget), vårt eget skriftspråk (utifrån runorna), och vi byggde de mest fantastiska skepp som vetenskapsmän förundras över än idag.

Med dessa skepp seglade våra förfäder över nästan hela den kända världen och la grunden till nya nationer och kulturer, bland annat i det vi idag kallar Skottland (säckpipan kom med vikingarna) och Ryssland (från namnet ruserna som vi gav dem). Även i Amerika har man börjat uppmärksamma vikingen Leif Eriksson som upptäckte kontinenten (Vinland) långt innan Christoffer Columbus.

Vi är en oerhört framgångsrik minoritet

Vårt lilla folk som bara utgör ett par procent av jordens befolkning (en riktig minoritet, jämfört med till exempel arabiska folk som är närmre en halv miljard till antalet) är kända över hela världen för att ha frambringat några av historiens främsta handelsresande, skalder och inte minst krigare.

Vi hade vår egen religion med ett rikt panteon av gudar och gudinnor. Och i en tid då alla folk försökte erövra världen med våld var vi bland de mest framgångsrika.

Ingen turk eller mongol skulle be om ursäkt för sina förfäder

Ingen turk skulle be om ursäkt för det osmanska imperiet som var en av de mest brutala imperier som världen skådat med miljontals europeiska slavar (något som inte är känt bland många i väst). Ingen ättling till Djinghis Khan skäms över sin anfader, tvärtom!

Ingen av de afrikanska nationer som erövrade varandra och sålde sina egna som slavar till européer och araber ber om ursäkt för sitt krigiska förflutna. Detta trots att de fortsatte med sin slavhandel långt efter att vi avskaffat den här i västvärlden.

Jag tycker inte att någon ska be om ursäkt för sin identitet

Identitet står för det som lever vidare, det som inte förändras. Det är vår mest påtagliga väg in till evigheten. Vi är alla en länk i en kedja av tusentals generationer från vårt paleolitiska förflutna in i den ovissa framtiden. Vad är dina misstag eller karaktärsfel i förhållande till detta enorma arv, denna gåva? Däremot säger vårt folks bedrifter något om vår potential.

Du kanske inte känner dig som en nordisk krigare när du klär på dig på morgonen för att därefter skyffla papper på kontoret hela dagen, när du står i kassan på ICA eller slår dig ner i tv-soffan efter en lång och slentrianmässig dag på jobbet. Men verkligheten är att inte finns någonting som är tråkigt eller meningslöst med din existens.

Du är länken som avgör folkets framtid – vad vill du lämna vidare?

Du är produkten av hundratusentals kvinnor och män av ditt folk som gått före dig och slagits med massiva horder av fientliga folk och stammar. Som slagits med sabeltandade tigrar, tämjt världshaven och etablerat en fantastisk civilisation på världens mest ogästvänliga och farliga platser.

Allt för att du ska kunna existera på denna jord våra förfäder slagits på under ett kort ögonblick, för att sedan lämna denna gåva vidare till våra barn. Ordet tradition kommer från latinets tradizio som betyder ”att lämna över”. Vad vill du lämna vidare till dina barn?

Är inte tribalism bara en källa till konflikter och krig?

En del menar att en folklig identitet och stolthet är en grund för konflikter och intolerans. Men faktum är att den kulturella mångfald som finns i världen idag är en konsekvens av grupper av  människor som gått sin egen väg. Av enskilda stammar som bestämt sig för att erövra sin egen del av jorden för att skapa sin egen kultur och sina egna traditioner.

Dessa stammar växte sedan till nya folkslag och nationer, och det är sedermera försvarare av dessa nationer som står för den verkliga mångfalden i världen. Så älskar du mänsklig mångfald borde du även älska det som gör den möjlig.

Men vad har din tillhörighet och identitet med hälsa att göra?

Men vad har detta med träning och hälsa att göra? I flera studier där man forskat om människors hälsa i så kallade ”blå zoner” där människor lever som längst har man funnit tre levnadsfaktorer som spelat in mest utöver motion och kosthållning.

Dessa är kulturell identitet, könsroller och religion. Se denna artikel i SvD. Den förstnämnda faktorn är den jag valt att ta upp i denna artikel, de två andra ämnar jag ta upp i framtida inlägg. Kulturell identitet och stolthet gör att människor mår bättre och känner sig tryggare.

Rotlöshet är inte en källa till frid eller välmående

I slutet av 90-talet bestämde sig den vänsterinriktade sociologen och forskaren Robert Putnam för att bevisa hur mångkulturella och rotlösa samhällen var bättre än dem som var etniskt homogena. Till sin förskräckelse visade hans statistik på motsatsen.

I områden präglade av etnisk mångfald litade människor mindre på varandra, de hade fler fall av klinisk depression och mindre framtidstro. Om detta skrev han sedan i boken Bowling alone som går att beställa här.

Respektera andra, hedra dina förfäder och var stolt över vem du är

Nu kanske inte alla har möjlighet att leva i ett traditionellt samhälle präglat av starka rötter i sin historia och kultur. Men du kan alltid hedra dina förfäder, finna inspiration och stolthet i ditt egna arv genom att läsa om din historia. Det är bra för ditt välbefinnande, känsla av trygghet och framtidstro.

Respektera andra kulturer, hedra dina förfäder och var jävligt stolt över vem du är och var du kommer ifrån!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

3 reaktioner till “Var stolt över ditt ursprung – oavsett vem du är!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: