Tre steg för att uppnå styrka, stolthet och syfte.

Västvärlden i allmänhet, och Sverige i synnerhet befinner sig idag i ett tillstånd av självförnekelse, självhat och defaitism. Tecken på detta kan man se särskilt i spridningen av tre företeelser:

image

1. Ironi: det rika utbudet av komediserier på tv präglas av ironi och sarkasm. I serier som ”Scrubs, The big bang theory och Family guy” med flera, handlar det främst om en massa figurer som inte tar sig själva eller något annat riktigt på allvar. Denna tvivelaktiga typ av underhållning i sig är inget större problem, och man ska kunna ha självdistans och skratta åt saker, inklusive sig själv. Men som en del av ett bredare samhällssymptom är det en yttring av vad som gränsar till en folksjukdom. Ett annat tecken på detta är det så kallade hipsterfenomenet bestående av främst ”män” som bär attribut av manlighet som flanellskjortor, små ironiska mustascher och tatueringar för att håna sin egen frånvaro av autentisk manlighet. Detta skapar också en sorts falsk tillhörighet i ett försök att vara annorlunda och exceptionella, medan det i själva verket snarare lägger emfas på att de är en del av sin samtid. Att vara ironisk är i grunden bara en lätt utväg för att slippa stå för, leva upp till eller behöva försvara något.

2. Etnomasochism: detta är ett fenomen som är unikt för västerländska länder och kanske mer påtagligt i Sverige än något annat land på jorden. Detta handlar om att förneka sin egen identitet, att be om ursäkt för den eller till och med förlöjliga den. När jag skriver detta hade socialdemokraten Mona Sahlin bara för ett par veckor sedan yttrat följande ”det är inget problem om svenskarna dör ut”. Tidigare har hon sagt i tidningen Euroturk ”Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana ”töntiga” saker.”. Om dessa förlöjliganden hade yttrats av en politiker i Turkiet om det turkiska folket hade hen blivit jagad ur landet med högafflar. I Sverige däremot belönar vi hatiska yttranden mot den egna kulturen och befolkningen. Men om inte människor i Sverige led av otroliga mindervärdeskomplex och självhat skulle detta inte vara möjligt.

3. Medelmåttighet: i Sverige har vi något som i folkmun ofta kallas ”jantelagen” som går ut på att ingen vill försöka framstå som bättre än någon annan. På ett sätt kan detta framstå som sympatiskt då obefogat skryt inte heller är någon önskvärd egenskap. Men i Sverige har denna ”lag” lett till ett upphöjande av medelmåttighet som kan sammanfattas i parollen ”tillsammans är vi svaga” som även är titeln på en bok av Lars Holger Holm. Att vara arrogant och skrytsam är en sak, men att erkänna när någon åstadkommit något bra leder till en positiv stolthet och uppmuntrar andra att sträva mot bättre prestationer. Ett argument man använder för detta är att man inte vill få någon att känna sig sämre än någon annan. Men sanningen är dock att människor är olika bra på olika saker. Denna sanning förloras tyvärr också i strävan mot extrem jämlikhetsivran.

Det är min fulla övertygelse att det är dessa mentala attityder och normer som har lett till att Sverige lider av ett närmast epidemiskt mått av passivitet, depression och i de mer extrema men tyvärr inte ovanliga fall av självmord. Avsaknad av högre ideal, en känsla av att inte ha kontroll över sitt eget öde och en gemensam identitet är ett säkert recept på vad vi ser idag. Därför har vi på Leva Fett kommit fram till en strategi i tre steg för att stå emot dessa negativa strömningar. Detta recept bygger på stolthet, styrka och ett högre syfte.

image

1. Stolthet: Jag har tidigare skrivit om vikten av identitet och stolthet i artikeln ”blodets rätt”. Oavsett hur du ser på dig själv idag är du, vare sig du vet det eller inte resultatet av tiotusentals år av evolution. Jag som bott i Italien och rest mycket över hela världen vet att vi svenskar har ett oerhört gott rykte från vikingatiden och framåt. Du som läser detta kanske känner att du inte har så mycket att komma med. Att ditt jobb inte är särskilt viktigt. Att du inte uppnått särskilt mycket, eller till och med skäms över sådant du önskar att du inte gjort.

Men sanningen är att du bara är en länk i en kedja av tusentals generationer av krigare, handelsmän och upptäcktsresande som trotsat istider, världskrig och sabeltandade tigrar för att du skulle kunna leva som du gör idag. Tack vare detta är dina förflutna misslyckanden eller misstag så oerhört obetydliga i den stora helheten samtidigt som kännedom om din familj och ditt folks historia är så oerhört viktigt att föra vidare till framtida generationer. Låt ingen, varken du själv, Aftonbladet eller skattesmitaren Mona Sahlin säga dig något annat.

2. Styrka: Om att bygga fysisk styrka har jag tidigare skrivit om i artikeln ”hur du bygger en massiv fysik. Och om hur du bygger mental styrka har jag skrivit om i ”hur du bygger mentala muskler”. Du kanske är väldigt långt ifrån den fysik du vill ha idag och önskar att du hade börjat tränat tidigare. Du kanske har tränat väldigt länge men inte lyckats nå dit du vill för att du saknar genetiken eller andra typer av resurser. Dessa saker kan vara svårt att göra något åt. Men det enda jag kan garantera är att du kan vara starkare imorgon än du är idag och att du kan bli den bästa versionen av dig själv med hård disciplin, offervilja och dedikation. Människor som själva gett upp i denna strävan vill dra ned dig i samma mentala gyttja som dem själva, med ord som ”du är bra som du är”, ”vem är du att försöka vara bättre än någon annan?”, ”det är ingen ide att försöka bli bättre, vi ska alla dö en dag ändå” med mera. Lyssna inte på dessa falska ormar, du bär på en oanad potential till storhet, skit i vad alla andra tycker eller säger och arbeta för att bli lite starkare, fysiskt och mentalt varje dag. Du kommer tacka mig!

3. Syfte: vikten av att träna för ett högre syfte har jag tidigare skrivit om i artikeln ”träna för ära eller beachen”. Innan du gör ett åtagande inom en träningsform, diet eller något annat, bör du vara klar över dina motiv. Om du ”bara” tränar för att se bra ut inför strandsäsongen är det inte direkt ett dåligt mål, men det skulle inte vara tillräckligt för att motivera mig att träna och definitivt ingen på elitnivå. Jag tränar för att bli den bästa versionen av mig själv. Jag tränar för att hedra min familj, mina förfäder och alla mina framtida ättlingar. Jag tränar för att kunna leva upp till att vara en riktig man i ordets rätta bemärkelse, inte för att kunna bli kategoriserad som någon könlös, metrosexuell höna. Detta kan låta präktigt, och i och med att jag skriver detta riskerar jag att göra åtlöje av mig själv om jag inte lyckas leva upp tilll detta. Men jag siktar hellre för högt än att dö som en ironisk medelmåtta utan några egna drömmar, visioner eller integritet. När du finner ditt högre syfte för träning, jobb och ditt liv som helhet då faller alla bitar på plats och allting blir mycket lättare när du vet vad du kämpar för!

Sammanfattningsvis, var stolt över vem du är. Bygga styrka dagligen. Träna för ära och Lev Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

En tanke på “Tre steg för att uppnå styrka, stolthet och syfte.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: