Hur du bygger mentala muskler

De flesta förstår på någon nivå att det krävs fysiska påfrestningar och intag av bra kost för att kunna bygga muskler. Men när det kommer till vår mentala styrka är det få som verkar förstå att samma principer gäller där.

För att bygga storlek o.ch fysisk styrka behöver du kontinuerligt utsätta dina muskler för påfrestningar. Det behövs riktig mat för att ge dina muskler byggmaterial. Och det behövs sömn och vila för återhämtning.

Det finns dock vissa begränsningar för hur mycket sömn, träning och mat du kan inta under ett dygn. Samma regler gäller för att bygga mental styrka.

Mental inventering och investeringar:

På samma sätt som du har en begränsad mängd tid och energi för fysisk träning har ditt psyke sina begränsningar. Om någon till exempel ägnar fyra timmar åt dagen för att se på tv kommer han eller hon att ha både mindre energi och tid att läsa riktiga böcker eller att producera eget intellektuellt material.

Om man bestämmer sig för att bygga ett starkare psyke vilket är grunden för styrka inom alla andra områden behöver man alltså se över hur man hanterar sina mentala investeringar idag.

Myten om multitasking och vikten av fokus:

Idag talas det mycket om multitasking. Denna idé om att kunna hålla många bollar i luften är i de flesta lägen en myt. Du kanske är duktig på att laga pannkakor samtidigt som du pratar i telefon med en vän.

Men när det kommer till verkligt utvecklande arbete som styrketräning, studier eller att interagera med en annan människa på djupet krävs inget mindre än total närvaro.

Försök inte ragga tjejer och bygga muskler samtidigt

Om någon försöker att bygga en massiv fysik samtidigt som han är på gymmet för att ragga tjejer kan han lika gärna ta en lång promenad istället.

Du kan enkelt lära dig att bli en del av massan och uppnå det av media så omhuldade idealet av medelmåttighet genom att behandla livet som ett smörgåsbord.

Med andra ord är det väldigt lätt att flyta med strömmen och bara engagera dig i saker ytligt. Men verkligt mästerskap uppnås genom disciplin och fokus. Att fokusera på något innebär att du väljer bort andra saker till förmån för något du brinner för.

Mental styrketräning och exponering:

På gymmet lyfter man tunga vikter som bryter ned muskler och skickar signaler till hjärnan om att man behöver bli större och starkare. När du sover kommer hjärnan i sin tur beordra kroppen att producera hormoner som hjälper dig att växa med hjälp av de byggstenar du försett kroppen med genom rätt mat och dryck.

Om man vill bygga mental styrka behöver man utsätta sitt psyke för mentalt påfrestande situationer. Det kan du göra genom att läsa en bok som kräver en hög koncentration och förståelse. Det kan även handla om att umgås med andra människor som är psykiskt starka som kan utmana dig mentalt osv.

Du kan även bygga psykisk styrka genom att utmana dig fysiskt genom kampsport eller styrketräning. Detta eftersom hårda fysiska utmaningar kräver mycket vilja och mental disciplin.

Den mentala dieten:

Utöver mental styrketräning behöver du också mental näring. Detta får man genom att läsa en bra bok, lyssna på en podcast eller se en dokumentär som tillför dig information du inte haft tidigare och som du kan applicera i ditt liv för att växa och utvecklas.

Böcker är dock att föredra av dessa medier. Dessutom behöver du precis som i träning av muskler repetition av kunskap för att verkligen växa. Vissa böcker kan du behöva läsa två till tre gånger.

Övriga faktorer att tänka på med din mentala diet är att majoriteten av den information du intar är positiv och konstruktiv. Ibland behöver vi alla en flamsig komedi eller en riktigt våldsam krigsfilm för att fly vardagen och för att hämta inspiration. Men all ”mental föda” du intar som inte hjälper dig att växa bör betraktas som skräpmat för hjärnan.

Mental vila och återhämtning:

Din hjärna behöver vila och sömn för återhämtning. Här finns tre verktyg. Det första och viktigaste är givetvis sömn, precis som vid fysisk träning. Om du inte sover ordentligt får inte hjärnan en chans att bearbeta dagens intryck och hjälpa den att växa.

Det andra mycket effektiva verktyget som de flesta inte använder (för att de tror det är flummigt) är meditation. Men att meditation är bra för hjärnan och gör den mer effektiv är vetenskapligt belagt och det är inte heller svårt att lära sig. Pröva appen headspace till exempel.

Sist men inte minst mår din hjärna och din kropp bra av roliga, glada och vackra intryck. Klassisk musik är bevisat att ha positiv inverkan på lärande och hälsa. Även ståuppkomedi, en vacker solnedgång eller ett Youtube-klipp med knäppa katter är bra för ditt mentala välmående och i längden din mentala styrka.

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

3 reaktioner till “Hur du bygger mentala muskler”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: