Säg ja till kampen!

Låter du krabborna dra ned dig i hinken, eller sparkar du bort dem på din väg mot friheten? Låter du de levande döda förvandla dig till en jävla zombie eller bygger du ett fort för dig själv och alla andra som vill leva och frodas?

Jag sitter på ett café och skriver detta efter att ha slutat jobbet för dagen. Denna vecka har jag gjort extra åtstramningar i dieten. Min syn är dimmig, huvudet värker och mina ben känns som gelé.

Jag lägger mig hungrig och vaknar med smärta i hela kroppen. Varför gör jag detta? En del kanske tror det handlar om likes på Facebook. Positiva kommentarer när man är ute på krogen. Eller andra uttryck för narcissism.

Beröm är trevligt men kommer inte hjälpa dig genom helvetet

Jag medger att beröm alltid är trevligt, och jag är kanske mer självgod än de flesta. Men för dem som kravlat sig upp i sängen halv fem på morgonen för att masa sig iväg till gymmet innan jobbet.

För att sitta och dricka vatten och äta vitkålssallad när de andra vid bordet käkar pizza. Eller för dem som sprungit på löpbandet tills de känner spyan i munnen. Eller lyft så tungt att de känner blodsmak. Vi vet att det handlar om mycket mer.

Allt som är värt något i livet är produkten av hårt arbete

Vi lever i ett samhälle som hyllar ”kroppsacceptans” (eller vad jag kallar metabola sjukdomar) och jag vet vad jag pratar om. Som vill uppnå jämställdhet genom att hylla medelmåttighet och tror på att det är  bättre att vara svaga tillsammans än att vara stark för dig själv och din stam.

Men jag vägrar att acceptera denna syn på livet, jag vägrar att nedlåta mig åt defaitism, självförnekelse och cynism. Jag väljer hellre att tro på styrka, stolthet och syfte.

Självförbättring är en hyllning till dina förfäder och dina ättlingar

Jag är stolt över vem jag är, trots alla mina fel och brister. Jag älskar att leva i denna tid på denna plats trots alla dess baksidor (alla tider har haft baksidor). Och jag vet att jag kan tacka de som levt här innan mig för såväl mina gener som de frukter som bjuds av samhället omkring mig.

När jag väljer att försöka bli bättre, hyllar jag dem som gått före mig och jag hedrar mina ättlingar som kommer ärva mitt namn och minne. Allt som är värt något i livet är produkten av hårt arbete, självuppoffring och högre ideal.

Jag ångrar en del av mitt förflutna, men jag har aldrig ångrat ett träningspass.

Jag har aldrig ångrat att jag inte ätit mer på Mcdonalds. Eller att jag inte sett mer på tv. För varje gång jag säger nej till de glimrande butiksskyltarna, till rulltrappor, såpoperor och snabbmat för kropp och hjärna. När jag väljer att gå till gymmet, äta sunt och kultivera kropp och sinne. Då säger jag ja till livet, till evolution och utveckling.

Styrka har alltid varit en dygd, framförallt för män, i alla kulturer och i alla tider. Det är en av de mest primala egenskaper vi har där naturen genom historien testat vår disciplin, vilja och genetik.

Stålet ljuger inte och du kan alltid bli bättre

Jag har inte många diplom att skryta med. Jag är inte mycket bättre än någon annan vad gäller att leva moraliskt, i företagsamhet eller i utbildning. Men trots många snedsteg, avsteg och missförstånd har jag alltid kämpat för att bli bättre. Och på ingen annan arena är detta mer sant än i gymmet.

Stålet ljuger inte, som Conans far sa i filmen. Maskinerna och vikterna på gymmet kommer inte behandla dig annorlunda än någon annan. Det är upp till dig att träna för att göra det bästa av vad de har att bjuda.

Säg ja till kampen för dig själv och för vad du älskar

Jag tränar inte för att få beröm från kvällstidningarna (det vore en skymf). Jag tränar inte för att leva upp till samhällets androgyna ideal, självförakt och trygghetsnarkomani. Varje gång jag lyfter min hantel så pekar jag finger åt de som vill att jag ska sänka min standard för att få medelmåttor att må bättre med sig själva.

Varje gång jag hoppar upp på löpbandet så ber jag alla relativister att dra åt helvete, och alla  att låta mig vara ifred med min okuvade optimism och högre ideal.

Jag tränar för att kunna vara stolt över mig själv. Jag äter, mediterar och studerar för att bli den bästa versionen av mig själv. Jag säger ja till livet och ja till den dagliga kampen!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

En tanke på “Säg ja till kampen!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: