Älska livet nu – överflödstänkande

Jag skriver väldigt mycket om kampen, vikten av hårt arbete och om att inte nöja sig med mindre. Detta kan verka paradoxalt, men om vi inte samtidigt kan älska de vi är, var vi är och vad vi gör just nu, kommer det bli väldigt svårt för oss att vinna imorgon.

Till den som har mycket ska ges ännu mer

Anledningen till detta är att vi presterar mycket bättre när vi präglas av ett mindset grundat i tacksamhet och optimism än när vi fokuserar på allt som vi saknar eller som ligger i vägen för vår lycka.

Detta beskrivs i bibeln i Matteusevangeliet, jag minns inte exakta texten:

Den som har lite ska ges ännu mindre, medan den som har mycket ska ges ännu mer.

Överflödstänkande eller bristtänkande

På engelska brukar dessa två sätt att tänka kallas ”abundance mindset” och ”scarsity mindset”. Det första bygger på iden att livet är överfullt av tillgångar och möjligheter, och det andra på att livet är ett nollsummespel, det vill säga att den enes framgång är den andres förlust.

Det säger sig självt att om du tror livet är fullt av möjligheter kommer du våga mer, känna dig mer tacksam och unna andra deras framgångar.

Dina tankar formar din verklighet

Detta sätt att tänka beskrivs även av flera antika grekiska filosofer och av Siddharta Gautama (Buddha):

Din tro formar dina tankar som formar dina handlingar som formar din verklighet

Om du inte tilltalas av filosofiska eller andliga lärare kan du istället utgå från din R.A.S (Retikulära Aktiverings Systemet), detta är din hjärnas förmåga att leta efter mönster i verkligheten som bekräftar dina övertygelser.

Hur skapar du ett överflödstänkande?

Hur når vi då detta eftersträvansvärda sätt att tänka och gör det till vår mentala standard? De tre bästa verktygen för detta enligt mig är en tacksamhetsjournal, affirmationer samt negativ och positiv visualering.

Tacksamhetsjournal: att ägna fem till tio minuter varje dag åt att fokusera på och skriva ned saker i ditt liv att vara tacksam för är en av de mest vetenskapligt dokumenterade och beprövade sätten att öka din lycka.

Affirmationer: dessa är påståenden som du upprepar för dig själv högt framför spegeln eller tyst i huvudet som stärker den övertygelse du vill göra till en mental standard, några exempel:

  • Jag är kapabel att uppnå allt jag vill uppnå
  • Jag älskar att växa och lära mig nya saker
  • Jag fokuserar på möjligheter och lär mig av mina misstag

Negativ visualisering: detta kan verka som ett märkligt förslag mitt i all positivitet. Men de gamla stoikerna visste att vi har lättare att fokusera på vad vi inte har än på hur mycket värre det kunde vara.

Är du irriterad över morgontrafiken? Tänk om du varken hade en bil eller körkort eller ens råd att skaffa det?

Är du frustrerad över att du inte lyckats gå ned de där extra tio kilona? Tänk om du inte hade möjlighet att äta dig mätt? Vilket tyvärr är en verklighet för många i världen.

Positiv visualisering: nu när du fått perspektiv på tillvaron kan du använda positiv visualisering för att föreställa dig hur mycket mer fantastiskt ditt liv kan bli om du kämpar för vad du vill ha.

Föreställ dig hur mycket mer frisk och självsäker du skulle vara om du tränade varje dag och åt nyttig kost större delen av tiden. Se din perfekta fysik och exempel på vad du skulle kunna göra med den.

Föreställ dig din idealpartner, ditt drömjobb, den perfekta semesterorten ditt drömhus och så vidare. Du kan även skapa ett fysiskt eller digitalt ”visionboard”, ett kollage av bilder som representerar vad du vill uppnå

Var tacksam för idag och längta efter vad morgondagen bjuder

I boken ”Den fredliga krigarens väg” säger läraren Sokrates att livets paradoxer är en av de viktigaste hemligheterna till ett fullödigt liv. En av dessa är insikten om hur obetydliga vi är i universum och samtidigt hur otroligt viktiga vi är för människorna omkring oss.

Den viktigaste paradoxen jag fokuserar på här är hur vi kan älska och vara tacksamma för vad vi har nu samtidigt som vi längtar efter och kämpar för vad som kan vänta oss imorgon.

Förstå att varje dag är en otroligt osannolik gåva att vara tacksam för, detta inkluderar människorna, naturen och dina egna egenskaper. Förstå även att detta bara är ett smakprov på hur fantastiskt ditt liv kan bli om du kämpar för det. Detta är att leva och tänka fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: