Släpp skuldkänslorna över din livsstil

Skuldkänslor skapar oftare bitterhet och ilska än förändring. Därför tror jag mer på att agera utifrån självinsikt och förståelse av vår natur som människor. Här visar jag hur du gör detta.

Jag är medveten om att rubriken på detta inlägg är provocerande för många, men mitt syfte är inte att frånta människor ansvaret för deras hälsa och livsstil.

Däremot vill jag gå till botten med de skuldkänslor som hindrar många människor från att komma till bukt med sina ovanor.

Gå till botten med skuldkänslorna

Jag har rört vid detta förut i flera artiklar, men anser att denna fråga om skuldkänslor är tillräckligt viktig för att förtjäna ett eget inlägg.

Robb Wolf som är en av de viktigaste pionjärerna inom paleorörelsen har skrivit om detta i sin bok ”Wired To Eat”.

Vi väljer inte vad som triggar oss

I en intervju förklarade han att det viktigaste budskapet med boken är; att det inte är ditt fel att du har svårt att låta bli onyttig mat.

Givetvis har vi alla ett ansvar för hur mycket vi rör oss och för vad vi stoppar i oss, däremot väljer vi inte vad som triggar oss och till vilken grad.

En del triggas av socker andra av alkohol

Om du är insulinkänslig är risken stor att du upplever socker som knark, vilket gör att du lider av abstinens från socker när du inte ätit det på ett tag och att du har svårt att sluta äta när du väl börjat.

Andra har en genetisk predisponering för att bli alkoholister, för dem kan ett glas vin leda till flera års supande med medföljande konsekvenser.

Men de flesta andra kan ta några öl en gång i veckan utan att uppleva någon som helst abstinens efter alkohol under resterande dagar.

Våra förfäder var inte mer disciplinerade än oss

Många som följer LCHF eller någon annan variant av paleo har en tendens att romantisera våra förfäders leverne från den paleolitiska åldern.

Hur våra förfäder hade hanterat vår tids förutsättningar kan vi bara spekulera om, men försök att integrera befolkningar som fortfarande lever som våra förfäder har gjorts upprepade gånger.

Ett exempel på detta är när forskare lät Australiens aboriginer leva som västerlänningar i några månader.

Vi har skapat en för oss onaturlig miljö

Resultatet blev att de uppvisade tendenser till överätande, inaktivitet och andra skadliga beteenden och med medföljande försämringar i hälsan.

De hade alltså lika svårt som oss att låta bli överdrivet hedonistisk beteende.

Några veckor efter att de återvänt till sina stammar hade alla deras hälsovärden återgått till det normala igen.

Varför gjorde våra förfäder ofta bättre val?

Anledningen till att våra förfäder inte frossade i skräpmat, socker och salt var att de inte hade tillgång till det.

Anledningen till att de rörde sig betydligt mer var att de var tvungna att vara aktiva för att få tag på mat och inte svälta.

De fick i sig tillräckligt med D-vitamin för att de var tvungna att jobba utomhus större delen av dagarna.

Vi var mer sociala innan Facebook

De fick i sig tillräckligt med Omega-3 för att sådant som fet fisk, nyttiga nötter och oliver samt inälvsmat var tillgångar de inte hade råd att undvika till förmån för västerländsk snabbmat.

De var mer sociala eftersom de inte hade tillgång till Facebook och för att de var tvungna att jaga, sova och leva tätt tillsammans för att kunna freda sig från vilda djur och fientliga stammar.

Gör dina val utifrån egennytta inte utifrån skuldkänslor

Många som gör avsteg från sin diet kallar dessa avsteg för ”fuskmåltider”, men ordet fusk betyder att du får en oförtjänt fördel över någon annan.

Men när du väljer att äta en onyttig måltid ger du inte dig själv en fördel framför någon som inte gör det, snarare tvärtom.

Denna användning av ordet ”fusk” för att beskriva vår snedsteg pekar på ett skuldtänkande kopplat till mat.

Det är inget fel på oss i grunden

Idén om att våra förfäder var så duktiga på att leva sunt för att de var disciplinerade har gett oss föreställningen om att det är något fel på oss för att vi har svårt att låta bli onyttiga beteenden.

I själva verket lever vi i en tid och i miljöer som är skapade av våra främsta försäljare, PR-experter och mästerkockar med mera för att vi ska konsumera onyttigheter så ofta och så mycket som möjligt.

Förstå dig själv och agera

När du insett och erkänt för dig själv att du missbrukar något, oavsett om det rör skräpmat, porr eller spelberoende, kan du förlåta dig själv (eftersom det inte finns något att förlåta) och göra ett aktivt val.

Om du vet med dig själv att du inte klarar av att äta några chips utan att det slutar med att du äter upp hela påsen, kan du överväga om det är värt att äta några chips alls.

Men om du klarar av att ta en cigarr ett par gånger om året, ett glas vin till fredagskvällen och så vidare, gör det då, om du anser att det berikar ditt liv.

Men om dessa förströelser har en tendens att spåra ur för dig kanske det är värt att låta bli helt och hållet.

Dina livsval är inte en dom över någon annans livsval

När du offentligt väljer att helt avstå ifrån kolhydrater, alkohol eller något annat onyttigt kan du möta motstånd från dem som känner sig dömda av dig för att de inte gör samma val.

Men om du förklarar att du till exempel väljer att avstå från den där fredagsfyllan för att du har svårt att kontrollera ditt drickande kommer du troligtvis få stöd och sympati från din omgivning.

Om du däremot ägnar din tid åt att förklara hur korkade människor är som väljer att inte leva som du, kommer du fortsätta uppleva motstånd från din omgivning, det är att ditt eget val och då får du stå för det!

Vad som funkar för mig behöver inte funka för dig

Bevisligen har många svenskar svårt att äta nyttigt, dricka måttligt och röra på sig tillräckligt.

Men vi har olika svårt att hantera olika utmaningar för vår hälsa och det har främst med genetik att göra.

Den enes problem är den andres trivialitet

En del kan konsumera alkohol ganska regelbundet utan att bli alkoholister, men de har istället problem med att låta bli lösgodis och för andra är det tvärtom.

En del människor mår jättebra av en vegansk diet medan vissa mår betydligt bättre av en kosthållning baserad på främst animalisk föda.

Din kosthållning är ett verktyg inte en religion

Om du tror att LCHF, paleo eller rawfood-dieten är lösningen på universums problem och du är en av dessa lärors profeter tror jag att du kommer göra andra och dig själv en otjänst.

Såvida du inte väljer att leva ett extremt osunt liv i alkoholism eller med grav fetma som resultat handlar inte dina hälsoval heller om moralfrågor (såvida du inte tycker det är fel att äta kött förstås).

Vad får dig att fungera optimalt?

Vad du väljer att stoppa i dig borde i mitt tycke handla om vad som får dig att fungera optimalt och må bra.

Din kosthållning är något individuellt och personligt som handlar om din hälsa och inte om något annat.

Om du väljer att se kost som verktyg för att optimera din prestation och hälsa kan du tillåta dig att experimentera med olika dieter och träningssätt för att hitta vad som är bäst för dig.

Skippa skuldkänslorna och ta kontrollen över din livsstil istället för tvärtom. Och som alltid – Lev Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

2 reaktioner till “Släpp skuldkänslorna över din livsstil”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: