Säg hejdå till dina låtsaskompisar

Ett genomgående tema på den här bloggen är att den enkla vägen oftast är den sämsta. Detta gäller särskilt människor som lever genom tv-serier.

Att använda steroider är sämre än att försöka höja sina testosteron-nivåer naturligt.

Sötningsmedel är sämre än att helt avvänja sig från söt mat och pornografi är givetvis ett dåligt substitut för riktigt sex och intima relationer.

Vi är alltmer avskurna från varandra

I västvärlden i allmänhet och Sverige i synnerhet är människor väldigt avskurna från varandra.

De flesta människor har majoriteten av sina ”vänner” på Facebook där deras interaktioner mest utgörs av likes, emojis och infantila förkortningar som OMG.

Fler Facebook-vänner färre riktiga vänner

Samtidigt har rekordmånga svenskar svårt att interagera med människor i sin närhet.

De flesta pratar inte med sina grannar och väldigt få tillhör några verkliga gemenskaper byggda på tro, blod eller traditioner.

Istället handlar de flesta accepterade ”stambildningar” i vårt land om fotboll, sexuella fetischer, jakt på pokemons eller något annat profant.

Vad gjorde dina närmaste vänner förra veckan?

Vad som är än värre än dessa symptom är dock ”umgänget” med låtsaskompisar bland vuxna människor, något jag själv gjort mig skyldig till.

Väldigt många svenskar kan nog inte svara för vad fyra av deras närmsta vänner gjorde förra veckan, eller ens förra månaden.

Men det finns figurer i deras liv de definitivt håller koll på

Sist jag kollade höll Rick på att återförenas med sin svarta samurajflickvän Michonne i ”The walking dead”.

Kung Ragnar i ”Vikings” överlämnade sig till kung Aelle i England för att förmå sina söner att invadera kung Eckbert.

Och min favoritkaraktär bland mina låtsaskompisar Tyrion Lannister är nu högra hand åt drakdrottningen Daenerys i ”Game of thrones”.

Nu finns det förvisso betydligt sämre underhållning än dessa program som ”Kardashians” och dylikt som kräver någon typ av hjärnskada för att man ska kunna uppskatta skiten.

Allt emotionellt engagemang kostar

Men fortfarande är det som min favoritförfattare Jack Donovan brukar säga ”emotionellt engagemang kostar oss energi som vi hade kunnat ägna åt något annat”

Oavsett om vi ägnar det åt någon internationell politisk konflikt vi inte kan göra något åt, eller för att bekymra oss för en påhittad, eller ”verklighetsbaserad” karaktär i vår favorit tv-serie.

Anledningen till att många av oss ägnar fler timmar i veckan åt att följa låtsaskaraktärer påhittade i Hollywood än åt riktiga relationer, är att de inte kräver något av oss, mer än vår uppmärksamhet.

Problemet är att vi får väldigt lite tillbaka

När du verkligen behöver hjälp eller någon att prata med, kommer ingen av dessa figurer att finnas till hands.

Och vad som är än värre, är att medan du ägnar flera timmar i veckan åt att följa andra människors liv, ”riktiga eller påhittade”, rinner ditt eget liv ut i sanden.

Bygg ett varaktigt arv istället

Du ger av dina pengar, din tid och energi för att försörja människor som hittar på livshistorier du kan följa istället för att leva ditt eget liv.

Istället för att låta dig hänföras av någon barnslig kärlekshistoria på tv kan du gå ut och söka efter en egen partner och bygga, inte bara en verkligt intim relation, utan en familj, ett arv!

Istället för att ägna dig åt att se andra män kämpa för framgång och ära kan du bygga upp dig själv på ditt lokala gym eller boxningsklubb och en dag vinna riktig ära till ditt eget namn.

Verkliga relationer kräver arbete

Riktiga relationer kräver både att du är uppmärksam på den andres behov, funderingar och preferenser samtidigt som du måste tillföra något själv.

Riktiga relationer är krävande, både vad gäller tid, energi och tålamod, men det är sådana relationer som leder till äkta brödraskap, skapande av familjer, stammar och till och med nationer och imperier har grundats av främst män som jagat och slagits tillsammans.

Jag säger inte att man inte ska kunna se en film ibland eller kunna ägna någon timme i månaden åt hjärndöda förströelser. Men spendera merparten åt ditt din tid med ditt eget liv och med riktiga människor!

Vad vill du med ditt liv?

Men om majoriteten av dina engagerade relationer som du verkligen följer upp inte består av människor i verkliga livet (Facebook räknas inte) tycker jag det är dags att se över vad du vill med ditt liv.

För hur roliga alla figurer du än följer är kommer The hound inte hjälpa dig när du behöver flytta. Floki kommer inte vara best man på ditt bröllop och Carol kommer inte att gråta vid din grav den dag du går hädan.

Stäng av din tv, gå ut och bygg verkliga relationer och gemenskaper, och som alltid – Lev Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: