Vi behöver fler krigare inte fler soffpotatisar

Jag läste för flera år sedan en artikel i SvD Guide med titeln ”Soffpotatisar bidrar till en bättre värld”, då trodde jag detta var ett skämt, men sedan dess har liknande artiklar blivit allt vanligare. Här är mitt svar.

Ett av argumenten för detta är att de som ligger hemma i soffan enligt tidningen bidrar mindre till energiförbrukning och utsläpp genom att inte resa och konsumera lika mycket. Artikeln avslutas med:

Så låt kvällens enda energikrävande aktivitet vara när du torkar av ostbågarna på mjukisbyxorna, sträcker dig efter fjärrkontrollen, byter kanal och sjunker ner med en tung suck

Ytterligare ett rättfärdigande av svaghet

Detta är troligtvis den mest korkade och demoraliserande artikeln jag någonsin läst i förhållande till hälsa och livsstil, och det är inte att säga lite när det gäller mainstream-media.

Jag förmodar eller hoppas att artikeln i fråga är skriven med glimten i ögat, men jag räknar även med att många kommer att läsa detta och hitta ytterligare ett rättfärdigande för ett, i längden, av skadligt beteende som definitivt inte gynnar någon annan heller.

Hur påverkas soffpotatisarnas hälsa?

Om vi börjar med hur stillasittande, Tv-tittande och ostbågar påverkar hälsan. Stillasittande är enligt många forskare det nya rökandet. Från tidningen topphälsa går bland annat att läsa följande:

När du är stilla är ämnet lipoproteinlipas inaktivt. Det ”dammsuger” blodet på fetter och därmed regleras blodfetter och kolesterol- När du rör dig aktiveras ämnet igen.

En annan teori är att aktiva muskler släpper ut ämnen som kallas myokiner, som verkar kunna påverka blodsocker, blodfetter och sammansättningen av kroppsfett. Rör du inte på dig, släpps inte myokinerna ut från muskelcellerna.

Att kombinera detta med exempelvis ostbågar som mest består av härdade fetter och snabba kolhydrater och skadliga e-ämnen är det ett recept för katastrof.

TV-tittande är i bästa fall ett slöseri med tid

Men att stillasittande och snabba kolhydrater är en enkel biljett till övervikt med relaterade sjukdomar är en underdrift som de flesta känner till.

Att spendera mycket tid framför tvn är i bästa fall ett slöseri med tid och i värsta fall skadligt på lång sikt.

Framförallt sent på kvällen stör ljuset från tvn vår inre biologiska dygnsrytm vilket även gör att vi får svårt att sova.

Hur påverkar soffpotatisarnas hälsa samhället?

Nu när vi slagit fast att godis, stillasittande och Tv-tittande påverkar hälsan negativt kan vi resonera kring hur detta påverkar resten av samhället.

Sjukdomar som diabetes, hjärt o kärlsjukdomar som vi direkt kan härleda till soffpotatis-beteende, kostar samhället och skattebetalarna hundratals miljoner varje år i form av läkarbesök, behandling på sjukhus och mediciner.

Medicinerna mot dessa sjukdomar kommer dessutom ut i vårt vattensystem genom avlopp och soppavfall som i sin tur påverkar både vårt ekosystem och vårt dricksvatten.

Politiserat skräp i kombination med stillasittande

Detta kompenseras knappast av någon procent mindre avgaser tack vare lata Tv-tittare som inte kör bil på kvällen.

Att den mesta ”underhållningen” på tv (framförallt svensk tv) dessutom består av politiserat skräp som i sig uppmanar till en ohälsosam livsstil och skadliga värderingar för samhället är ett helt ämne i sig och därför något som ingen bör stötta.

Vad bör du göra istället?

Istället för att ägna hela kvällarna och helgerna åt Tv-tittande, gå ett pass på gymmet, läs en bra bok som du kan lära dig något ifrån, ät en nyttig middag med familjen där ni faktiskt umgås och talar med varandra istället för att bara glo på dumburken.

De flesta svenskar klagar på att de har för lite tid, samtidigt tittar många svenskar enligt en undersökning på tv upp till fyra timmar om dagen, tänk dig hur mycket du skulle hinna göra om du stängde av tvn oftare?

Filmer är förströelser inte förändring till det bättre

Jag ska erkänna att jag själv tittar på tv, och mer än jag borde, även om det är mindre än genomsnittet. Men jag försöker i alla fall inte rättfärdiga detta med att det skulle vara bra för mig eller samhället.

Jag ser heller inget fel med att krypa ned i tv-soffan med flickvännen ibland, och det finns filmer och enstaka dokumentärer på tv som faktiskt kan förmedla något av värde.

Men för de flesta av oss behöver vi titta mindre på tv och inte mer, både för vår hälsa och för att få mer tid över för att kämpa för högre ideal. Så stäng av tvn, lyft något tungt, läs en bok, agera och som vanligt – Lev Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: