Bli lycklig med Epicurus 

En av västvärldens mest missförstådda filosofer från antikens Grekland kan lära många av oss moderna västerlänningar att leva lyckligare idag.

Epicurus född 371 f.Kr på den Grekiska ön Samos är enligt många historiker en av de mest missförstådda av de klassiska grekiska filosoferna. En del beskriver till exempel fester som präglas av överflöd av mat, sex och alkohol som ”epicuriska”, ungefär som att vara epicurisk är synonymt med hedonism.

Ge mig ett fat med ost

Det är förvisso sant att Epicurus till skillnad från många andra grekiska filosofer som stoikerna och cynikerna valde att fokusera på glädje och njutningar i livet framför ett spartanskt leverne som de senare.

Men även dessa njutningar och lyckoämnen han lade emfas vid var oerhört modesta även för sin tid (även om ryktet sa annat) och skulle definitivt framstå som spartanska med våra nutida mått.

Epicurus brukade bland annat säga: ge mig ett fat med ost så att jag kan ha en fest

Epicurus ansåg att de viktigaste beståndsdelarna av ett lyckligt liv är följande; vänner, ekonomisk frihet och kunskap. 

Vänner

De flesta människor värderar nog sina vänner högt, men Epicurus tog det till en annan nivå. Han menade inte bara att man behövde underhålla sina vänner genom en fika någon gång ibland, han bjöd även in så många vänner han fick plats med att bo tillsammans med honom.

Han brukade även säga att viktigare än att välja vad man skulle äta var att välja vem man skulle äta med, och att man aldrig äter själv.

Detta synsätt utgör verkligen en stark kontrast till vår tids atomiserade individer i västvärlden som ofta stolt proklamerar sin individualism och endast upprätthåller sina vänskaper via sociala medier som Facebook.

Ekonomisk frihet

Epicurus kom intressant nog fram till samma slutsats som forskare inom positiv psykologi kommit fram till idag över tvåtusen år senare, vilket är att pengar bara gör oss lyckligare till en viss gräns.

Den gränsen är nådd när vi nått en inkomst där vi har råd med allt som är essentiellt i livet och lite mer (läs ”Lyckligare” av Tal Ben Shahar).

Alltså grundläggande saker som näringsrik mat, boende och kläder samt några enkla nöjen som underhållning, någon resa ibland och dylikt. Enligt Epicurus behöver man alltså inte vara rik för att uppnå ett friare liv, utan bara begränsa sitt konsumerande.

Kunskap

Likt den stora Sokrates ansåg Epicurus att ett ogenomtänkt liv inte är värt att leva. Om vi inte lyckas identifiera vad som är verkligt viktigt för oss kan det leda till att vi börjar söka efter lycka genom droger, sex, mat och prylar vilket kan leda till missbruk och sjukdomar samt en meningslös tillvaro.

Idag har vi bättre tillgång till kunskap och fakta än någonsin tidigare i mänsklighetens historia, men alltför många av oss tar det för givet. Istället låter vi oss förledas av korkade förströelser.

Epicurus såg problemen med reklam

Epicurus identifierade överraskande nog ett hinder för vår lycka som är betydligt mer relevant idag än på hans tid, och det är reklam. Under en tid utan tv, tidningar och stora glossiga reklamskyltar ansåg Epicurus att lovord och lockelser från marknaden får oss att känna oss otillräckliga genom att ituta oss att vi behöver en massa prylar för att vårt liv ska kännas komplett.

Epicurus la även stor vikt vid att leva efter sina principer och proklamerade följande:

Det är omöjligt att leva ett behagligt liv utan att leva klokt, hedervärt och rättfärdigt, och det är omöjligt att leva klokt, hedervärt och rättfärdigt utan att leva ett liv fullt av välbehag

Diogenes exempel och lärdomar

Långt efter Epicurus död inspirerade hans läror den grekiske filosofen Diogenes av den cyniska skolan till att resa en Stoa (pelare) i sin stad som en motkraft mot marknadens lockelser där han ristat in citat som uppmanade människor till att rannsaka sig själva och ifrågasätta sin samtid.

Tyvärr har vi tvåtusen år senare inte lärt oss mycket av dessa vissa män och därför finner vi inga såna pelare att samlas runt i våra städer. 

Men förhoppningsvis kan bloggar som denna åtminstone delvis fungera som en samlingsplats för människor som anser att det finns viktigare saker i livet än bara konsumtion och meningslös hedonism.

Två nutida filosofer att lyssna till

Den mesta inspirationen till den här artikeln kommer från boken ”A philosophers guide to happiness” av den kända filosofen Alain De Botton. J

Jag vill även uppmana mina läsare till att besöka min vän Dan Forslunds fantastiska blogg, Dan är utbildad inom praktisk filosofi och skriver om personlig utveckling, mental hälsa och produktivitet.

Väl mött och som vanligt Lev Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: