Sanningen om att ”vara i rätt stämning”

Att säga till någon som tränar på elitnivå att du bara tränar när du är i ”rätt stämning”, är lika skrattretande som för en författare att bara skriva när hen ”känner sig kreativ”.

Om du tränat i flera år och faktiskt uppnått riktiga resultat, vet du att det berodde på att du var konsekvent i din träning och att du med jämna mellanrum vågade lämna din bekvämlighetszon.

Jag är alltid kreativ klockan nio på morgonen

Författaren Steven Pressfield som skrivit boken ”The War Of Art” svarade i en intervju på frågan om kreativitet ”ja jag skriver när jag är kreativ, och det är jag klockan nio varje morgon”.

Han utvecklade senare sitt svar med ”du kan såklart inte styra över när du ska känna dig kreativ, men desto oftare du skriver, desto större är chansen att känslan av kreativitet kommer inträffa”.

Träningen blir roligare när du tränar ofta

Samma sak gäller fysisk träning. Det är klart att vi som individer är olika predisponerade till att tycka om olika typer av träning. Men du kommer garanterat att känna att träningen är roligare ofta om du tränar oftare.

Dels blir träningen roligare när din kropp vänjer sig vid kontinuerlig fysisk aktivitet, och dels blir träningen roligare när du lär dig behärska de olika övningarna.

Fortsätt kämpa så lossnar det snart

När du efter några månader eller ett år börjar se märkbara resultat i din fysik, får du en ännu större boost för din motivation och självförtroende.

Samma sak gäller mitt skrivande. Några av mina bästa alster har jag skrivit när jag känt mig som mest ”tom i huvudet” och omotiverad innan, men efter några rader ”lossnar det” helt plötsligt.

Resultaten tar vid där smärtan börjar

Arnold Schwarzenegger brukar säga att ”resultaten tar vid där smärtan börjar”, och han räknar bara de repetitioner där det känns som att han inte orkar några fler.

Vila,  återhämtning och tillfälliga förströelser har givetvis också sin plats för ditt välmående och tänkande, men bara som tillfälliga avbrott i en annars aktiv livsstil, såväl mentalt som fysiskt.

Vänta därför inte på kreativitet eller träningsglädje, utan sätt igång med vad du vet att du måste göra så kommer det. Och som alltid – Lev Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: