Fyra morgonvanor för elitmänniskor 

Morgonen lägger grunden för resten av dagen, precis som en byggnad behöver du en stabil grund för din dag, annars kan allting rasa eftersom du inte var förberedd.

De flesta har säkert upplevt dagar då allting tycks gå åt helvete, du vaknar inte av alarmklockan så du försover dig och blir sen. När du väl vaknat och inser att du försovit dig.

Du rusar iväg mot badrummet och slår i foten mot en golvlist och skriker ”jävla förbannade…”. Därefter springer du till bussen som du missar precis med en minut, och så fortsätter dagen i samma spår.

Den perfekta morgonen börjar kvällen innan

Innan jag går in på själva morgonvanorna vill jag börja med att nämna något de flesta inte tänker på, trots att det borde vara uppenbart – grunden för en bra morgon läggs kvällen innan.

Om du somnar tidigt och sover bra igenom natten kommer du vakna pigg och utvilad vilket är den viktigaste förutsättningen för en bra dag.

1. Gå upp minst en timme tidigare

Jag personligen går alltid upp klockan fem på morgonen, oavsett när jag börjar jobba. Men om du börjar jobba klockan sex på morgonen kommer det ändå att vara försent för det vi vill uppnå här, så gå upp minst en timme tidigare än du behöver.

Drick även ett stort glas kallt vatten det första det gör. När du sovit 6-8 timmar kommer du vara lite uttorkad efter natten, därför är det bra att fylla på.

2. Börja med dina viktigaste plikter först

Hal Elrod är återhämtade sig mirakulöst från en bilolycka som lämnade honom död i 6 minuter och gav honom omfattande hjärnskador. Men han lyckades inte bara trotsa läkarnas prognoser.

Senare lyckas han bli multimiljonär, återhämta sig helt, bli en bästsäljande författare och bygga en stor och lycklig familj. Hal är författaren till boken ”Miracle morning” som är huvudinspirationen till detta inlägg.

I nämnda bok går han igenom ett antal morgonvanor för att lyckas med dagen. Den viktigaste av dessa enligt mig är – börja med det som betyder mest.

Gör resten av dagen lättare

Om du får det du känner mest motstånd mot gjort, det kan vara att studera ett nytt språk, meditera eller börja träna, kommer resten av dagen kännas mycket enklare och allting utöver dina dagliga plikter kommer att kännas som en bonus.

Att spara det jobbigaste till sist gör att det roliga i vardagen tappar lite av sin lyster eftersom du vet att du har det jobbigaste kvar. När du får dina tyngsta plikter avklarade på en gång ökar även ditt självförtroende.

3. Träna på morgonen innan jobbet

De flesta säger att de är för trötta på morgonen för att träna, men detta är ett cirkel-argument eftersom de är trötta på morgonen eftersom de inte tränar. Det behöver inte handla om att springa en mil, eller köra en timme på gymmet, 20-30 minuters valfri träning räcker.

För mig är yoga det bästa sättet att börja dagen eftersom det är skonsamt och meditativt, men träningsformen är inte lika viktig som det faktum att du hjälper kroppen (och hjärnan) att vakna.

Aktivera ditt nervsystem

När du tränar innan jobbet aktiverar du ditt nervsystem, du blir mer alert, blodcirkulationen kommer igång och du kommer både att känna dig gladare och lugnare.

Om du dessutom avslutar passet med en riktigt iskall dusch i ca 10 minuter (detta riktar sig till elitmänniskor) kommer du dessutom ”ställa om” ditt centrala nervsystem.

Detta motverkar stress, depression och ångest och ökar din produktion av testosteron med allt som hör till.

4. Planera din dag och ditt liv

De flesta människor rusar bara igenom sin dag från plikt till plikt utan att ha något grepp om helheten. Om det är något som förenar framgångsrika och högpresterande människor är det att de vet vad dom vill ha och att de har en plan för att nå dit.

I boken ”Karismakoden” identifierar Eva Kihlström detta attribut som det mest utmärkande och attraktiva med framgångsrika människor – de vet vad dom vill, de brinner för något, de är engagerade och tar ansvar för sina liv.

Vad kan du göra idag för att komma närmare ditt mål?

När du börjar dagen med att se över din dag, vad är dina plikter? (få dem avklarade först), vad vill du uppnå? (inte vad andra vill eller förväntar sig av dig, vad vill DU!), vad kan du göra idag för att komma ett steg närmre dina mål?

Hur mycket behöver du göra varje dag för att komma dit du vill inom fem eller tio år? När du är klar över vad som krävs av dig och du har en plan för att klara det är det bara att skrida till verket – stark, medveten, vaken och entusiastisk!!

Ta tillbaka din morgon och lev fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: