Hemligheten till framgång – nivåer

Det finns ett enormt gap mellan människorna i botten av samhället och eliten som väldigt få tycks sträva efter eftersom vi har en tendens att fokusera på extrema motsatser. Identifiera var du är, se till nästa nivå och lyft dig över massorna.

Nyligen bad min träningscoach Mathias Zachau mig att ta reda på var mitt 1RM (1 Reps Max) är i grundläggande basövningar på gymmet. Detta innebär i korthet att testa hur tungt jag kan lyfta i en enda repetition i grundövningar som knäböj, marklyft och pressbänk.

Syftet med detta är att hitta en nivå på vikterna som gör att jag kan öka i styrka utifrån var jag befinner mig för optimal tillväxt utan att lyfta för tungt och skada mig.

Anledningen till att jag nämner detta är att det finns en läxa här som gäller alla andra områden i livet också.

Om du vill tjäna mer pengar

Låt oss säga att du är arbetslös just nu, du saknar en yrkesutbildning och det enda jobb du haft tidigare är som kassör på Ica. Om du fokuserar på att bli multimiljonär kommer du ganska snabbt bli frustrerad.

Men om du ser att ”karriärspelet” likt de flesta spel, har nivåer, kan du identifiera var du befinner dig på karriärstegen (i detta exempel på botten) och inse att nästa steg handlar om att ta dig från noll till ett, till exempel genom att skaffa dig en yrkesutbildning.

Var ärlig med dig själv

När vi försöker ta oss till en ny nivå, oavsett om det gäller styrketräning, karriär eller relationer är det oerhört viktigt att vi är ärliga mot oss själva. Du behöver inte basunera ut till världen att du är en otränad tjockis, men erkänn det för dig själv så att du kan börja träna på en nivå som är lämplig utifrån var du befinner dig just nu.

Vad är din nästa nivå?

För ett par år sedan var jag en typisk gymråtta som styrketränat under större delen av mitt liv, utifrån så kallad ”Bro-science” (råd från kompisar och andra gymråttor). Jag hade kommit längre än många andra bara genom hårt jävla arbete, men jag nådde aldrig den fysik jag ville ha.

Nästa nivå för mig var därför att skaffa mig en professionell coach, han gav mig ett kost och träningsprogram anpassat till mina förutsättningar, och på sex månader nådde jag resultat som jag inte lyckats uppnå under 20 års tid.

Stirra dig inte blind på toppen de flesta lämnar aldrig botten

Om jag hade tittat på någon som The rock eller John Cena för två år sedan när jag hade nästan 30 kilos övervikt, hade det känts meningslöst att ens försöka. Men genom att fokusera på vad jag kan uppnå på sex månader, fann jag ett värdigt mål det året.

Sanningen är tyvärr att de flesta svenskar aldrig ens försöker ta sig till nästa nivå i sin hälsa och fysik, vilket är anledningen till att rekordmånga av oss lider av övervikt och sjukdomar som diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärt och kärlsjukdomar.

Börja klättra så befinner du dig snart högt över genomsnittet

Nu säger jag inte att du ska försöka bli bättre för att kunna se ned på andra, det vore en usel motivationsfaktor. Men det finns en viktig lärdom i att förstå varför så många befinner sig så lågt i sin utveckling (jag befinner mig fortfarande lågt inom flera områden). Detta kan sammanfattas i ett av mina favoritcitat:

De flesta överskattar vad de kan uppnå på ett år, men underskattar vad de kan uppnå på fem år – Tony Robbins

Om du fokuserar på att tjäna mer än du gör nu i stället för att bli nästa Bill Gates. Om du fokuserar på att gå ned tio kilo i stället för att bli nästa Schwarzenegger. Om du fokuserar på att skaffa en utbildning i stället för att bli nästa Stephen Hawking…

Kommer du snart befinna dig långt över genomsnittet enbart på grund av att de flesta inte ens försöker att nå nästa nivå i sin utveckling eftersom de stirrar sig blinda på dem i toppen eller för att de bara försöker hålla sig flytande där de är.

Så för att sammanfatta: identifiera var du är, var ärlig mot dig själv, hitta nästa nivå och sätt igång med arbetet (skaffa en coach om det behövs), sluta aldrig sträva och som alltid – Lev Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: