Kommer nästa stora kris? Vad är viktigt?

Så var det dags igen med domedagsprofetior och varningar om undergången, kanske dessa stämmer eller inte. Men det som är viktigt i livet fortsätter att vara detsamma, här förklarar jag varför.

Jag är 41 år gammal när jag skriver detta och har genomlevt ett gäng ”undergångar” som skrämt massorna under åren. När datorerna skulle krascha runt år 2000, när Mayakalendern påstods säga att jorden skulle gå under 2012 och nu senast med Coronapandemin 2020.

Jag vill inte bidra till undergångsporren jag ser omkring mig just nu, men eftersom en större kris, vare sig den är ekonomisk, militär eller epidemiologisk, alltid är en möjlighet, ser jag ett värde i att tala om vad som betyder något i dessa tider.

Pengar är bra men inte det viktigaste

Väldigt rika människor kan köpa vad de behöver, alltifrån mat till tryggt boende, medicin och beväpnade vakter med mera. Men vad händer när ekonomin kraschar? Eller när massorna vänder sig mot eliten i brist på resurser?

Jag är hellre välbärgad än fattig, men jag har inga illusioner om att pengar gör mig immun mot sjukdomar, inflation eller krig. Så vad är viktigare än mycket pengar?

Stam, familj, vänner och rykte

Har du vänner som skulle dela med sig av mat och husrum om du förlorade allt? Har du ett brödraskap bestående av smarta, kapabla och starka män som står bakom dig i allt du vill ta dig för? Har du människor som kan ge dig råd om ekonomi, hälsa och överlevnad?

Ditt nätverk är ditt nettovärde, du är genomsnittet av de fem personer du umgås mest med. Du är ingen ö och detta är mer sant än någonsin vid en storskalig kris.

Fysisk, andlig och mental hälsa

Har du den mentala styrka som krävs för att inte bli apatisk eller panikslagen när allting förändras drastiskt runt omkring dig? Har du en fysik och en livsstil som gör det lätt för dig att anpassa dig till att ha lite mat på bordet och tvingas genomföra tungt fysiskt arbete?

Är du andligt grundad i dina övertygelser så att du inte blir överväldigad av fruktan för döden? Dina sinnen, din kropp och dina själsliga fakultet är alltid dina främsta tillgångar.

Kunskap, kompetens och handlingskraft

Har du någon form av grundläggande kunskap för att kunna odla eller jaga din egen föda? Har du kompetens nog för att kunna bygga ett vindskydd eller göra eld utan moderna hjälpmedel? Kan du snabbt omsätta dina kunskaper och din kompetens i handlingskraft om det behövs?

Dina kunskaper om att skaffa föda, lägga om sår, hitta alternativa energikällor och så vidare ökar inte bara dina chanser att överleva, de ökar dessutom ditt värde för andra gemenskaper.

Våldskapital och socialt kapital

Dina möjligheter att försvara dig med bara knytnävar eller med andra medel ökar desto svagare samhället och dess institutioner blir. En stark fysik, bra kondition, smidighet och skicklighet inom en eller flera kampsporter kan bli ovärderliga.

En annan ofta översedd egenskap är din förmåga att kommunicera fredligt och göra dig själv förstådd och omtyckt.

Förmågan att vara diplomatisk, att kunna förhandla och knyta vänskapsband är viktigare än någonsin i ett scenario där din överlevnad hänger på vilka människor du har omkring dig.

Läs även ”Gör dig själv svårare att döda

Om det verkligen väntar en stor samhällskris runt hörnet, eller om det bara är ett utslag av masshysteri, kommer råden i denna artikel göra dig starkare och bättre rustad för framtiden oavsett.

Fortsätt därför att göra dig själv starkare, omge dig med människor som lyfter dig och som alltid – Lev Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: