Slut på ursäkterna – jag har inte tid!

Den vanligaste ursäkten många har för att rättfärdiga att de är i dålig form, är brist på tid. Vanligare än “jag är för gammal” och “jag har inte råd” som jag bemött tidigare. Och denna ursäkt är även den sämsta av dem, här förklarar jag varför.

Jag blir alltmer förundrad när vänner till mig som fortfarande är singlar och inte har barn påstår att de inte har tid över för att träna och äta nyttigt.

Visst, många av dem har mycket längre restid än mig och mer tidskrävande arbetsuppgifter.

Men med tre barn och fästmö, egen firma, studier, dagligt skrivande till två hemsidor, skrivande på min första bok (som kommer ut i år) och mycket mer, hinner jag ändå träna på gym, utöva yoga och springa nästan varje dag.

Någon gör mer än dig och hinner ändå träna

Du som läser detta kanske är en VD för ett stort företag, du kanske jobbar tre olika jobb, skjutsar barn till skola och hockey och så vidare.

Men oavsett hur mycket du har att göra, finns det otaliga exempel på människor som gör ofantligt mycket mer, och ändå hinner med att träna och äta bra mat.

Från fat-cats till fit-cats

Från slutet av 1800-talet och större delen av 1900-talet brukade rika människor beskrivas som “fat-cats” eftersom rikedom ofta var synonymt med lyxig (läs sockerrik) mat och brist på träning, vilket gjorde dessa människor feta.

Idag kan vi kalla världens främsta entreprenörer för “fit-cats” eftersom man idag är medveten om hur viktig den personliga hälsan är för att orka vara en framgångsrik affärsman eller kvinna.

Tony Robbins som är världens främsta coach inom NLP och personlig utveckling samt författare, hinner driva 12 företag, föreläsa i upp till 6 länder i veckan, coacha hundratusentals människor per år och ändå träna varje morgon och äta bra.

Tony föredrar att äta vad han kallar “tråkig mat” som fisk och sallad, för att påminna sig om att det “bara är bränsle”.

Har du mer att göra än USA:s president? 

Den tidigare presidenten Obama tränar med vikter och kör kardio varje morgon, grundaren av Facebook (Meta) Mark Zuckerberg tränar med sin cykel och/eller med att surfa varje dag.

Ett av de bästa exempel på kombinationen av träning och entreprenörskap är kanske Arnold Schwarzenegger.

Utöver att ha varit en sjufaldig Mr. Olympia, startade han ett miljon-vinnande företag (innan han blev känd), lyckades bli en av världens främsta filmstjärnor, bli vald till Guvernör i Kalifornien som är en av Amerikas största och rikaste delstater, samt skrivit ett flertal böcker.

Arnolds träningsresultat får tala för sig själva än idag.

Lev minimalistiskt om du saknar pengar och resurser

Många av  de exempel jag nämnt är människor med mycket pengar och resurser, men det brukor ofta hänga ihop med att ha mycket tid, inte alltid men ofta. Själv tillhör jag inte denna ekonomiska elit, men jag har funnit vägar framåt ändå.

Personligen har jag valt en livsstil som gör att jag inte behöver ha ett konventionellt jobb, jag försöker leva minimalistiskt för att kunna ägna så mycket tid som möjligt åt personlig utveckling, träning och skrivande samt att coacha andra.

Men genom mina klienter, samarbetspartners och vänner har jag lärt känna dussintals människor med stora familjer, som jobbar flera jobb, driver bloggar, reser runt världen och som ändå hinner träna nästan varje dag.

Hur skapar du tid att träna och äta rätt?

Några tips för att hinna träna och äta bra större delen av veckan.

Kom ihåg att du inte behöver träna timmar i sträck för att få in träning i vardagen. Gå upp en halvtimme tidigare, på 30 minuter hinner du mer än väl köra ett intensivt träningspass i hemmet, med eller utan vikter.

Kolla in Paolo Robertos bok 15 minuter om dagen för förslag, eller använd Google för tips på träning utan utrustning.

Gör matlådor och promenera till jobbet

Träna en kvart på lunchrasten. Oavsett om du jobbar på kontor, lager eller sjukhus hinner du göra några fria övningar på lunchrasten, för att veta vad se föregående punkt.

Om du inte bor alltför långt bort kan du promenera till och från jobbet, även om jobbet är flera timmar bort kan du parkera en halvtimme från där du jobbar för att få lite motion.

För att vara säker på att få i dig bra näring, ta en ledig dag i veckan då du gör matlådor för resten av veckan, det sparar du både tid och pengar på.

Anlita en coach! 

Om du ändå inte får ihop det med tiden rekommenderar jag att du besöker min samarbetspartner Dan Forslunds hemsida, han är en effektivitetscoach.

Hämta inspiration från hans artiklar eller boka en tid med honom för en personlig konsultation.

Gör som världens mest framgångsrika och upptagna människor: träna och ät rätt, du har tid till det. Och som alltid, kom ihåg att Leva Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: