Hur du lär dig att tänka långsiktigt

De flesta framgångar som är värda något kräver tid för att uppnå. Men hur kan du motivera dig själv i början av ett åtagande? När belöningarna är väldigt få och motståndet extra svårt?

Du har säkert hört någon säga triumferande något i stil med ”YES! jag kom in på polishögskolan” eller ”vilken tur, jag fick ett stipendium för att studera på konstfack” eller dylikt.

Men varför är någon lycklig bara för att få möjligheten till att studera något? Det är ju ingen garanti för att de kommer nå sina mål.

Allt det betyder är att de blir garanterade chansen att få ett erkännande för sina bedrifter och försedda med den kunskap som krävs för att nå dit.

Du måste vara en nybörjare innan du kan bli en mästare

I många fall när människor påbörjar en ny diet eller ett träningsprogram känner de sig snabbt nedslagna i brist på snabba resultat, ofta efter bara ett par veckor eller en månad.

Men tänk om alla människor tänkte så, ifall Kalle efter två månader på KTH gav upp sina studier med motiveringen ”två månaders hårt arbete och ändå är jag ingen civilingenjör”.

Eller ”jag lanserade ju mitt företag för över ett halvår sedan, varför är jag inte lika rik och erkänd som Richard Branson?”.

Att bygga en stark och frisk kropp går snabbare än det mesta

Beroende på var du är i din fysiska status går det oftare betydligt snabbare att bygga en imponerande fysik än det tar att studera för att bli ingenjör eller arkitekt.

Men min poäng är att du tjänar på ett långsiktigt perspektiv även vad gäller träning.

En annan viktig liknelse mellan träning och de flesta högstatusyrken är att du aldrig kommer bli fullärd.

Såvida du inte bara tänkt att vara frisk och snygg en enskild sommar är fysisk utveckling ett arbete som pågår hela livet.

Underhåll och progression

Det finns ytterligare aspekter av ett långsiktigt perspektiv inom träning, vi börjar med underhåll;

Människan är gjord för att röra på sig och äta mat som växer ur marken, simmar i vattnet eller vandrar omkring på land.

Vi är inte skapta för att sitta i soffan, titta på fotboll och äta chips. Träning är något vi alltid hållit på med sedan tidernas begynnelse, oavsett vad vi kallat det.

Du borstar väl inte tänderna tre gånger i veckan?

Atleten Jonas Colting brukar jämföra det med att borsta tänderna, vi borstar ju inte tänderna två till tre gånger i veckan, vi borstar dem varje dag, ofta både morgon och kväll.

Maximen ”use it or loose it” är mer än giltig här. Muskler är en färskvara och en slapp och sjuk kropp väntar runt hörnet så fort du slutar använda den för vad den är till för.

Det du inte använder kommer du att förlora snabbare

En annan aspekt av långsiktig träning som de flesta egentligen är mer intresserad av är progression det vill säga utveckling;

Att gå från att vara överviktig till normalviktig. Eller från att vara spinkig till att vara muskulös och så vidare.

Om du vill gå från att ha en undermålig till en bra fysik krävs det att du fortsätter öka dina ansträngningar i gymmet eller löpspåret kontinuerligt.

Varför nöja sig med att vara medioker?

Och samma sak när du vill gå från att ha en bra fysik till en superfysik. Progressiv träning innebär att du alltid försöker träna lite hårdare, effektivare och mer intensivt än du gjorde veckan innan.

Om du ”bara” vill träna för att upprätthålla en ”bra” fysik är det givetvis inget fel med det. Men varför nöja sig med det?

Kortsiktiga och långsiktiga belöningar

Att vi tjänar på att tänka långsiktigt med träningen betyder dock inte att det inte finns några kortsiktiga belöningar av att träna och äta bra.

När jag haft ett uppehåll från träning och en bra kosthållning känner jag ofta vinsten av att återgå till ett sunt leverne redan första dagen i gymmet.

Utöver den psykologiska tillfredsställelsen av att ha slagit in på en sundare bana, är det även ett faktum att våra kroppar mår bra av att arbeta hårt.

De kortsiktiga vinsterna är större än du tror

Detta är något som omedelbart påverkar vår sömn, blodsocker, blodtryck och mentalt välmående samma dag vi börjar träna och äta bättre.

Vi kan även uppleva påtagliga yttre fysiska förändringar redan efter några veckors träning och diet, även om skillnaderna är små kan de ha skapa stora förändringar i såväl fysiskt som psykiskt mående.

Men de långsiktiga vinsterna är givetvis de mest åtråvärda

Långsiktig underhållsträning kan leda till att du lever årtionden längre än vad du annars skulle ha gjort samt att du kan undvika sjukdomar som diabetes, hjärt och kärlsjukdomar, cancer och så mycket mera.

Samt att du kommer att vara en gladare och piggare människa hela livet än vad du annars skulle vara.

Långsiktiga belöningar av progressiv träning är att du kommer att bli starkare, snabbare och snyggare för varje år som går i resten av ditt liv om inget oförutsett inträffar, som en allvarlig sjukdom eller olycka.

Vad progressiv träning innebär för mig?

Det finns otaliga exempel på män och kvinnor som blir kroppsbyggare över 90 års ålder och som fortsätter bli bättre på det de valt att träna på ända till slutet.

För mig innebär progressiv träning att jag visar mig värdig mina bröder och systrar som också arbetar för att bli så bra de kan bli inom alla livets områden.

Det bästa med att leva i västvärlden i vår tid är tillgången till oändliga mängder gratis information, ta inte det för givet, lär dig vad du måste göra och gör det!

Här är mitt löfte till dig

Det jag delar med mig av här på bloggen har tagit mig över 15 år att förvärva så att du som läser slipper gå igenom samma misstag och fällor jag ofta gått på i fitness-djungeln.

Se informationen jag delar med mig av här som ett stipendium för att bygga en massiv fysik.

Var säker på att om du följer filosofin som presenteras här kommer du oundvikligen att nå framgångar såväl i gymmet som i livet, det är bara en fråga om tid och ifall du klarar av att tänka långsiktigt, att leva och tänka fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: