Bygg karaktär i gymmet

Gymmet är inte bara optimalt för att bygga fysisk styrka, det är även en plats för att träna upp dina mentala muskler,  lära dig att hantera motgångar och bygga karaktär.

I en scen i filmen Pulp fiction där karaktären The wolf har läxat upp två av filmens huvudkaraktärer, säger han till sin kvinna; ”såg du hur jag agerade där, det är karaktär”, varpå kvinnan utbrister förargat: ”vaddå jag har karakär?!”.

Då svarar han:  ”bara för att du är en karaktär betyder inte att du har karaktär”. De sistnämnda orden fastnade hos mig.

Att ha karaktär innebär att ha utmärkande drag som signalerar integritet, konsekvent beteende och styrka (såväl moralisk som fysisk).

Det sinnelag som krävs på gymmet gäller i flera av livets områden

Alla komponeneter som krävs för att nå framgång i gymmet är desamma som krävs för att nå framgång i alla andra områden i livet. Dessa är;

Kontinuitet, att hantera motgångar, att ständigt pressa sig själv till att bli bättre, att träna även när man inte är sugen, att kunna planera och följa ett schema, och att hålla koll på sina framgångar såväl som motgångar, för att nämna några.

Dina framgångar i gymmet kan alltså appliceras direkt i dina relationer såväl som i ditt yrkesliv och det vet andra människor också, åtminstone undermedvetet.

Dina resultat i gymmet är ett bevis för dig själv och andra

Detta är en anledning till att arbetsgivare ofta hellre anställer någon med en god fysik än någon som verkar ha dålig självkontroll (överviktig, illa klädd och dålig hållning med mera).

En människa som når framgångar i gymmet har visat att de kan hålla ett åtagande gentemot sig själv. Detta är oerhört viktigt, för om du inte kan hålla ett åtagande gentemot dig själv hur kan du då begära att någon annan ska lita på dig?

Att kunna ta beslut och följa dem är också en muskel

Självhjälpsgurun Tony Robbins brukar säga att beslutsfattande är en muskel, desto mer du använder den, desto starkare blir den. Om du bestämmer dig för att komma i form och du lyckas med det, är chansen större att du kommer att lyckas med nästa åtagande.

Detta beror på att du vet hur du ska hantera motgångar bättre, och du har lärt dig att känna igen den mentala process som leder till resultat.

En man med karaktär kan hantera omgivningens tvivel

En man med karaktär utmärks även av att kunna hantera sina egna såväl som andras tvivel. De bästa exemplen på karaktär är därför oftast dem som gått sin egen väg när andra sagt att detta är galenskap.

Om du är i dålig form när du börjar träna kommer du att behöva tampas med dina egna tvivel, ”hur ska jag klara det här”, såväl som andras tvivel, ”hur ska du klara av att komma i form, du som aldrig sprungit en mil, he he”.

Detta innebär att när du lyckats fullfölja dina åtaganden kommer du samtidigt att kunna hantera både din inre dialog och samtidigt skratta åt dem som är så småaktiga att de hellre försöker sänka dina drömmar, än att föregå med gott exempel i sina egna liv.

Män och kvinnor med bra karaktär är svåra att missa

En man med stark karaktär är svår att missa. Denne utstrålar en positiv karisma, självsäkerhet (utan skryt), och uppfattas ofta som en naturlig ledare. Detta går inte att fejka utan bara att bygga med hårt, fokuserat och målmedvetet arbete oavsett om det är i gymmet eller arbetslivet.

Män och kvinnor med dålig karaktär däremot utmärker sig oftast genom att sprida negativitet. De tar inte ansvar för sina egna misslyckanden och skyller allt på sådant som samhället, patriarkatet eller den vita mannen och så vidare.

Människor med dålig karaktär skyller oftare på andra

Människor med dålig karaktär föredrar att försöka förändra andra människors syn på dem, hellre än att förändra sig själva. Till exempel: feminina män som inte klarar av att leva upp till maskulina ideal, försöker istället att övertyga samhället om att det är riktig manlighet som är ett problem, hellre än att försöka etablera sig själva med eller oberoende av sina egna bedrifter.

Kvinnor som inte är nöjda med sin egen vikt eller sitt utseende försöker förhindra exponering av kvinnor i reklam och filmer som påminner dem om deras egna brister, hellre än att försöka utveckla sig själva eller nå framgång inom andra områden.

Människor med bra karaktär fokuserar på vad de själva kan påverka

Män och kvinnor med karaktär utmärks ofta av att de fokuserar på vad de är FÖR hellre än vad de är emot. De startar bloggar, företag och projekt där de lyfter fram positiva och konstruktiva budskap som lyfter andra.

De väljer hellre att försöka få gehör för sina egna ideer än att försöka tysta dem de inte tycker om eller håller med.

Män med karaktär finner du oftast i motionsspåret, på en kurs för personlig utveckling eller som ledare för en innovativ rörelse, organisation eller företag.

Dålig karaktär leder ofta till kaos

Människor med dålig karaktär finner du i gatuupplopp där de kastar sten på dem som försöker upprätthålla landets lagar, du finner dem stå och skräna skällsord på deras motståndares möten och manifestationer för att ingen skall höra något eftersom de själva inte har något vettigt att säga.

Du finner dem komma med nedlåtande kommentarer och invektiv på sociala medier utan några ambitioner på att föra en värdig diskussion eller bidra med några egna bedrifter.

Med detta sagt, tänk på hur du själv för dig och fundera över om du uppfattas som en person med god karaktär. Om inte kanske gymmet är en bra plats att börja!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: