Konsten att leva med integritet

Ordet ”Integritet” är troligen ett de mest missförstådda ord vi har. Det är också nyckeln till att leva ett liv med en klar riktning utan svåra inre konflikter.

Ofta anklagar vi människor som ljuger eller uppvisar vad vi anser vara dåliga beteenden för att ha brist på integritet, men om dessa människor själva är trygga med detta beteende så saknar de inte nödvändigtvis integritet utan snarare en allmänt accepterad moral.

Att ha integritet betyder att vara hel i motsats till att vara splittrad

Att ha integritet betyder helt enkelt att ”vara hel” därav ordet integrera ”att göra en del av”. Så ett exempel på bristande integritet skulle kunna vara en person som drömmer om att gå ned i vikt och vars högsta ideal är att vara smal och vältränad men som spenderar dagarna med att äta chips och spela dataspel istället för att träna och äta bra, den personen är splittrad – saknar integritet, något de flesta säkert känner igen.

Samtidigt så är inre konflikter en del av vår natur, livet är fullt av paradoxer som vi känner oss kluvna inför, så att vara fullständigt ”komplett” är vilket de flesta mystiker, andliga lärare och även psykologer säkert kan komma överens om – en illusion.

Hur vi skapar samstämmighet mellan våra värderingar och våra livsval

Det bästa vi kan göra är att identifiera de värderingar som vi vill ska ligga till grunden för våra liv och försöka synka dessa med våra handlingar och mål efter bästa förmåga.

Mahatma Gandhi är en av flera kända världsledare som pekat på att våra övertygelser ligger till grund för våra tankar, våra tankar för våra ord osv. Men för att kunna leva efter våra övertygelser så krävs disciplin och framförallt en samstämmighet mellan våra värderingar och våra livsval.

Identifiera dina värderingar: när vi misslyckas med våra åtaganden så kan det ofta bero på att vi ljuger för oss själva. Vi säger att vi vill leva hälsosamt och länge, men innerst inne så kanske du värderar ett liv med kulinariska utsvävningar och festligheter framför ett liv på löparspåret och vid salladsbaren, det är helt okej, men då mår du troligtvis bättre av att erkänna det för dig själv och att anpassa ditt liv till det utan att be om ursäkt till någon.

Att besluta vad vi gör med våra egna liv innan vi dör är den enda verkliga frihet vi har, varför ge bort den?

För att identifiera dina värderingar rekommenderar jag boken ”the values factor”.

Korrigera din livsstil: din innersta värdering kanske handlar om andlighet, men du känner dig pressad av dina vänner och familj att jaga efter ekonomiska och materiella tillgångar istället för att gå i kyrkan, isåfall så är det din livsstil (inklusive ditt val av umgänge som behöver korrigeras inte dina inre värderingar).

Korrigera dina mål: du kanske bestämt dig från en tidig ålder pga samhällets eller din familjs värderingar för att ditt mål är att bli rik och berömd i framtiden, men din livsstil handlar mer om att resa runt i världen och uppleva nya saker och dina värderingar om att leva i nuet. I så fall så är det troligtvis ditt mål som inte är synkat med dina värderingar och livsstil.

Exempel på integritet och att leva i konflikt med vårt inre

När en fredsaktivist hungerstrejkar för att stoppa en upplevd orättvisa, när en bodybuilder går upp klockan fyra på morgonen för att träna innan jobbet eller en filantrop donerar en miljon kronor till ett välgörande ändamål så är det några exempel på människor som uppvisar integritet.

När en författare spenderar sin tid med att se på tv istället för att skriva, när en fitnessguru äter på McDonalds eller när en andlig människa ägnar mer tid åt sin yttre än sin inre utveckling så är detta exempel som kan visa brist på integritet.

Att leva med integritet handlar alltså om att vara sann mot sig själv och om att integrera värderingar, vanor och mål som är trogna dina ideal i din livsstil. Jag kallar denna livsformel för Integritetskoden, i ett senare inlägg under veckan kommer jag beskriva hur jag avser att införliva detta i mitt eget liv. Till dess, väl mött alla trogna läsare!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: