Bygg din stam: du är vilka du omger dig med!

Du har säkert hört uttrycket ”du är vad du äter” det ligger mycket i det, det är därför jag mest äter animalisk föda eftersom jag hellre är ett rovdjur än en kanin! Men vi blir också som dem vi umgås mest med.

Dagen innan jag skriver detta har jag precis haft det första verkliga mötet med män från vår grupp på Facebook ”Maskulint Utbyte” (bilden). Vi åt middag och såg en väldigt passande film för detta tillfälle ”The Northman”. Filmen var över all förväntan, men den stora behållningen av kvällen var att umgås med ambitiösa män, med bra värderingar som strävar efter samma saker som mig.

Valet av vårt umgänge är minst lika viktigt som valet av vår kost och litteratur

Över 90% av våra tankar är repetitiva och automatiska, de hämtas från intryck vi får från musik, tidningar, böcker och filmer med mera, och inte minst från de människor vi umgås med. Så om de flesta människor du umgås med är negativa defaitister så bli inte förvånad om du med tiden också börjar känna dig deprimerad och negativ.

Jag säger inte att man ska dumpa människor för att de mår dåligt, men det är viktigt att de människor som du umgås med är konstruktiva och uppmuntrande, särskilt om du själv har lätt för att börja älta negativa saker.

Du är genomsnittet av de fem personer du umgås mest med

Att umgås med människor som är positiva och som delar dina värderingar och mål är ofta avgörande för hur du lyckas i livet. Det finns ett talesätt som är känt inom kretsar för personlig utveckling och bland entreprenörer ”you are the average of the five people you surround yourself with”.

En nära vän till mig och medlem av min stam hade hört om något som heter 33 procent regeln, den innebär att 33 procent av dem du umgås med bör vara människor du trivs med utan några andra motiv.

Umgås med människor som vill nå din nivå och dem som nått längre

Den andra delen av dessa procent bör vara människor som är ungefär där du är i livet och som vill nå dit du vill. Och den tredje och sista delen bör vara människor som redan är där du vill vara, mentorer, ledare och förebilder.

De flesta unga människor i västvärlden lever atomiserade, det vill säga väldigt individualistiskt och fristående från familjen och sitt lokala samhälle, detta är vad många folkhälsoforskare tror är en bidragande orsak till de skyhöga siffrorna för depression i vår del av världen.

Vi människor är nämligen flockdjur, och historiskt sett så har vi levt i stamsamhällen där tid ensamma är väldigt ovanligt, även bland de få stammar som lever som våra förfäder gjort idag lever väldigt tätt ihop.

Människor är flockdjur

Psykologer och antropologer har uppskattat att det antal människor som vi klarar av att bry oss om samtidigt rör sig någonstans mellan 150 till 200 människor, så även om vi (särskilt i väst) låtsas vara en del av en global by så är det inte vad vi är anpassade till.

Detta betyder inte att vi inte kan umgås med människor utanför vår stam, men däremot att vi bör prioritera de människor som betyder mest för oss. Välj vem du vill vara och vilka du vill vara med för det kommer alltid vara en del av vem du är!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: