Om enbart rationellt tänkande räckte för att styra vårt beteende skulle världen se väldigt annorlunda ut. För varaktiga förändringar måste hjärtat och psyket dra åt samma håll.
Moderna människor inbillar sig gärna att deras beteende i första hand styrs av deras intellekt, sen blir de ofta frustrerade när de inte lyckas kontrollera sina känslor och fullfölja vad de innerst vet att de ”borde göra” när det väl gäller.
Ryttaren och elefanten
Denna inre konflikt illustreras på ett bra sätt i analogin om elefanten och ryttaren som är skapad av psykologen Jonathan Haidt. Här representeras den rationella och analytiska sidan av ryttaren, och vår känslomässiga sida av elefanten.
Föreställ dig att du är en liten ryttare på en stor elefant som inte vill gå dit du vill, tror du att det räcker med att sparka och skrika på den? Eller behöver du någon form av morot för att få den att samarbeta?
Ditt känsloliv avgör din disponibla energi
Att kunna planera sitt liv och fatta rationella beslut är oerhört viktigt, men det kräver generellt sett inte så mycket mental energi. Ett exempel:
Jämför hur mycket mental energi det tar att planera in att du ska studera i 2 timmar med hur mycket mental energi det tar att faktiskt sitta ned och studera fokuserat i 2 timmar.
För att kunna leda dig själv
Du vet att du borde gå till gymmet, men du lägger dig istället i soffan och ser på TV. I efterhand rationaliserar du det hela med argument som ”jag var för trött idag, jag tar nya tag imorgon”.
Din rationella sida (ryttaren) fattar att detta är BS, men ditt känsloliv (elefanten) kan ändå få dig att sitta ned på din stora rumpa och undvika att agera. Du måste locka den där tjocka elefanten med en riktigt saftig morot (din vision).
För den som vill lära sig mer om detta rekommenderar jag följande poddavsnitt från The Art Of Manliness.
För att kunna leda andra
Allt fler företagsledare (och ledare överlag) börjar inse att det inte räcker med att erbjuda en skälig lön för att attrahera de bästa medarbetarna, särskilt i västvärlden där även de sämst betalda ofta lever i relativ rikedom jämfört med stora delar av världen.
En ledare för en framgångsrik organisation måste kunna erbjuda ett meningsfullt sammanhang, möjligheter att växa och skapa utrymme för medarbetarna att påverka företagets riktning.
För den som vill förkovra sig ytterligare i denna aspekt av inspirerande och inkluderande ledarskap rekommenderar jag boken ”Tribes” av Seth Godin.
Hur får du elefanten att röra sig?
Detta är givetvis en enorm fråga med en uppsjö av implikationer, men huvudbudskapet här kommer tillbaka till den klassiska frågan ”vad vill du egentligen?” och svaret på denna frågeställning är för de flesta långtifrån självklar. Fråga dig själv:
Varför vill du uppnå vad du tror att du vill uppnå? Är det för att tillfredsställa andra i din omgivning? Handlar det enbart om hedonistiska motiv? Vill du leva upp till ett högre ideal, är du säker på att det verkligen kommer från vad du själv tror på?
Min uppmaning är att du tar dig tid, inte bara en gång, utan regelbundet, åtminstone en dag per vecka där du sätter dig ned fri från distraktioner, reflekterar över vad du vill och varför, och skriver ned vad du kommer fram till. Gör detta på allvar så kommer du snart få den där elefanten att lyfta på sin feta röv!
Rekommenderad läsning:
Elefanten och ryttaren