Kaizen-Metoden – En varaktig strategi för utveckling!

Ordet Kaizen har sitt ursprung i Japan i ordspråket ”även en tusenmilafärd börjar med ett steg” från Lao Tsu, men Kaizen som metod har sitt ursprung i Amerika, och den kan hjälpa oss med våra personliga mål här i Sverige.

När amerikanerna hade ett underskott av bra krigsmateriel under andra världskriget och inte tillräckliga resurser eller tid för att expandera sin verksamhet. Då kom man på idén att ifall arbetarna fokuserade på små förbättringar i sina arbetsrutiner varje dag (en procent om dagen).

Kvalitet över kvantitet segrade i slutändan

Då kunde man åtminstone nå en varaktig och långsiktig förbättring av industrin, även om man inte hade möjlighet för några revolutionerande förändringar.

Denna strategi visade sig enormt framgångsrik. Medan axelmakterna i vissa fall kunde producera mer krigsmateriel under en kortare tid men med sämre kvalitet, kunde amerikanerna komma ikapp eftersom deras krigsmateriel höll en högre standard.

Suzuki gjorde Kaizen till sin ledstjärna

Efter kriget glömdes denna metod bort av många amerikaner, men när japanerna behövde hjälp att bygga upp sina industrier efter kriget, skickades en amerikansk delegation till Japan som utbildade dem i Kaizen-Metoden. Ett företag som tog tillvara på detta var Suzuki som valde att implementera denna metod fullt ut.

Företaget blev snabbt känt för sina kvalitativa bilar, under en period gjorde företaget avkall på Kaizen vilket ledde till flera pinsamma produktioner, och kort därefter gick man tillbaka till Kaizen igen.

Kaizen-Metoden för personlig utveckling

Kaizen-Metoden är inte bara ett värdefullt tillvägagångssätt för stora företag eller för produktion av bilar, det är även en fantastisk strategi för personlig utveckling vilket den amerikanska psykoanalytikern Dr Robert Maurer tar upp i boken ”The Kaizen Way”.

När Dr Maurer skulle hjälpa en medelålders kvinna som led av flera fysiska sjukdomar främst orsakade av för mycket stillasittande på sitt jobb, att börja träna, märkte han att alla förslag till fysisk aktivitet och träning blev för mycket för henne och slutade i att hon gav upp.

Han gav henne rådet att promenera en minut om dagen

En dag bestämde han sig för att försöka använda sig av Kaizen-metoden som han hade läst om i en artikel om Suzukis arbetsmetoder. Han frågade kvinnan ”skulle du kunna tänka dig att träna en minut om dagen genom att gå på stället framför tv:n” kvinnan svarade entusiastiskt att det kunde hon, och hon gick iväg från kontoret med glada steg.

Maurers assistent som närvarade under sessionen frågade Doktorn irriterat ”hur ska en minuts träning om dagen kunna hjälpa henne?” men Maurer bad honom att ha tålamod.

Nästa vecka fick kvinnan i uppgift att träna två minuter om dagen, och så fortsatte det i flera månader, snart tränade kvinnan en halvtimme om dagen framför tv:n.

Hon tröttnade på att träna framför dumburken

Men efter det hände något oväntat, patienten hade börjat tröttna på att bara promenera framför tv:n, nu hade hon dessutom mer tro på sin egen förmåga att träna så hon började inkludera nya träningsaktiviteter. Hon gjorde armhävningar och situps. Efter ett år hade hon börjat träna på ett fitnesscenter där hon även funnit flera nya vänner som hon nu tränade tillsammans med.

Tio år senare när hon hörde av sig till Dr Maurer för att tacka honom för hans råd var hon mer aktiv i träningen än någonsin, hon tränade nu femtio minuter om dagen och hade även deltagit i flera tävlingar inom fitness och löpning.

Ta bort psykologiska barriärer

I Dr Maurers bok går han igenom flera olika fall där han hjälpt patienter med Kaizen-Metoden inom relationer, arbete, träning att sluta röka och många andra områden. Hemligheten med Kaizen-Metoden är att den tar bort psykologiska barriärer för att förändra beteenden.

För många rökare känns det alldeles omöjligt att sluta röka tvärt, men om du ber dem att röka en cigg mindre i veckan känns det betydligt lättare. Ofta är det också så att dåliga vanor utvecklas på samma sätt.

Bra vanor kan utvecklas på samma sätt som dåliga vanor

Många som utvecklar problem med alkohol dricker inledningsvis bara på vissa tillställningar, därefter börjar de festa varje helg, därefter börjar de ta ett glas eller två på vardagskvällar, och inom loppet av ett år har de blivit helt alkoholiserade .

De flesta människor har upplevt bakslagen i att försöka påbörja en ny vana genom att överanstränga sig, de bestämmer sig för att börja träna efter nyår, i en vecka eller två går de till gymmet nästan varje dag, men efter ett tag känner de sig överväldigade och ger upp.

Med Kaizen-Metoden tar du bort prestationsångesten och låter hjärnan och kroppen att anpassa sig till de nya vanorna.

Hur jag använde Kaizen för att sluta med socker och mycket annat

Ett enkelt exempel på detta var när jag för många år sedan slutade använda socker i kaffet och applicerade Kaizen-Metoden utan att veta om det. Första gången jag försökte dricka kaffe utan socker tyckte jag det smakade vidrigt. Därefter bestämde jag mig för att dra ned på sockret lite i taget.

Första veckan gick jag från fyra sockerbitar i kaffet till tre, och sen minskade jag successivt med en sockerbit i veckan. Idag tycker jag det smakar vidrigt med socker i kaffet. På samma sätt har jag slutat med att dricka läsk, sluta snusa och mycket annat.

Om du vill börja använda dig av Kaizen i ditt eget liv

För den som vill använda sig av Kaizen-Metoden för att förbättra sina liv på ett eller flera områden rekommenderar jag i första hand att införskaffa boken, du kan även lyssna på en intervju med författaren på Art Of Manliness podcast.

Det viktigaste när du använder denna metod är att du verkligen tar små steg varje dag, att du är konsekvent och att du planerar för hur du ska gå tillväga. Och som alltid – Lev Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: