Hungern är din vän

För att kunna växa och utvecklas, hantera svårigheter i vårt eget liv och möta hot i vårt närområde, måste vi inte bara vara redo att uthärda påfrestningar, vi måste göra obehag till en del av vår vardag.

I Sverige och i stora delar av västvärlden idag lider vi av ett osunt förhållande till flera naturliga former av obehag och risktagande. Denna brist på resiliens och motståndskraft gör oss svaga och utsatta. Låt mig ge några exempel.

Vuxna människor beter sig som bortskämda och otåliga barn

När någon prövar en ny diet och anser att den var dålig eftersom de kände hunger och abstinens inom de första två veckorna. När någon skaffar ett gymkort men finner att de inte vill kompromissa med sin tid för att se på så kallad ”reality-tv” där de engagerar sig i andra människors liv, istället för att skaffa ett eget.

När någon besöker en politisk blogg och känner sig så kränkta att de försöker tysta ned eller förtala bloggaren, istället för att skapa en egen blogg där de kan skriva om sina egna åsikter. När någon börjar med kampsport men ger upp efter ett par veckor, för att de inte kunde hänga med i tempot hos dem som tränat där i flera år.

Utan obehag finns det inga incitament för utveckling eller förändring

Exempel där kränkthet, lathet och dåliga ursäkter styr människors liv mer än hårt arbete, risktagande, uppoffringar och disciplin är oändliga. I den andra filmen om Rocky, den ihärdiga boxaren, spelad av Sylvester Stallone, upprepar hans vän Apollo Creed  ”you got to stay hungry”.

Om du aldrig känner hunger, åtrå eller obehag kommer du ha väldigt svårt att motivera dig själv till att göra någonting. Alla innovationer, upptäckter och smarta lösningar vi har i vår del av världen idag är resultatet av att någon agerade efter ett eget eller ett allmänt upplevt behov/känsla.

Det som inte dödar gör oss starkare

Alla mänskliga känslor har en funktion. Hunger är en signal på att du borde leta efter föda, men i 99.9% av mänsklighetens historia har vi varit tvungna att samla och jaga vår mat i det vilda vilket gjorde att vi oftast var hungriga, precis som alla andra djur. Det är varken något onaturligt eller skadligt.

Hat är ofta orsakad av att du upplever att någon eller några är ett hot mot dig eller dem du älskar, det är oavsett vad media säger en naturlig och sund känsla om den leder till något konstruktivt. I krigarkulturer från det gamla Sparta till dagens moderna militärer vet man att det som inte dödar gör en starkare, som Nietzsche uttryckte det.

Varje gång du trotsar en frestelse blir du lite starkare

Det är givetvis viktigt att du får i dig den näring som behövs för att du ska kunna bygga och underhålla din kropp, men om du måste skippa en måltid ibland eller gå hungrig några timmar är det faktiskt inget problem. Varje gång du lyckas motstå en impuls att slänga i dig något på grund av hunger. Varje gång du lyckas gå och lägga dig tidigt istället för att se på dumburken.

Varje gång du väljer en nyttig måltid framför skräpmat blir du lite starkare mentalt och du bygger även karaktär, detta kommer jag skriva mer om i en framtida artikel.

Smärta och njutning är två sidor av samma mynt

Utveckling är ingen rak linje från a till b, allting i livet är cykliskt. För att undvika att bli alltför filosofisk kan jag ta ett praktiskt exempel. När du lyfter vikter på gymmet bryter du ned dina muskler, detta är smärtsamt och på kort sikt destruktivt. Men när du äter nyttig och god mat på kvällen och därefter får en god natts sömn kommer din kropp att bygga upp dina muskler igen fast ännu större och starkare för att du ska kunna lyfta mer imorgon.

Smärta och njutning, förstörelse och kreativitet med mera är inga absoluta motsatser utan de följs åt i all utveckling.

Var inte rädd för hungern

Min poäng är, var inte rädd för att vara hungrig ibland, se det som en möjlighet att bygga mental styrka och karaktär. Var inte rädd för att få några smällar på kampsportsträningen, det kommer hjälpa dig att lära dig snabbare för att undvika att bli knockad i framtiden.

Känn inte att du ger upp något när du skippar din favoritserie på kvällen för att lägga dig tidigt, du ger dig själv ett tillfälle att växa och bli starkare. Lev fett, arbeta hårt och fortsätt vara hungrig!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

En tanke på “Hungern är din vän”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: