SvD är charlataner som tjänar pengar på kostråd

I en artikel i SvD kallar man de som förespråkar autoimmun-kost för ”scharlataner som tjänar pengar på kostråd”. Hårda ord, men om det stämmer i enlighet med deras egna kriterier, är MSM inklusive SvD de värsta scharlatanerna av de alla.

I SvDs artikel anger man två skäl till varför förespråkare av autoimmun kost är charlataner. Det första: att ingen diet passar alla. Och två: det finns inga långsiktiga studier för att denna diet passar hela befolkningen.

SvD angriper halmgubbar

Jag har läst åtminstone en bok om autoimmun kost. Jag har även testat denna approach till kost och är med i flera forum som diskuterar detta. Ingenstans har jag sett någon som följer denna diet påstå att detta passar alla. Tvärtom är denna kost främst ett alternativ för människor som lider av autoimmuna sjukdomar, därav namnet ”autoimmun kost” eller ”autoimmuna protokollet”.

Att tillskriva sina motståndare åsikter dom inte har för att sen attackera dom är en gammal taktik från kulturmarxister och extremvänstern, som taget från Saul Alinski. Detta hade man förr bara förväntat sig från tidningar som DN, Expressen och Aftonbladet.

Finns det några superlivsmedel?

I SVD påstår man att det inte finns några ”superlivsmedel”, det är en sanning med modifikation. Det beror helt på vad du är i behov av, om du har väldigt låga nivåer av vitamin-D då kan livsmedel som innehåller mycket D-vitamin motverka sådant som depression, lågt testosteron, benskörhet och mycket mer.

Kan man kalla sådana livsmedel för ”superlivsmedel”? För dom som blir hjälpta av dem upplevs det nog så. Återigen har jag inte sett någon som förespråkar Autoimmun kost eller LCHF som påstår att enskilda produkter är lika bra för alla.

Vilken diet rekommender SvD och MSM i stort?

Den kosthållning som SvD (och de flesta i MSM) förespråkar är den klassiska ”ät lite av allt”. Grönsaker, bröd, vegetabiliska oljor och så lite kött som möjligt. Denna approach till föda är enligt SvD och deras kollegor i Fakenews-branschen den bästa hållningen för befolkningen i stort. Är detta ett bra råd enligt deras egna kriterier?

Ingen diet är bra för alla, förutom den SvD förespråkar?

Som hämtat ur George Orwells ”Djurfarmen” där ”alla är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra”. Först påstår SvD att ingen diet passar alla (vilket stämmer) sen påstår dom att deras egna rekommendationer passar alla. Enligt SvD bör alltså någon som är insulinresistent fokusera mer på vitt bröd än naturligt fett. Någon som är allergisk mot nötter bör äta lite av det också. Någon med IBS bör äta mycket bönor och fullkornsbröd osv.

Hur håller MSM-dieten rent vetenskapligt?

Ur ett evolutionärt historiskt perspektiv är SvDs råd fullständigt verklighetsfrånvända. I mer än 90% av den mänskliga historien har vi inte ätit sådant som dom förespråkar som ris och pasta, fullkornsbröd eller margarin. Det är som att påstå att ankor är evolutionärt anpassade till att äta ostbågar.

I nästan alla större studier där man jämfört olika dieter med ”vanlig kost” har dieter som paleo, LCHF och även vegetariskt varit överlägsna MSM-dieten. Till och med det efterblivna livsmedelsverket i Sverige har delvis tvingats ändra sina rekommendationer för att svenskar ska få i sig mer naturligt fett och färre snabba kolhydrater.

Hur bör alla förbehålla sig till olika dieter?

Historiskt sett kommer paleodieten närmast vad människor i allmänhet utvecklats för att äta, även om den varierat lite mellan olika befolkningar. Men i övrigt är det enda ansvarsfulla rådet att lära sig om flera olika dieter, testa sig fram och konsultera en läkare. Att säga ät lite av allt är det lata och oansvariga rådet som främst gynnar snabbmatskedjor.

Vill du äta som ett rovdjur för att bli starkare och friskare, rekommenderar jag att du börjar här. Pröva, utvärdera, korrigera efter behov och om det inte passar dig, testa något annat. Och som alltid- Lev Fett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s