Leva sunt med alkohol, tobak och kolhydrater?

Jag har i flera inlägg här på Leva Fett gått till angrepp mot regelbundet bruk av tobak, alkohol och kolhydrater. Främsta anledningen till detta är att dessa saker inte behövs för att vi ska fungera och må bra, för att detta kan leda till allvarliga sjukdomar, förlust av tid och pengar samt att väldigt många missbrukar dessa ingredienser. Men är det möjligt att leva ett sunt och långt liv utan en massa sjukdomar och ändå bruka dessa saker med måttlighet? Det är det absolut.

Tobak.

Om vi börjar med tobak är det vida känt att Amerikas ursprungsbefolkning brukat tobak långt innan den vite mannen kom, och omsatte bruket av detta i massproduktion över hela världen. Innan dess var det väldigt få, om ens några indianer, som led av lungcancer eller andra sjukdomar relaterade till rökning, så vitt vi vet. Detta kan bero på att de endast rökte ren tobak, utan en massa farliga kemikalier som finns i cigaretter, och bara begränsade mängder vid speciella tillfällen. Även gener spelar en roll här, och olika människor har olika grad av belägenhet att drabbas av sjukdomar från tobak såväl som andra droger. Vi vet dock att lite av dina lungor i form av blodkärl, dör varje gång du tar ett halsbloss, oavsett om du drabbas av lungcancer eller inte, skadar du definitivt din hälsa med rökning, som det står på paketet. Personligen avnjuter jag en cigarr om året med detta i åtanke.

Alkohol. 

Alkohol är en väldigt problematisk drog för att uttrycka det milt, i synnerhet i västvärlden. Oavsett hur bra du är på att hantera alkohol, återigen spelar dina genetiska förutsättningar här en stor roll, har alkohol en väldigt negativ inverkan på vår hälsa. Med det sagt finns det otaliga exempel på människor som druckit ett glas vin varje dag och lever tills de blir över 90. Alkohol i små mängder, framförallt rött vin, kan till och med ha vissa positiva effekter på hälsan. Med det sagt, alkohol har dock även i väldigt små mängder en negativ inverkan på dina prestationer i gymmet och på löpspåret och leder oftast till ett par dagar med kraftigt begränsad fettförbränning.

Personligen dricker jag numer väldigt sällan, men blir mer övertygad varje gång jag druckit om att det inte är värt för mig att dricka alkohol ens ibland, eftersom jag har svårt att hantera mängden, det påverkar mitt omdöme för mycket, och leder till att jag behöver flera dagar för att återhämta mig efter en redig kväll med berusande drycker, med utebliven träning och dåligt humör som följd. Med det sagt känner jag många andra som kan ta ett eller några glas i veckan, utan att uppleva vare sig kortsiktiga eller långsiktiga problem.

Kolhydrater. 

Sist men inte minst, kolhydrater, och snabba kolhydrater i synnerhet. Det kan tyckas extremt att nämna dessa i samband med alkohol och tobak, men om man ser på dödsfall på grund av övervikt, diabetes och snarlika sjukdomar är socker och snabba kolhydrater den mest dödliga ”drogen” som går att köpa och den är definitivt inte essentiell för vår överlevnad. Det finns essentiella (livsnödvändiga) proteiner och fetter men inga essentiella kolhydrater. Med det sagt, går det att leva ett långt och sunt liv på en diet främst baserad på kolhydrater. Som med så mycket annat handlar det främst om dina biologiska förutsättningar. Om du inte är insulinkänslig, undviker processad skräpmat och får i dig rikligt med fiber,  kan du absolut leva länge och må bra på en diet baserad på kolhydrater.

Avslutningsvis, var försiktig med bruk av droger, oavsett om de råkar vara accepterade i din kultur som kaffe, tobak och alkohol är i vår. Om du med tiden märker av att du kan hantera dessa i måttliga mängder, ser jag inga anledningar till att moralisera över bruk av dem. Men om du har problem med några eller alla av dessa droger kan du gott och väl leva utan dem, som våra förfäder gjort i hundratusentals år, och Leva Fett istället.

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: