Keto för träning på elitnivå 

Först en disclaimer. Att lyfta fram enstaka exempel som ”bevis” för att en diet fungerar är ingen hederlig metod, det är bara anekdotiska bevis och inte empirisk forskning. Det finns enstaka exempel på kroppsbyggare som är veganer, människor som lever tills de är 90 trots att de rökt och druckit alkohol varje dag och så vidare. Mina främsta argument för en ketogen diet är hälsomässiga och för fysiska prestationer. Det jag vill påvisa med följande exempel är att det är möjligt att träna på elitnivå inom många olika sporter på en ketogen diet, inget annat. Om du inte vet vad en ketogen diet är rekommenderar jag följande artikel

Jag hör ofta människor i olika sammanhang säga sådant som ”en ketogen kosthållning kanske funkar för att gå ned i vikt, men om man vill tävla i en sport på elitnivå, då behöver man kolhydrater”. Men är detta verkligen sant? Låt oss titta på några exempel:

Tim Noaks och keto för löpning. 

Tim Noaks är en sydafrikansk professor i nutrition och hälsa, han har sprungit över 70 ultramarathon och författat ett flertal kultböcker om löpning, bland annat ”lore of running” som ses av många som en bibel för löpare. Under merparten av sin karriär förespråkade Tim en diet på mycket kolhydrater, tills han en dag själv fick problem med högt blodsocker, detta trots flera timmar löpning om dagen, detta fick honom att börja experimentera med lågkolhydratkost. 

För några år sedan chockade Tim sina fans, sina forskarkollegor och hela löparetablissemanget genom att be om ursäkt för sina tidigare böcker där han gett sina läsare rådet att äta mycket kolhydrater, och deklarerade att han nu förespråkar LCHF. Sedan dess har han utstått alltifrån massmediala kampanjer mot sin nya hållning samt en rättslig process i Sydafrika för att han står för en diet baserad på mycket fett istället för kolhydrater. 

Lebron ”the chosen one” James och basket. 

LeBron Raymone James, också känd som King James, är en amerikansk basketspelare i laget Cleveland Cavaliers. Han har blivit utsedd till MVP (Most Valued Player) tre gånger i sin karriär och vunnit NBA tre gånger. Efter att en av hans andra lagspelare, Ray Allen, gick över till en paleodiet med fantastiska resultat beslöt sig Lebron för att haka på. 

Efter det gick han på en 67 dagars strikt ketogen diet, främst baserad på fisk, kött och fågel, lite grönsaker och frukt som innehåller minimalt med socker. Resultatet var att han ökade i muskelmassa, minskade sin fettprocent och har upplevt bättre resultat på planen än någonsin tidigare. 

Josh Tyler, Jon Andersen, MMA och Wrestling. 

Josh Tyler är en professionell MMA-fighter (mixed martial arts), han var helt obesegrad under sin tid som amatör, och har endast två förluster som proffs. Josh började sin karriär med amerikansk fotboll, därefter tävlade han inom wrestling innan han fick en nackskada. Efter en längre tids rehabilitering bestämde sig Josh för att tävla inom MMA där han nu är en väldigt uppskattad fighter. Nyligen avslöjade hans tränare att en keto-baserad diet är ett av hans hemliga vapen. 

En annan ketodriven fighter är wrestlingstjärnan Jon Andersen (född 1977 och är större än någonsin) vars slogan är ”carbs are for the weak”. Utöver sin fightingkarriär är Jon även en före detta strongman-tävlande på hög internationell nivå och en känd kroppsbyggare . Jons fysik talar för sig själv. 

Bryon Jaymes, Toney Freeman och Bodybuilding.

Bryon Jaymes, som är på första bilden i den här artikeln, är en bodybuilder och soldat i amerikanska marinkåren, han höll ett tal på en lchf-konferens i USA nyligen som går att se för medlemmar på kostdoktorns hemsida. Det mest intressanta med hans föredrag var dock inte hans egen berättelse, utan berättelsen om hans vän Toney Freeman som skulle talat på konferensen men fick förhinder. Toney är en av världens främsta bodybuilders, han har vunnit åtskilliga internationella tävlingar och varit placerad femma i Mr.Olympia. Det mest utmärkande för Toney är dock att han kunnat fortsätta tävla i världsklass med mycket yngre motståndare för sin ålder (han fyllde precis 50) och är vid så god hälsa. Han tackar själv den ketogena dieten för denna bedrift. 

De flesta som följer denna blogg gör det för att de vill förbättra sin hälsa, se bra ut och prestera på topp i sitt vardagliga liv. Men nu vet du att även professionella mma-kämpar, basketstjärnor, långdistans-löpare och kroppsbyggare på världselit-nivå använder sig av en ketogen kosthållning med behållning. 

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: