Träna som en katt!

Kattdjur som inte är uppväxta med “kattmat”, som jagar och äter i det vilda, är smidiga, muskulösa och imponerande varelser. Du hittar inga överviktiga kattdjur i det vilda, detta beror givetvis främst på deras kost som främst utgörs av andra djur. Men det hör givetvis även ihop med deras “träning” som vi människor kan lära oss mycket av.

Vila mycket och överdriv inte med träning.

Kattdjur är, liksom de flesta rovdjur, väldigt energieffektiva. Detta innebär att, om de har tillgång till mat, rör de sig inte mer än nödvändigt. Detta kan tolkas som lathet, men faktum är att om du förbrukar för mycket energi när du inte jagar i det vilda, oavsett om du är katt eller människa, riskerar du att inte fånga något alls på grund av energibrist när det verkligen gäller, och detta är den största risk du kan ta.

Sluta träna, börja leka.

Den enda “träning” katter ägnar sig åt, utöver jakten, är lekar. Vi tycker katter är gulliga när de försöker hoppa från sängen till byrån eller när de jagar sin egen svans, men detta är kattens sätt att bygga om sin kropp för att passa ett blodtörstigt rovdjur. I det vilda brottas kattdjur också med varandra, inom stammen är detta vänskapligt, medan riktiga uppgörelser mellan rivaler, ofta är dödliga. Även parningsleken är en rejäl batalj, framförallt för hannen som bokstavligen får slåss för att “övertyga” honan om att släppa till.

Träna inte en dag till i ditt liv!

Hur kan vi då applicera katternas sätt att träna till vår egen vardag? För det första, välj en träningsform du tycker är rolig. Kattdjur behöver inte piska sig själva för att klättra i träd, brottas och andra lekar, de tycker att det är roligt. Jag personligen älskar att lyfta vikter, men det är det långtifrån alla som gör, och det behövs inte för att bygga en smidig och muskulös kropp, katter lyfter inga vikter! Ett talesätt lyder “välj ett jobb som du älskar, och du behöver inte jobba en dag till i ditt liv”. Jag säger “välj en träningsform du älskar, och du behöver inte träna en dag till i ditt liv”.

Spela basket, simma, klättra i berg, bara DU tycker det är roligt. En av de roligaste sporter jag vet är boxning, i katternas värld är detta brottning, men det finns otaliga kampsporter för dig som människa att välja mellan. Men katter leker ju inte bara för att få motion, de jagar ju också, hur får vi in jakten i vår vardag?

Jaga jobbet och spring från zombies.

Att de flesta människor inte vill springa i flera timmar på ett jäkla löpband och glo in i en vägg, tycker jag är mer än förståeligt, det skulle du aldrig få en katt att ställa upp på heller. Vi människor har sprungit i det vilda, av samma skäl som katter, för att vi måste. Du behöver ingen mer motivering för att springa, om du jagar efter din middag, och inte heller när du springer för att undfly att bli någons middag. Om du är beroende av ditt jobb för att få middag, spring till jobbet. För dig som vill göra springandet mer lekfullt kan jag rekommendera en app som heter “Zombies, run”, som låter dig agera byte istället.

Slappa mer och ät kött!

Och sist men inte minst, kom ihåg att vila! Katter vilar eller sover större delen av dygnet. Om du följer en diet rik på fett och med minimal mängd kolhydrater, som katter gör och som dina förfäder gjorde, behöver du inte oroa dig för att bli fet, oavsett hur mycket du “slappar”.  Gör som katterna, skippa “träningen” ha roligt istället, vila mycket och ät kött. Och som alltid- Lev Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

En tanke på “Träna som en katt!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: