LCHF-tips mot refluxsjukdom 

Refluxsjukdom (gastroefageal refluxsjukdom, sammanfattad som GERD) är kortfattat när den övre magmunnen inte håller tätt (ofta på grund av magmunsbråck, som i mitt fall) och därmed släpper ut syra och mat som åker upp i halsen. Om detta inte åtgärdas kan strupen åsamkas permanenta skador som svårt att svälja, astmaliknande symptom och i värsta fall strupcancer. Alla läkare jag träffat säger att detta är väldigt vanligt i vårt land, trots detta kan jag inte hitta någon officiell statistik för denna sjukdom i Sverige, och på akutmottagningar tvingas ofta patienter förklara för sina läkare vad det är dom lider av.

Saxat från sidan sjukdom.online 

Enligt forskare vid University of North Carolina , 19 miljoner människor lider av syra reflux varje år . De behandlingskostnader i samband med denna sjukdom finns över 9 miljarder dollar . Forskning utförd av National Institute of Health , visade att mer än 60 miljoner människor lider med halsbränna i samband med reflux sjukdom en gång i månaden , och 25 miljoner människor dagligen lider av sjukdomen …GERD är ganska vanligt hos vuxna .

 Enligt The Merck Manual , kommer 30 procent till 40 procent av vuxna lider av GERD i sin livstid . Din magslemhinnan är utrustad för att hantera magsyra , . Dock din matstrupen är inte . Matstrupen är en muskel röret som förbinder munnen till magsäcken , den är ansvarig för att skjuta livsmedlet in i magen som skall smältas. En tillfällig dust med sura uppstötningar bör inte orsaka några skador på matstrupen . Om emellertid magsyra undgår konsekvent från magsäcken till matstrupen, syran kommer så småningom att skada den. Detta tillstånd kallas esofagit .

Själv har jag lidit av denna sjukdom i över tio år och har med största sannolikhet permanenta skador från detta. Men oavsett om du tagit detta på allvar i ett tidigt skede, eller som jag när skadan redan är stor, finns det åtgärder som kan göra ditt liv lättare och hålla denna sjukdom stången – utan långvarig medicinering och operationer, som är väldigt riskfyllda. Men låt oss först utgå från de konventionella råden från vården i Sverige; undvik kaffe, alkohol och tobak, undvik fet mat, starka kryddor, tunga lyft och stress. Samt att undvika stora måltider och ät flera små måltider under dagen istället.

De första tre drogerna känns ganska uppenbara att undvika, eller åtminstone inta med måttlighet även för en fullt frisk människa, men blir oerhört mycket viktigare för någon med refluxsjukdom. Att undvika stress är också ett bra råd men ofta ett av de svåraste att följa. Vad gäller att undvika fet mat är detta ett stort problem för någon som mig som följer LCHF/paleo, men det finns vägar runt detta. Att äta flera små mål om dagen gör det även knepigt för oss som följer en intermittent fasta som 16:8. Men jag utgår här ifrån mitt eget exempel vad som fungerat för mig och klienter, variationer kan förekomma, och du bör alltid rådfråga en riktig läkare vid reflux.

Ät ordinerade mediciner, åtminstone inledningsvis. 

Om du är som jag tycker du inte om att vara beroende av mediciner, och det behöver du inte bli i detta fall heller. Men om du lider av regelbundna sura uppstötningar kommer det ta tid att råda bot på detta naturligt. Under den tiden kan mediciner vara nödvändiga för att undvika skador på matstrupen. När du följt de råd jag ger här, eller vad någon annan kostrådgivare säger, åtminstone en månad, kan du försiktigt börja trappa ned på medicinerna, under en läkares inrådan, och se ifall de sura uppstötningarna har gett med sig.

Ät enligt kung till tiggare modellen, och förbered snacks.

Jag läste för första gången om att äta på detta sätt i Dolph Lundgrens bok ”Fit forever” där han skriver ”ät som en kung på morgonen, som en prins till lunch, och som en tiggare på kvällen”. Ur en viktminskningssynpunkt anser jag detta vara rent nys, men för någon med refluxsjukdom är det faktiskt vettigt. Du kan alltid äta som mest på morgonen eftersom du troligtvis kommer befinna dig i rörelse eller i en upprätt position under dagen, vilket minskar möjlighet till sura uppstötningar.

På kvällen däremot, framförallt vid läggdags när du ska ligga i sängen och läsa eller försöka sova, är risken störst för allvarliga uppstötningar. Detta minimerar du genom att äta så lite som möjligt på kvällen. Förbered även nyttiga snacks du kan äta under dagen i små mängder för att undvika överätande under huvudmålen.

Följ LCHF och lyft tungt.

De gängse råden vid refluxsjukdom säger att man ska undvika fet mat, men vi som är insulinkänsliga vet att vi har en större tendens att överäta när vi intar kolhydrater, därför anser jag att i vissa fall är LCHF att föredra, om det hjälper dig att hålla portionerna små. Jag har upplevt att om du följer LCHF och lider av reflux, är det bättre att äta fisk och fågel än nöt och griskött. Det är bättre att äta kokt eller ugnsbakad mat än stekt eller friterad mat. Och slutligen bättre att äta fett från avokado och olivolja än stora mängder smör eller talg.

Vad gäller kryddor har jag inte upplevt några större problem med chili som till och med påvisats kunna reducera reflux i vissa fall. Jag har inte heller upplevt några problem med salt och peppar, däremot bör man vara försiktig med intag av lök och vitlök. Vad gäller rörelse och träning säger vården att man ska undvika tunga lyft samtidigt som de menar att viktnedgång är det som kan hjälpa dig bäst. Problemet med dessa råd är att många av de senaste rönen visar att just styrketräning är den bästa träningen för viktnedgång. Om du inte äter tungt innan träningen (vilket du ändå inte borde göra) kommer du troligtvis inte lida av din reflux vid tunga lyft, det har inte jag gjort i alla fall.

Avslutningsvis; om du lider av reflux sedan en lång tid tillbaka eller nyss drabbats, är det viktigt att du tar detta på allvar, sök och kräv vård i tid, ställ om din livsstil nu på en gång, gör inte mitt misstag och vänta till problemen blivit kroniska. Ta hand om dig och Lev Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: