Tillbaka till ketos – utmaningar och förberedelser 

Om du inte känner till begreppet ”ketos”, rekommenderar jag att du först läser min tidigare mycket uppskattade artikel ”vad är en ketogen diet – skynda på din fettförbränning”. Jag vill börja med att erkänna att jag inte varit särskilt bra på att stanna i ketos. Jag har lyckats förbli i detta tillstånd högst ett par månader åt gången, innan jag börjat slarva av olika skäl. Men däremot har jag blivit en hejare på att komma in i ketos igen, tack vare detta. I det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina lärdomar från alla de gånger jag uppnått detta önskvärda tillstånd av välmående och hög fettförbränning.

Förberedelser och abstinens under första veckorna. 

Hur lätt eller svårt det är för kroppen att ställa om sig till en ketogen diet, varierar från person till person. Men generellt sett, från mina personliga upplevelser, och upplevelser med klienter, har jag kunnat urskilja vissa vanliga tendenser. Visst obehag är nästan ofrånkomligt, beroende på hur mycket du slarvat när du inte följt dieten. Detta kan ta sig uttryck genom energibrist, ökad hunger och abstinens efter kolhydrater och socker. 

Bästa sättet att förbereda sig för åtminstone de första två veckorna, är följande; utgå från att träningen kommer att bli lidande. När du väl kommit in i ketos igen kommer du att komma tillbaka till de träningsresultat du hade innan, och troligtvis vida överstiga dem. Men medan din kropp håller på att anpassa sig från att tidigare använt kolhydrater som främsta energikälla, till fett, kommer du troligtvis känna dig märkbart svagare. Om du väljer att träna under anpassningsfasen, försök åtminstone att träna med mindre frekvens och intensitet, för att ge kroppen en chans att vänja sig. 

Inköp och förberedelser i hemmet. 

Först av allt, gör dig av med alla onödiga lockelser i hemmet. Bröd, pasta, ris med mera kan du ge bort till en vän eller slänga. Annars kommer dessa frestelser ta onödig mental energi från dig som du behöver till andra saker. Som jag tagit upp i mina tidigare artiklar om ketos, är en av de främsta fördelarna med denna diet att du inte behöver äta särskilt mycket. Men under de första 2-3 veckorna, ibland mer, kommer du sannolikt behöva äta mer för att orka med omställningen rent mentalt. 

Om du har en stor kyl, börja med att göra en stor gryta på märgben, kött och rikligt med kryddor, låt denna koka åtminstone 5-7 timmar för att bli extra god och näringsrik. Gör detta på en ledig dag (om du inte har en crokpot), för att du ska ha tillgång till mättande och nyttig soppa när du känner dig hungrig eller sugen på något, börja gärna dagen med denna soppa för att hålla dig mätt längre. Ett annat bra tips är att förbereda nyttiga snacks till kvällen. 

Förberedelser för kvällar, jobbet och utgång.

Gör lite ostchips med guacamole till kvällsfilmen, ha färdigkokta ägg i kylen att äta vid behov, och kanske viktigast av allt, förbered matlådor till jobbet under hela veckan, för att du inte ska känna dig tvungen att fuska när dina kollegor beställer pizza eller annat skräp. Ett annat tips är att ha några babybell-ostar, parmaskinka och liknande med dig under dagen som du kan äta vid behov när du blir hungrig eller sugen. 

Om du går ut och äter med vänner kan du uppleva extra mycket lockelser, parat med tryck från de andra i sällskapet att göra avsteg från dieten. Om du känner dig tvungen att dricka alkohol, drick måttligt och håll dig till rödvin. Om du beställer mat, be om att bli serverad utan kolhydrater, till exempel; en stor biff med lite sallad och vitlökssmör till. Blir du hungrig på vägen hem och känner för att ”fuska” gå in på valfritt hamburgerställe, beställ ett par dubbla ostburgare utan ketchup, pommes och dylikt, släng bröden och ät resten, eller be om ett salladsblad som substitut. 

Hur vet jag att jag kommit in i ketos igen?

De flesta hemsidor och bloggare råder en till att använda ketostickor, blodmätare och dyra apparater. Jag tycker istället att du ska känna dig fram. En del får lite röda och kliande keto-utslag eller illaluktande urin under en period. Men jag anser att det bästa tecknet på att din kropp anpassat sig, är att du inte längre känner något behov av kolhydrater, att du inte behöver äta lika ofta eller lika mycket. 

Mina sista råd är de vanligaste, de viktigaste och det jag själv har svårast att följa; ha tålamod, stressa inte, var snäll mot dig själv. Och viktigast av allt, gör detta som en livsstilsförändring och inte som en snabb fix för att bli smal till sommaren eller för att komma i ett par gamla jeans. Ha roligt, ta tid på dig, och som alltid, Lev Fett! 

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: