Ät som historiens främsta krigare – Asiens härskare 

Asiatisk mat är minst lika missförstådd som medelhavskosten, som jag tagit upp här tidigare. Först får vi göra distinktionen mellan modern kost i Asien, och den kost som dominerat deras länder under huvuddelen av deras historia. Därefter får vi göra distinktionen mellan olika asiatiska folk. Och sist men inte minst mellan olika klasser, alla har inte alltid haft råd att äta samma mat. Men bilden av asiatisk mat som; friterad fläskfilé med sötsur sås, fyra små rätter och nudlar med tillhörande smakpåsar fyllda av e-ämnen och så vidare. Det är en lika rättvis beskrivning av asiatisk mat, som fiskpinnar är för svensk kosthållning, eller Billys Pan pizza för italiensk mat.

Djingis Khan och mongolerna.

Om du följt serien ”Marco Polo” har du kanske fått en föraning om vilka brutala krigare mongolerna var. Mongolerna framträdde som en enhetlig folkgrupp under Djingis Khan under 1100-talet. Och under en tid dominerade dom nästan hela Asien, och utmanade självaste Romarriket. Djingis Khan själv sägs ha föredragit kött, därefter oralsex (detta är valfritt) och till sist lite kolhydrater. Mongolerna var på många sätt lika våra vikingar i norden. De var främst nomader, som levde i kalla och karga klimat. Precis som andra arktiska folk, liksom våra förfäder och eskimåerna, var deras främsta energikälla mycket fett. De åt mycket mjölkprodukter (klarnat smör, kefir och ost), kött (som kameler,  jakar och hästar) med fokus på djurfett. Tillgången till grönsaker och kryddor var, precis som för oss under samma tid, väldigt begränsad. Mongolerna tillagade ofta maten med hjälp av varma stenar.

Attila och hans Hunner. 

Hunnerna var liksom mongolerna nomader, och började härja i Europa, runt Svarta havet, omkring år 370. Mongolerna anser sig själva härstamma från hunnerna, medan vissa forskare hävdar att hunnerna främst var ett turkiskt folk. De utmanade både germaner och Romarriket, och bidrog till de sistnämndas fall. Under fjärde och femte århundradet exploderade antalet hunner som började angripa Europa. Den romerska historikern Ammanianus Marcellinus beskrev dem som följande (fritt översatt):

”De såg ut som män fast fulare. De var så ociviliserade att de åt sitt kött rått eller halvrått. De slogs utan formationer och var totalt orädda för döden.”

Många tillägnar hunnernas, och de av hunnerna kuvade tatarerna, deras styrka, tack vare just deras intag av kött, blod och mjölk. Ett ”tillagningssätt” som tillskrivs Hunnerna, är ett de förvarade kött under sadeln på hästen, det värmdes därmed upp den vägen och fick en salt smak tack vare hästens svett, annars åt de köttet rått. Faktum är att ordet tartar (råbiff) kommer från tatarerna som under den tiden var en del av hunnernas rike.

Samurajerna och Hara hachi bu. 

Samurajerna var adliga krigare i det feodala Japan, och existerade mellan 700-1800-talet. Ett annat namn för dem var ”bushi”,  deras klass kallades ”buke” och var den högsta samhällsklassen. Deras hederskodex hette ”bushido” som betyder ”krigarens väg”. Denna hederskodex var även viktig för de tappra japanska soldaterna under andra världskriget.

Japaner i allmänhet, och samurajer i synnerhet var ett mer civiliserat folk än mongoler, Hunner och tatarerna. De har en lång tradition av agrikultur, vilket ledde till en större tillgång och bruk av såväl sädesslag som grönsaker. De tidigaste samurajerna åt dock ansenligt mycket kött, trots buddhismens stora inflytande i landet som avrådde från, och i vissa fall förbjöd köttätande. Ris var givetvis en del av dieten, men vi får här komma ihåg att det ris vi kultiverat till vad det är idag skiljer sig markant från hur riset var på den tiden. Det var sannolikt mycket grövre med mer fibrer och mindre stärkelse . Dessutom åt man riset opolerat, inte som det vita ris vi ser på ”japanska” restauranger i Sverige idag.

Ytterligare ett par viktiga aspekter av samurajernas diet var att, även om man åt ris, utgjorde detta långtifrån huvuddelen av matintaget. Huvuddelen av födan bestod av grönsaker, man åt ofta rikligt med buljong, gjord på kött och fiskrätter med mycket starka kryddor och naturligt fett. Men den kanske viktigaste ledtråden till samurajernas och japanernas goda hälsa, är begreppet ”Hara hachi bu” som präglar folkets kosthållning än idag, och betyder ”ät tills du är mätt till 80%”.

Blåa zoner och Samurajernas fall. 

Japan har även varit i blickfånget för att de har en så kallad blå zon i Okinawa. Blåa zoner är platser där människor lever mycket längre än resten av planeten, över 100 år är vanligt. Detta faktum gjorde många vegetarianer och förespråkare av högt intag av kolhydrater glada, eftersom de felaktigt utgår från att japaner äter väldigt lite kött och vräker i sig kolhydrater. Men när man granskade kosthållningen på Okinawa närmre såg bilden annorlunda ut, då det visade sig att byborna åt väldigt lite snabba kolhydrater, måttligt med grönsaker, och rikligt med framförallt rött kött och fet buljong.

En del historiker menar till och med att japanernas förändrade kosthållning de sista två hundra åren bidrog till samurajernas fall. De sägs ha börjat äta mycket mer kolhydrater i enlighet med Buddhismens läror och dessutom mer sötsaker som bara de rikaste hade råd med. Detta samtidigt som bönder och vanliga soldater fortsatte äta kött och traditionell japansk mat. När sedan kejsaren beslöt att ta ifrån Samurajerna deras privilegier, var det betydligt lättare att besegra dem, nu när dom inte var lika lätta på fötterna och givetvis tack vare att den reguljära armén  nu hade  tillgång till ”moderna vapen” från väst.

Sammanfattningsvis kan vi slå fast, om du vill äta som de fruktade asiatiska krigarna; ät färska grönsaker, ät mycket fett och rött kött, om du måste, ät ris, men ät då brunt ris. Och sist men inte minst, ät enligt Hara hachi bu. Och som alltid, Lev Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

En tanke på “Ät som historiens främsta krigare – Asiens härskare ”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: