Bränn dina broar och lev fullt ut!

​I början av det här året lade jag upp en bild på en ask med tändstickor till min Facebook-bakgrund med texten ”may the bridges i burned light the way”. De senaste åren har jag gjort val som är väldigt svåra att backa ut ur på grund av möjlig förlust av pengar, tid och personlig prestige. Ett par exempel är att jag gick ut med att jag skulle springa Tough Viking förra året, en hinderbana som bygger på bra kondition och smidighet vilket inte är mina starkaste tillgångar, jag är glad att jag tog mig igenom loppet, men nästa gång ska jag satsa på en bra tid.

För snart två år sedan inledde jag ett nytt förhållande som jag efter ett år bestämde mig för att gå all-in i, detta trots flera misslyckade förhållanden med svek och konflikter bakom mig. Det här året investerade jag tusentals kronor i professionell rådgivning bland annat hos författaren och paleo-experten Jonas Bergqvist samt att jag investerade i en väldigt dyr utbildning som jag hoppas ska ge utdelning inom en snar framtid. Jag startade även en engelsk blogg i år där jag valt att göra flera ideologiska ställningstaganden som är väldigt kontroversiella här i Sverige, även om jag lovat mig själv och min familj att aldrig engagera mig i partipolitik igen – ett löfte jag ämnar att hålla!

En del av dessa val är riskfyllda och kommer att få konsekvenser som kan påverka mig i resten av mitt liv. Men den största lärdomen jag har med mig från de föregående tio åren är att passivitet och drivande (som jag skrivit om här) också är ett val, och att det är det sämsta val du kan göra. Om du gör felaktiga val kan du åtminstone lära dig från dem, men förlorad tid som du ägnat åt grubblande, att driva omkring eller åt meningslösa nöjen, är tid du kommer att ångra och aldrig få tillbaka. Visst har jag gjort saker jag skäms över som jag önskar att jag kunde ändra, framförallt att jag tagit människor för givna innan de gått bort. Men inget går upp mot ånger över förlorad tid och bortslösad potential. 

Tidigare val i livet som jag under en tid ångrade var mitt politiska engagemang som ledde till att jag blev misshandlad av meningsmotståndare, uthängd och förtalad i media, att jag blev bankrutt och utvecklade en psykisk stress som gränsande till psykos. Idag är jag stolt över de åren jag arbetade politiskt eftersom verkligheten det senaste året bekräftat att jag hade rätt om det mesta, även om jag hade kunnat göra många saker annorlunda. Jag var tidigare i ett förhållande i över sju år som var otroligt psykiskt och ekonomiskt påfrestande, men jag ångrar det inte eftersom jag idag har en intelligent och vacker dotter som fyllde 9 i år. 

Även de senaste två åren har jag gjort flera val som jag önskar att jag gjort annorlunda, men jag har i alla fall gjort något, och jag har haft de bästa intentioner i nästan allt jag gjort. Nästa år kommer jag att göra ännu fler radikala val för att tvinga mig själv att utvecklas till nya nivåer. Kanske kommer jag att skämma ut mig, kanske kommer någon jag valt att lita på att svika mig, jag kanske antar en utmaning som leder till att jag blir sjuk, skadar mig eller till och med dör, men inget skrämmer mig mer än att ha levt utan att vågat. 

När jag var i yngre tonåren fram till att jag var 25 gjorde jag många riskfyllda val på grund av att jag var passionerad, arrogant och dumdristig, inte främst för att jag var modig. Jag försökte göra ett svanhopp från en tio meter hög klippa för att imponera på en tjej när jag gick i lågstadiet, vilket ledde till att jag fick ligga hemma resten av det året med nackkrage. Jag började spela teater när jag gick i högstadiet fast jag var väldigt blyg och osocial. När jag började gymnasiet i ett våldsamt och invandrartätt område började jag engagera mig öppet som nationalist. 

Sedan ett par år tillbaka efter nästan ett decennium av passivitet, har jag istället valt att göra många radikala val för att jag blivit mer medveten om hur kort livet är, att jag har ett ansvar för mina bröder, mina barn, min familj och min kvinna. För även om du gör allt ”rätt” kan livet ta sig till synes orättvisa vägar. Du kanske aldrig rökt en cigarett i ditt liv men ändå drabbas av lungcancer. Du kan köra försiktigt utan att bryta mot en enda trafiklag och ändå dö i en trafikolycka på grund av en hal väg eller för att någon annan kör påverkad. 

Det enda vi vet säkert är att livet kommer att ta slut och att vi inte har någon aning om när. Därför säger jag – vänta inte med att ta tag i din hälsa, byta jobb, lämna ett dåligt förhållande, göra din drömresa… Om jag kommer leva till dess att jag blir riktigt gammal vill jag se tillbaka på ett liv av äventyr, självutveckling, principfasthet och mod. Om jag nu skulle sitta på ett plan som var på väg att krascha vill jag veta i mitt hjärta att jag gjort allt i min makt för att uppnå det livet, för att hedra gudarna, mig själv, min familj och min stam. 

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

3 reaktioner till “Bränn dina broar och lev fullt ut!”

  1. Så berörande och så bra! Träning och hälsa har blivit livets nyckelord för mig. Jag hoppas att jag kan fylla på med ordet kärlek (inte bara till mina barn då..) någon gång 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: