Lagen om reciprocitet

 

En vanlig klyscha är att säga att kärlek är villkorslös, men det är den inte, och det är inte vänskap heller. Kärlek kan göra att du har överseende med mycket, vänskap kan göra att du ger någon fler chanser till att motsvara dina förväntningar på vänskap än en total främling. Alla människor har en gräns för hur mycket de orkar ge och vara innan de är redo att bryta en relation till någon, oavsett om det är en vän, en kärlekspartner eller i vissa fall till och med en familjemedlem.

Den etiska principen ”behandla andra som du själv vill bli behandlad” var troligen först nedtecknad av Konfucius för 5000 år sedan, men återfinns inom de flesta religioner och kulturer i olika former. Oftast med tribala förbehåll som ”behandla andra av din stam såsom du själv vill bli behandlad”. Denna princip är en förutsättning för reciprocitet, den andra är att återbörda de handlingar du mottar av andra. Några exempel:

En vän tar sig tid att lyssna på dina bekymmer när du går igenom en svår tid oavsett om det berör hen personligen eller inte. När din vän senare går igenom en egen jobbig period i livet ökar troligtvis chansen för att du kommer att vara där för och lyssna på hens bekymmer. När du lånar ut pengar till en bekant räknar du troligtvis med att få tillbaka dina pengar, men det finns även en outtalad försäkran att den dag du behöver låna en motsvarande summa pengar kommer personen du lånat pengar till att ställa upp för dig på samma sätt.

Förutsättningar för reciprocitet.

En förutsättning för reciprocitet är att personen du försöker hjälpa med något vill ta emot din hjälp. Om du försöker ge en vän råd om hur denne kan spara pengar, gå ned i vikt eller dylikt och mottagaren av din välvilja inte vill lyssna eller implementera dina råd kommer du (om du är smart) att sluta försöka och istället satsa din tid och dina resurser på annat håll. Du kan inte hjälpa någon mot dennes vilja, och om personen inte får din hjälp kommer du inte heller att få något tillbaka.

Subtila former av reciprocitet. 

Denna princip behöver dock inte bara handla om transaktioner av pengar, saker eller tjänster, det kan även handla om att spendera tid med någon, att visa uppskattning med ord eller genom att verkligen ta till sig och göra det bästa av vad någon har gett dig. Många gånger missar människor tillfällen där lagen om reciprocitet är viktig för att behålla en vän, affärspartner eller bekantskap, några exempel:

Du lånar ut ett rum till en vän som inte har någonstans att bo, vännen ifråga tänker ”ja men detta kostar ju inte henne något, jag behöver inte ge något tillbaka. Det vännen missar är att personen som lånar ut rummet gratis hade kunnat hyra ut det till en total främling och tjänat pengar på rummet ifråga, dessa uteblivna pengar blir i det här fallet en indirekt gåva till hennes vän.

Ett annat exempel är att du spenderar en timme varje månad för att ge en vän eller en kollega råd om dennes finanser, i detta fall kanske mottagaren tänker ”men han kan ju det här och det kostar inte honom något att ge mig råd” men faktum är att det faktiskt gör det. Den värdefullaste tillgången människor har är inte pengar eller prylar, utan tid. När någon ger dig av sin tid ger dom dig av det mest värdefulla dom har.

Det finns många fler små exempel, du går till en restaurang där kyparen anstränger sig lite extra för att göra dina beställningar så effektiva, snabba och tillfredsställande som möjligt, om den kyparen aldrig får dricks eller ett uppskattande ord av dig kommer kyparen troligtvis en dag att sluta anstränga sig för dig också. Ett annat exempel är om din livspartner masserar dina fötter eller går upp tidigare varje morgon för att göra frukost till dig, men du inte ger något motsvarande tillbaka, bli inte förvånad om hen en dag börjar söka uppskattning på annat håll.

Att matcha en gåva till mottagarens preferenser.

Det är inte alltid du kan matcha en gåva med samma typ du är mottagare av. Om du får låna ett rum hos en vän för att du är utan pengar kanske du kan hjälpa vännen ifråga genom att städa, diska, ta ut soporna eller något annat som underlättar hans eller hennes liv. Om någon hjälper dig med finansiella råd kan du kanske återgälda tjänsten genom att ge råd om något du är duktig på som datorer eller träning och kost.

Indirekta och långsiktiga former av reciprocitet.

Det finns såklart tillfällen där lagen om reciprocitet fungerar mer indirekt och där återgäldandet av en tjänst inte är garanterad. Ta denna blogg till exempel, än så länge har jag inte tagit in några annonser på sidan vilket innebär att jag skriver helt gratis och att hundratals till tusentals människor kan använda de kunskaper jag delar med mig av utan att behöva ge något tillbaka. Men det jag vunnit på mitt bloggande är bland annat följande:

Det har hjälpt mig att utveckla mitt skrivande tack vare konstruktiv kritik och uppmuntran från mina läsare. Jag har funnit några av mina mest värdefulla kontakter någonsin genom bloggande som jag har fått ett ovärderligt utbyte med på alla områden i livet. Jag har fått klienter att coacha inom träning och kostrådgivning som nu utgör värdefulla referenser för framtida jobb. Det finns ett värde i att skapa material (framförallt intellektuellt) att dela med sig av förbehållslöst, speciellt om du är i början av en ny karriär. Detta gör att du kommer ha ett större kontaktnät när du väl lanserar en produkt du vill ta betalt för.

Avslutningsvis.

När du får något utan att behöva ge något tillbaka förlorar det du får automatiskt i värde, eftersom om du får en utbildning gratis kommer du inte värdera den lika mycket som om du hade betalat mycket pengar för den. På samma sätt är det när du umgås med människor som ställer krav på dig för att de ska vilja spendera tid med dig, det hjälper dig att växa och leva upp till en högre standard.

Lagen om reciprocitet handlar inte bara om att ta tillvara på sitt eget intresse, det handlar även om välvilja. Om du till exempel förbehållslöst fortsätter att ge pengar till en vän eller familjemedlem som spenderar dessa pengar på alkohol och skräpmat, då gör du denna person en otjänst och hindrar dem från att växa genom att ”rädda dem” från att ta ansvar.

Alla relationer du har är ett lån, och dessa kan upphöra när som helst om du inte tar hand om dem. När du når slutet av ditt liv kommer många av dessa ta slut när livet tar slut, så ta ingen relation för givet. Jag har tvingats säga upp bekantskaper som enbart stulit min tid och energi, och jag har haft och har vänner som satt ned foten när jag agerat själviskt och bara tänkt på mig själv. Skapa värde, ge av värde, ta emot värde, ge alltid något tillbaka och ta inget för givet. Och som alltid Lev Fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

En tanke på “Lagen om reciprocitet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: