4 morgonvanor för elitmänniskor 

D Morgonen lägger ofta grunden för resten av dagen. De flesta har säkert upplevt dagar då allting tycks gå åt helvete, du vaknar inte av alarmklockan så du försover dig och blir sen. När du väl vaknat och inser att du försovit dig rusar du iväg mot badrummet och slår i foten mot en golvlist och skriker ”jävla förbannade ”blip” ”blip” ”blip”. Därefter springer du till bussen som du missar precis med en minut, och så fortsätter dagen i samma spår.

wp-1474357471140.jpg

Innan jag går in på själva morgonvanorna vill jag börja med att nämna något de flesta inte tänker på, trots att det borde vara uppenbart – grunden för en bra morgon läggs kvällen innan. Om du somnar tidigt och sover bra igenom natten kommer du vakna pigg och utvilad vilket är den viktigaste förutsättningen för en bra dag. Hur du gör för att sova så bra som möjligt kommer jag att ta upp i nästa artikel. Nu till morgonvanorna:

1. Gå upp minst en timme tidigare.

Jag personligen går alltid upp klockan fem på morgonen, oavsett när jag måste börja jobba. Men om du börjar jobba klockan sex på morgonen kommer det ändå att vara försent för det vi vill uppnå här, så gå upp minst en timme tidigare än du behöver. Jag föreslår även att du dricker ett stort glas kallt vatten med lite färskpressad citron det första det gör. När du sovit 6-8 timmar kommer du vara lite uttorkad efter natten, därför är det bra att fylla på.

Jag personligen följer en intermittent fasta så jag äter inte förrän klockan 13 på dagen. Men om du väljer att äta frukost föreslår jag att du äter så lite som möjligt med så mycket näring som möjligt, ett förslag är bulletproof-kaffe som jag själv nyligen börjat med och som jag kommer skriva mer om i ett framtida inlägg, men till dess kan du läsa mer om det på Jonas Bergqvist blogg, det är på hans råd jag börjat med denna ädla dryck.

2. Börja med dina jobbigaste plikter först.

Hal Elrod är författaren som mirakulöst återhämtade sig från en bilolycka som lämnade honom död i 6 minuter och gav honom omfattande hjärnskador. För att senare lyckas bli multimiljonär, gå i konkurs ett par år senare och därefter lyckas bygga upp sin förmögenhet igen genom sitt entreprenörskap. Hal är författaren till boken ”Miracle morning” som är huvudinspirationen till detta inlägg. I nämnda bok går han igenom ett antal morgonvanor för att lyckas med dagen, och den viktigaste är denna – börja med det jobbigaste först.

Om du får avklarat det du känner mest motstånd mot att göra, det kan vara att studera för att lära dig ett nytt språk, meditera eller börja träna, kommer resten av dagen kännas oerhört mycket enklare. Och allting extra utöver dina dagliga plikter kommer att vara en bonus utöver det du behöver göra. Att spara det jobbigaste till sist gör att det roliga i vardagen tappar lite av sin lyster eftersom du vet att du har det jobbigaste kvar. När du får dina tyngsta plikter avklarade på en gång ökar ditt självförtroende, och när du kommit igång med arbetet direkt när du vaknat känns alla andra åtaganden lättare också efteråt.

3. Träna på morgonen innan jobbet.

De flesta säger att de är för trötta på morgonen för att träna, men detta är ett cirkel-argument eftersom de är trötta på morgonen eftersom de inte tränar. Det behöver inte handla om att springa en mil, eller köra en timma på gymmet, 20-30 minuter HIIT (High intensity Workout) räcker. Detta går ut på att du kör omväxlande lätt träning med högintensiv träning. Om du till exempel väljer att köra på träningscykel på morgonen kan du köra två minuter på ”normal” hastighet” för att därefter köra jättesnabbt i 30 sekunder och sen tillbaka på normalfart i två minuter. Växla på detta sätt mellan snabbt och normal hastighet tills du är färdig.

När du tränar innan jobbet aktiverar du ditt nervsystem, du blir mer alert, blodcirkulationen kommer igång och du kommer både att känna dig gladare och lugnare. Om du dessutom avslutar passet med en riktigt iskall dusch i ca 10 minuter (detta riktar sig till elitmänniskor) kommer du dessutom ”ställa om” ditt centrala nervsystem vilket motverkar stress, depression och ångest och ökar din produktion av testosteron med allt som hör till.

4. Planera din dag och ditt liv.

De flesta människor rusar bara igenom sin dag från plikt till plikt utan att ha något grepp om helheten. Om det är något som förenar framgångsrika och högpresterande människor är det att dom vet vad dom vill ha och att dom har en plan för att nå dit. I boken ”Karismakoden” identifierar Eva Kihlström detta attribut som det mest utmärkande och attraktiva med framgångsrika människor – de vet vad dom vill, de brinner för något, de är engagerade och tar ansvar för sina liv.

När du börjar dagen med att se över din dag, vad är dina plikter? (få dom avklarade först), vad vill du uppnå? (inte vad andra vill eller förväntar sig av dig, vad vill DU!), vad kan du göra idag för att komma ett steg närmre dina mål?, hur mycket behöver du göra varje dag för att komma dit du vill inom X antal år? När du är klar över vad som krävs av dig och du har en plan för att klara det är det bara att skrida till verket – stark, medveten, vaken och entusiastisk!!

LEV FETT!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: