Höj ribban för dina fuskdagar

Det finns många ”gurus” inom hälsobranschen som menar att ”fuskdagar” (dagar då man tillåter sig att äta mer fritt än andra dagar) är ett kontraproduktivt påfund. Detta eftersom man förstärker föreställningen att frosseri eller dålig mat är en belöning istället för att hitta nyttigare alternativ när man vill ”festa till det”. Personligen har jag funnit att fuskdagar är ett nödvändigt psykologiskt knep för att orka hålla ut under hård träning och diet med försäkran om att jag kommer att få släppa loss i framtiden.

cheat-day

Samtidigt vet jag av både egen erfarenhet och från människor jag coachat, att fuskdagar har en tendens att spåra ur. Till exempel; du tillåter dig själv att gå ut och äta pizza och dricka öl en fredagkväll. Du vaknar upp sent på lördagen, bakfull och extra sugen på skräpmat (vilket man i regel blir efter en fylla). Du tänker ”vad gör väl en dag till med fusk?” och så går du till valfritt hamburgerhak. Troligtvis kommer du även må för dåligt för att träna också denna dag.

Vad kan vi lära oss av detta exempel? Det första är givetvis att inte inkludera alkohol på fuskdagar, och om man gör det, sätta en tydlig gräns för intag, typ ett glas vin eller en flaska öl. En annan läxa är att begränsa tiden för ätande till en eller två måltider,  inte fritt ätande från fredagkväll till lördagkväll, under den tiden hinner du ta igen över en veckas kaloribegränsning.

Ett annat knep för att minska skadorna av fuskdagar, vilket är huvudämnet för det här inlägget, är att höja ribban för fuskandet. För att ta ett personligt exempel; mitt främsta mål är att äta enligt paleodieten. Att äta enligt paleo (finns dock många tolkningar) innebär generellt sett att man försöker äta så naturligt som möjligt utefter vad människor ätit under ca 99.9% av vår existens. Det innebär ingen processad föda, inget spannmål, mjölkprodukter, socker, salt och bara kött från frigående djur.

Den andra nivån av min diet är att försöka äta enligt LCHF, det innebär att jag följer samma principer som i paleo med skillnaden att jag tillåter mig att äta mjölkprodukter och salt och utesluter istället frukt och produkter med för mycket kolhydrater. Det går dock att kombinera paleo med LCHF, det är ett ämne för en annan artikel.

Men låt oss säga att jag då bestämt mig för att avvika från paleodieten en kväll i veckan, då kan mitt fusk bestå i att jag tillåter mig att äta mjölkprodukter en kväll, som ostchips, brieost, cremefraiche och dylikt. Jag fortsätter dock att hålla alkoholintag till ett minimum. Om jag följer detta system kommer en fuskdag för mig likna en dag på diet för en annan. Ytterligare en fördel med att ”fuska” med LCHF är att maten på den dieten är väldigt fet vilket gör att man inte orkar äta för mycket av den.

Men låt oss säga att du följer LCHF som din huvuddiet och du vill festa till det en kväll i veckan, hur gör du då? I så fall kan nästa nivå vara att festa till det med en måltid som bygger på GI det vill säga lågt glykemiskt index = långsamma kolhydrater. En GI-måltid kan bestå av mörkt bröd eller rågkex som du lägger skinka eller ost på. Det kan vara lite fullkornsris eller bönpasta som några andra exempel. Poängen med detta är att fuska med en måltid som inte höjer ditt blodsocker för mycket och för snabbt, vilket gör det lättare för dig att återvända till din vanliga diet dagen efter.

Mitt sista råd vad gäller att höja nivån för fuskdagar är att försöka undvika den absolut sämsta ”födan”. Här talar vi om chips, öl, kinamat (inte riktig kinesisk mat), lösgodis, glass och snabbmat för att ta några exempel. Om du inte äter riktig skräpmat på dina fuskdagar kan du behålla känslan av att du fortfarande är relativt konsekvent med ett hälsosamt leverne även de dagar då du avviker från din normala diet. Avslutningsvis, fortsätt att Leva Fett såväl till helg som till vardag!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: