Ät som historiens största krigare – del 2, Medelhavets härskare 

Från det antika Grekland till Makedonien och Romarriket är Medelhavet vaggan för historiens främsta krigare och några av den västerländska civilisationens viktigaste pelare – filosofi, demokrati, rättsstaten och religion (såväl för kristna som hedningar). Men hur såg livsföringen ut för dessa människor som vi har att tacka för så mycket?

För det första bör vi ta död på myten om medelhavskosten som den presenteras i populärkulturen. För på samma sätt som ’kinamat” i Sverige har väldigt lite att göra med den mat man traditionellt sätt äter i Kina, har medelhavskosten väldigt lite gemensamt med turkiska pizzabagare och de mängder med köttfärssås och spagetti som svensken slurpar i sig regelbundet. 

I dokumentären Pioppi-protokollet går doktor Aseem Malhotra igenom hur denna myt skapades. Som med de flesta skadliga myter vi har om mat kan vi spåra dem till forskaren Ancel Keyes, som på 60-talet lade grunden till myten om faran med fet mat, med minst sagt dubiös forskning. När han besökte medelhavsländerna lade han avsiktligt fokus på deras intag av bröd, pasta och frukt för att förklara deras (på den tiden) långa livslängd och starka hälsa. Men han valde att bortse från de delar av deras av deras diet som gjorde deras måttliga intag av kolhydrater möjlig utan hälsoproblem. 

Riktig medelhavsmat!

Antipasto. I Italien föregås den mesta maten av antipasto (förrätterna) som traditionellt består av feta ostar och korvar och annat kallskuret. Detta gör att man omedelbart ställer in kroppen på att bränna fett istället för glukos, samt att man äter sig mätt på näringsrik mat innan man intar kolhydrater. I Sverige är detta känt som Skaldeman-effekten, efter författaren Sten Sture Skaldeman som lade märke till att man kunde minska skadan av kolhydrater om man grundade måltiden med något väldigt fett. 

Pasta, pizza och ‘hara hachi bu’

Något som utmärker de delar kring Medelhavet där man lever längst, är att man äter väldigt små portioner samt att de kompletteras med mycket grönsaker och naturliga fetter som olivolja och avokado. När en svensk slår sig ned på valfri (oftast turkisk) pizzeria och beställer en kebabpizza så äter hen lika lite italienskt som om du skulle följa eskimåernas diet genom att äta isglass. 

En traditionell pizza är väldigt tunn och har oftast bara en eller två tillbehör som exempel mozzarella, svamp eller prosciutto (skinka). Pasta äter man väldigt små portioner av. Och likt japanerna på ön Okinawa, där man också är kända för att leva ovanligt länge, äter man bara tills man är 80% mätt. Italienarna har inget ord för detta, det är en oskriven regel. Men Japanerna kallar det ‘hara hachi bu’. 

De antika grekerna, Sparta och Alexander den store.

Det finns många teorier kring hur spartanerna och de gamla grekiska krigarna åt, av någon anledning har veganerna försökt lägga beslag på dessa krigares varumärke, vilket syns i populärmedia. Men utöver det faktum att det inte finns någon gammal civilisation som levt enbart på vegetarisk föda (något John Durant tar upp i boken ”the paleo manifesto”) är det högst osannolikt att världens mest kända krigare skulle levt på en diet som kräver flera kosttillskott för att överleva på även för dagens vegane. 

Men om vi går till dagens arvtagare som utöver den gamla grekiska kampsporten Pankration, något som i det närmaste liknar dagens mma, följer deras arvtagare i Grekland en kosthållning som främst liknar Atkinsdieten, mycket kött,  därefter grönsaker och till sist lite kolhydrater tillsammans med naturligt fett från olivolja,  nötter och avokado. Alexander den store var känd för sitt stora intag av fet fisk, han var dock även känd för sitt intag av kopiösa mängder rött vin, så jag nämner honom bara i förbigående som en tveksam förebild. 

Romarriket, feta gladiatorer och perfekta tänder 

De antika romarnas diet var i allt väsentligt väldigt lik deras arvtagare i det moderna Italien och likt det hos deras kusiner i Grekland. Ett intressant rön som framkom rätt nyligen vid en utgrävning i Pompei enligt tidningen The Telegraph, var att Romarna tycks ha haft perfekta tänder. Och är det något vi vet från antropologiska studier är det att för att bibehålla perfekta tänder utan tandborstar och tandkräm krävs en i närmast kolhydratfri diet, eftersom socker och kolhydrater sliter på tänderna till skillnad från kött och naturliga fetter. 

Däremot finns det en teori om att många gladiatorer tycks ha ätit mycket kolhydrater. Anledningen till detta sägs bland annat ha varit att Gladiatorerna oftast var slavar och bara fick äta det billigaste, vilket var bröd, samt att man ville att deras slagskämpar skulle ha ett ”skyddande lager ” av fett som gjorde dem svårare att döda men som även gav upphov till mer blodsutgjutelse till åskådarnas nöje. Denna teori är dock väldigt hårt ansatt av flera forskare som menar att gladiatorerna åt ungefär samma föda som andra romare, och att de bästa krigarna (som Spartacus) troligtvis belönades med mer kött. Personligen väljer jag att tro på det sistnämnda. 

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: