Din lokala matbutik genom en grottmänniskas ögon

​Det är väldigt lätt att bli förvirrad i djungeln av dieter, kostråd och nya rön om vad man bör och inte bör äta. Men om du levde i den miljö och med de förutsättningar våra förfäder levt under 99.9 % av vår existens (ca 2 miljoner år) skulle det inte vara särskilt svårt att upprätthålla en hälsosam vikt, styrka och ett balanserat intag av näring. Det beror på att vi aldrig förr har haft en sådan enorm tillgång på mat dygnet runt, och ännu viktigare, inte haft tillgång till processad skräpmat, raffinerat socker, transfetter och e-ämnen. 


Med andra ord; det är väldigt lätt att undvika dålig föda om du inte har tillgång till den. Likaså är det lätt att hålla dig fysiskt aktiv om du var tvungen att jaga, odla eller plocka din föda från naturen varje dag, vilket var människans verklighet fram till rätt nyligen. Det är inte vår naturliga predisponering att sitta framför en dator, eller köra truck åtta timmar om dagen. Men låt oss lämna frågan om fysisk aktivitet därhän för en stund för att fokusera på födointag. 

Om det fanns ett par glasögon som bara lät dig se den mat som våra förfäder ätit under större delen av vår existens fram till tiden av vår moderna kosthållning. Hur skulle en promenad genom din lokala matbutik kunna se ut? Jag utgår här från min egen lokala matbutik som exempel. Först när jag kommer in i affären möts jag av brödhyllorna, här går nästan allt av utbudet bort. Vi har ätit sädesslag de senaste 10000 åren (vilket fortfarande är en väldigt kort period av vår arts existens), men de sädesslag vi äter idag har manipulerats bortom all igenkännlighet för våra förfäder för att smaka godare, de är därför inte lika nyttiga och i de flesta fall skadliga för oss. Läs mer här. https://authoritynutrition.com/modern-wheat-health-nightmare/

Utöver detta är dagens bröd och andra produkter av vete och andra sädesslag oftast fyllda med e-ämnen och kemikalier för att göra produkterna mer hållbara och för att se fräscha ut vilket på sikt gör denna ”föda” giftig för oss. För oss som bor på de nordliga breddgraderna har grönsaker och sädesslag alltid varit en bristvara under större delen av året på grund av kylan, fram till nyligen. Vilket jag tagit upp i min tidigare artikel om Vikingarnas diet. Låt oss därför med paleoglasögonen vandra vidare förbi brödhyllorna som ser tomma ut för oss eftersom det inte dög som mat för våra förfäder. 

Efter brödhyllorna går jag förbi kakor och tårtor som jag inte ens tänker kommentera här, de syns definitivt inte med paleoglasögonen. Därefter går jag förbi ett flertal hyllor med konserver fyllda med kött och grönsaker. Nästan samtliga av dessa konserver går bort för att innehållet som en gång bestod av kött från stressade och sjuka djur samt manipulerade och sönderprocessade grönsaker nu dessutom är fyllda med e-ämnen och giftiga kemikalier som bisfenoler (länk) som kommer från locken på konserverna. Nästan samtliga konserver med både grönsaker och kött är dessutom fyllda med en lag av vatten, raffinerat socker och salt för att bevara lite smak. 

Nu kommer vi fram till mejerihyllorna. De flesta folk tål inte mejeriprodukter särskilt bra, vi i Norden har dock brukat dem mer än många andra, vilket gjort att vi utvecklat en större tolerans mot detta än många andra folkslag. Några av problemen är att de mjölkprodukter vi ser i butikerna idag är att de är pastöriserade och homogeniserade bortom igenkännlighet, detta är processer som avlägsnar potentiella bakterier men också det mesta av näringen som naturliga fetter, vitaminer och mineraler. 

Utöver det kommer mjölken dessutom oftast från kossor som matats med genmanipulerade grödor likt dem vi gick förbi vid brödhyllorna, vilket gör att kossorna ofta är ohälsosamma något som givetvis även påverkar deras mjölk. Att de flesta kossor på industrialiserade gårdar lever väldigt trångt och stressigt, vilket gör att dom lätt blir sjuka och måste pumpas fulla med mediciner, påverkar också. Men kan du hitta opastöriserad mjölk från gräsbetande friska kossor, som av någon anledning är olagligt att sälja för att det kan göra oss sjuka, så för all del ta för dig. Men du lär knappast hitta den mjölken hos din lokala icahandlare. Anmärkningsvärt i sammanhanget är att sådant som cigaretter och alkohol är lagligt istället. 

Med paleoglasögonen på oss vandrar vi därför förbi de tomma mejerihyllorna besvikna över bristen på mat. Vi fortsätter förbi charken där vi hittar produkter som skinka, men tittar man på innehållsförteckningen ser man även fyra till tjugo olika e-ämnen samt druvsocker och potatismjöl, man kan undra vilket fantasidjur som består av dessa ämnen? Samma sak gäller korven, paltsylta, köttbullar, leverpastej och kaviar mm. Sen vandrar vi förbi fiskhyllorna, där stoltserar en uppsjö av laxprodukter. Vildfångad lax från rena vatten är bland det nyttigaste som finns. Tyvärr kommer denna fisk liksom de flesta fiskar i hyllorna från odlingar där fiskarna får för dem onaturlig föda samt trängas i vatten som ofta är förorenade med diverse tungmetaller. Vi kan dock bland färskvarorna fortfarande hitta några fiskbitar från makrill och tonfisk som är vildfångade samt lite msc-märkta musslor och räkor, men dessa produkter är löjligt dyra. 

Med paleoglasögonen på vandrar vi bort från de mestadels tomma fiskhyllorna fram till köttdiskarna. Tyvärr kommer över 90% av köttet här ifrån djur som varit extremt sjuka av stress, trängsel och dålig mat samt att de blivit fullproppade av antibiotika för att överleva fram till slakt vilket lett till epidemier av multiresistenta bakterier som forskarna kämpar mot över hela världen idag. Vi kan hitta så kallat etiskt kött från kossor och grisar som växt upp på ekologiska gårdar, men även dessa har oftast växt upp med en föda de inte skulle ätit i det fria, vilket skiljer dem från de djur våra förfäder slaktade. Jag hittar en liten hylla med kött från ”frigående kor” vilket tyvärr inte garanterar att de utfodrats med bra föda, men jag plockar på mig ett litet paket på 200 gram för närmare 200 kronor och hoppas just det här djuret fått äta naturligt. 

Till sist kommer vi fram till hyllorna med frukt och grönsaker. Här borde den mesta och bästa naturliga födan finnas. Här är en länk till hur några av dessa stapelvaror såg ut för våra förfäder innan vi manipulerade dem till att bli de sockerbomber vi finner i frukt och grönsakshyllorna idag. http://www.sciencealert.com/here-s-what-fruits-and-vegetables-looked-like-before-we-domesticated-them. Utöver att vi manipulerat de flesta grönsaker och frukter till att bli närmast beroendeframkallande söta är dessutom de flesta produkter i denna del av butiken kraftigt besprutade för att ta död på diverse insekter som vill äta maten, tyvärr är dessa besprutningar även giftiga för oss. Jag finner dock även här en liten avdelning för biodynamiskt odlade grönsaker som inte är lika besprutat som det övriga utbudet. Tyvärr finner jag att dessa få varor också är extremt dyra, och en påse biodynamiskt odlade tomater kostar lika mycket som en måltid på en restaurang. 

På vägen till kassorna går jag förbi hyllorna av lösgodis och chips som jag givetvis inte ser tack vare paleoglasögonen. Dessa kemikalie- och sockerfyllda tingestar fanns inte på våra paleolitiska förfäders tid. Väl framme vid kassan har jag en bit vildfångad tonfisk, en liten bit entrecote från en frigående kossa samt ett par organiska tomater och ett paket ägg från frigående hönor. Hela kalaset går på närmare en femhundring och räcker i bästa fall i två dagar. 


Lärdomen från denna lilla promenad med paleoglasögonen är att riktig mat från naturen är långt ifrån billig och finns definitivt inte i överflöd. Skulle du fortsätta ha på dig paleoglasögonen på caféerna och genom restaurangerna skulle det vara lika tomt där, men det är ämnet för en annan artikel. 

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

2 reaktioner till “Din lokala matbutik genom en grottmänniskas ögon”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: