Ät som historiens största krigare. Del 1 – Vikingarna!

Alla män med en hälsosam testosteronhalt vill vara en stor krigare, och även några få kvinnor. Därför kan det vara värt att titta på hur de mest kända krigarna genom historien har ätit. Vi kan börja på hemmaplan, för de nordbor som läser detta är vikingarna det första givna exemplet.

image

Vikingarna.

Vikingarna var mest kända under den yngre järnåldern och härjade mellan 700-talet fram till 1100-talet. Vikingarna var främst handelsresande men även världens då mest kända och fruktade krigare. När de nordiska handelsmännen och krigarna skulle iväg på en upptäcktsfärd eller räd hette det att man ”gick i viking”. Så vad levde då dessa stolta nordbor på i vårt karga klimat?

Under den här tiden i norden kunde vi odla olika sädesslag och grönsaker, men kolhydratsrik mat har varit en bristvara under större delen av vår existens. Därför åt vikingarna främst animalisk föda. Dessutom var de få frukter och grönsaker som växte här då väldigt annorlunda från de genmodifierade växter vi har idag.

Dåtidens grönsaker och sädesslag.

Morötter var till exempel små, vita och smakade inte särskilt mycket. Sädesslag malde man med stenar vilket gjorde brödet grusigt och ganska svårtuggat, därför ansåg man främst sädesslag som föda för djuren. Och eftersom somrarna som känt är väldigt korta här i norden var det under en väldigt begränsad tid man kunde odla något, därför var det bättre att förlita sig på animalisk föda som man kunde jaga året runt. Följande utdrag ur den nordiska Eddan som beskriver våra förfäders tro, är talande:

Skallagrim was also a great shipwright. There was plenty of driftwood to be had west of Myrar, so he built and ran another farm at Alftaness and from there his men went out fishing and seal-hunting, and collecting the eggs of wild fowl, for there was plenty of everything. They also fetched in his driftwood. Whales often got stranded, and you could shoot anything you wanted, for none of the wildlife was used to man and just stood around quietly.

His third farm he built by the sea in the west part of Myrar. From there it was even easier to get the driftwood. He started sowing there and called the place Akrar (cornfields). There are some islands lying offshore where a whale had been washed up, so they called them the Hvals Isles (whale islands). Skallagrim also had his men go up the rivers looking for salmon, and settled Odd the Lone-dweller at the Gljufur River to look after the salmon-fishing.

(Egils saga Skallagrímssonar, Chapter 29)

Vikingarna åt en mångfald av djur, utöver getter, kor och den heliga grisen åt man väldigt mycket fisk, men man åt även älg, björn, rådjur, bävrar, kaniner och även hästar vilket de kristna ansåg vara särskilt barbariskt. Man åt det mesta som kunde röra på sig. För att konservera maten var det vanligaste att man rökte den, men man använde även olika fermenteringsprocesser framförallt vid den än idag kända svenska surströmmingen. Man använde även salt, men väldigt begränsat eftersom det var en dyr handelsvara.

Vikingarna, liksom de flesta folk på den tiden, använde sig dessutom av hela djuren. Man visste att de fetaste delarna var de mest näringsrika och man tillagade mycket inälvsmat samt även hjärnor och ögon. Tack vare denna mångfald av animalier var risken väldigt liten att man skulle drabbas av brist på några essentiella näringsämnen i likhet med eskimåerna som också traditionellt levt på främst en animalisk föda.

Vanligaste sättet att tillaga maten var i stora grytor under lång tid, det är alltså inte långsökt att vikingarna hade uppskattat pulled pork och biff bourgogne. Man hade ofta tillgång till en stor variation av kryddor från när och fjärran, eftersom det var en vanlig handelsvara. Socker var helt okänt och det enda sötningsmedlet man hade tillgång till var honung som brukades friskt, inte minst till deras kända alkoholhaltiga dryck mjöd, vin bryggda av druvor hade bara de rikaste råd med eftersom det var dyrt att importera.

Vikingarnas syn på livet efter döden säger också något om deras val av föda. I Valhall där bara de modigaste krigarna som stupat i strid fick tillträde, var en av belöningarna galten Särimner:

Särimner (Sæhrímnir på fornvästnordiska) var en jättelik galt som utgjorde födan för de nordiska gudarna, asarna och vaner i Valhall. Kocken Andrimner tillagade galten i grytan Eldrimner, därefter slaktades den dagligen och blev uppäten bara för att morgonen därefter återuppstå levande för att bli slaktad igen, bara alla ben samlades in efteråt kunde galten återuppstå genom magi. Något att tänka på nästa gång du äter julskinka, mycket av vårt andliga nordiska arv lever fortfarande kvar, men det är ämnet för en annan artikel på en annan sida.

Vikingarna åt oftast två mål mat om dagen, sitt första mål någon gång tidigt på dagen ”dagsmål” och sin andra senare på kvällen ”nattmål”. Man kan därför spekulera i om de följde någon form av intermittent fasta. Detta ger även stöd till något jag fört fram flera gånger på denna blogg: att vi behöver inte äta fler än två gånger om dagen, och det är absolut inte nödvändigt att vi äter det första vi gör på morgonen.

image

Det var i alla fall inte nödvändigt för våra nordiska förfäder, det var inte heller för dem nödvändigt med snabba kolhydrater, fredagsmys, chips, potatis, ris och pasta med mera. Och de lyckades etablera sig på ett av jordens mest ogästvänliga klimat, erövra större delen av det som skulle bli Ryssland och Europa, ända till det som skulle bli USA och Kanada (Vinland). När du följer LCHF (helst baserad på lokal, ekologisk föda) vet du att du i huvudsak följer samma diet som våra nordiska förfäder, de stolta, starka och fruktade vikingarna.

Hell asar och vaner, hell förfäderna och som vanligt: Lev fett!

  

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

En tanke på “Ät som historiens största krigare. Del 1 – Vikingarna!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: