Bygg karaktär i gymmet

I filmen Pulp fiction finns det en rolig scen där karaktären The wolf spelad av Harvey Keitel, efter att ha läxat upp två av filmens huvudkaraktärer, säger till en kvinna; ”såg du hur jag agerade där, det är karaktär”, varpå kvinnan utbrister förargat: ”vaddå jag har karakär!”. Då svarar han:  ”bara för att du är en karaktär betyder inte att du har karaktär”. De sistnämnda orden har följt mig sedan dess. Att ha karaktär innebär att ha utmärkande drag som signalerar integritet, konsekvent beteende och styrka (såväl moralisk som fysisk).

image

Alla komponeneter som krävs för att nå framgång i gymmet är desamma som krävs för att nå framgång i alla andra områden i livet. Dessa är; kontinuitet, att hantera motgångar, att ständigt pressa sig själv till att bli bättre, att träna även när man inte är sugen, att kunna planera och följa ett schema, och att hålla koll på sina framgångar såväl som motgångar, för att nämna några. Dina framgångar i gymmet kan alltså appliceras direkt i dina relationer såväl som i ditt yrkesliv och det vet andra människor också, åtminstone undermedvetet. Detta är en anledning till att arbetsgivare ofta hellre anställer någon med en god fysik än någon som verkar ha dålig självkontroll (överviktig, illa klädd och dålig hållning med mera).e

En människa som når framgångar i gymmet har visat att de kan hålla ett åtagande gentemot sig själv. Detta är oerhärt viktigt, för om du inte kan hålla ett åtagande gentemot dig själv hur kan du då begära att någon annan ska lita på dig? Självhjälps-gurun Tony Robbins brukar säga att beslutsfattande är en muskel, desto mer du använder den, desto starkare blir den. Om du bestämmer dig för att komma i form och du lyckas med det, är chansen större att du kommer att lyckas med nästa åtagande, och dels för att du vet hur du ska hantera motgångar bättre.

En man med karaktär utmärks även av att kunna hantera sina egna såväl som andras tvivel. De bästa exemplen på karaktär är därför oftast dem som gått sin egen väg när andra sagt att detta är galenskap. Män som Mahatma Gandhi, William Wallace, och Michael Collins för att nämna några. Om du är i dålig form när du börjar träna kommer du att behöva tampas med dina egna tvivel, ”hur ska jag klara det här”, såväl som andras tvivel, ”hur ska du klara av att komma i form, du som aldrig sprungit en mil, he he”. Detta innebär att när du lyckats fullfölja dina åtaganden kommer du samtidigt att kunna hantera både din inre dialog och samtidigt skratta åt dem som är så småaktiga att de hellre försöker sänka dina drömmar, än att föregå med gott exempel i sina egna liv.

En man med stark karaktär är svår att missa. Denne utstrålar en positiv karisma, självsäkerhet (utan skryt), och uppfattas ofta som en naturlig ledare. Detta går inte att fejka utan bara att bygga med hårt, fokuserat och målmedvetet arbete oavsett om det är i gymmet eller arbetslivet. Män och kvinnor med dålig karaktär däremot utmärker sig oftast genom att sprida negativitet. De tar inte ansvar för sina egna misslyckanden och skyller allt på samhället, patriarkatet eller den vita mannen (host host, Åsa Romson).

Människor med dålig karaktär föredrar att försöka förändra andra människors syn på dem, hellre än att förändra sig själva. Till exempel: feminina män som inte klarar av att leva upp till maskulina ideal, försöker istället att övertyga samhället om att det är riktig manlighet som är ett problem, hellre än att försöka etablera sig själva med eller oberoende av sina egna bedrifter. Kvinnor som inte är nöjda med sin egen vikt eller sitt utseende försöker förhindra exponering av kvinnor i reklam och filmer som påminner dem om deras egna brister, hellre än att försöka utveckla sig själva eller nå framgång inom andra områden.

Män och kvinnor med karaktär utmärks ofta av att de fokuserar på vad de är FÖR hellre än vad de är emot. De startar bloggar, företag och projekt där de lyfter fram positiva och konstruktiva budskap som lyfter andra. De väljer hellre att försöka få gehör för sina egna ideer än att försöka tysta dem de inte tycker om eller håller med. Män med karaktär finner du oftast i motionsspåret, på en kurs för personlig utveckling eller som ledare för en innovativ rörelse, organisation eller företag.

Människor med dålig karaktär finner du i gatuupplopp där de kastar sten på dem som försöker upprätthålla landets lagar, du finner dem stå och skräna skällsord på deras motståndares möten och manifestationer för att ingen skall höra något eftersom de själva inte har något vettigt att säga. Och du finner dem komma med nedlåtande kommentarer och invektiv på sociala medier utan några ambitioner på att föra en värdig diskussion eller bidra med några egna hållbara argument. Med detta sagt, tänk på hur du själv för dig och fundera över om du uppfattas som en person med god karaktär. Om inte kanske gymmet är en bra plats att börja!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: