Jag är för gammal!

I Sverige finns det en märklig och ytterst osund fixering vid ”ungdom” som gränsar till det infantila. Författaren Mark Hamilton har skrivit om detta i boken ”det infantila samhället”. Dels så ser många människor sitt bäst före-datum för nästan allt i livet runt 25. Och dels utgår vi nästan alltid ifrån att yngre är bättre. I Kina och Japan är hög ålder en statusmarkör, och i Frankrike anses till exempel en politiker vara för ung när han är under 60.

twowomenage

Redan när jag började närma mig 25-års åldern hörde jag jämnåriga män skrocka som gamla gubbar över meningar som ”ja man är ju inte direkt 20 längre hö hö”. Och när jag träffar mina jämnåriga idag när jag är 35 vill de helst tala om hur kul de hade när de var i 18-års åldern, som om att det var deras peak, väldigt sorgligt. På radio och tv hör jag människor i 40 års åldern prata som om att de var ett steg ifrån graven.

Denna tendens att se sig själv som gammal i förtid är en del av ett bredare fenomen som härrör från defaitism och rationaliseringar av personliga misslyckanden. Några fler exempel på detta är feta människor som istället för att försöka gå ned i vikt gör sin fetma till en identitetsmarkör och ibland till och med en offerroll. Människor som rationaliserar alla personlig brister med ”jag duger minsann som jag är”. Eller människor som inte lyckats sluta röka och som bortförklarar det med meningar som ”äh, vi ska väl alla ändå dö någon gång”.

 

stephanieperson45
Stephanie 45, ketoanpassad sedan 15 år tillbaka!

Sanningen är att om du lider av krämpor, trötthet och andra symptom av att ”känna dig gammal” har det med största sannolikhet med din livsföring att göra, inte din ålder. De flesta djur (i synnerhet rovdjur som oss) jagar och slåss långt in på ålderns höst. När vi levde som grottmänniskor var det extremt sällsynt att dö av hög ålder, vi dog i jakt på farliga djur eller i strid med fientliga människor.

Ett annat exempel kan vi se på vissa rockartister. En vän till mig var och såg ett av mina favoritband Raubtier på Gävle getaway för ett par år sedan. Han blev dock besviken när han såg sångaren som är runt 30-års åldern ragla upp på scen för att säga till publiken ”ja man är inte direkt ung längre” varefter de gav en halvkass spelning, förmodligen på grund av ett för högt intag av alkohol.

Jeffry Life
Jeff 75 år gammal och bodybuilder!

Jämför detta med Iron Maiden, vars sångare Bruce Dickinson som spelat i årtionden innan Raubtiers sångare var född, fortfarande springer omkring på scenen som en 15-åring och ger sina livs spelningar. Hur dessa bands livsstil skiljer sig åt vet jag inte, men helt klart är det inte åldern som är den avgörande faktorn.

För kvinnor som vill skaffa barn är deras fertila ålder som bäst innan 25. Men för vuxna män är det inte värdigt att se sig själv som kasserad runt medelåldern. Och några av världens sexigaste kvinnor är över 40. Det finns gott om män som startar en bodybuilding-karriär efter 30 upp till 70, 80 och till och med upp till 90 års ålder.

93charles-eugster
Charles 93 år gammal!! och bodybuilder.

Om du som läser detta inte håller med om vad jag skriver och envisas med att skylla på din ålder för att du inte är i ditt livs form. För att du inte jagar dina drömmar, och för att du inte kan springa snabbare eller lyfta mer än de flesta i 20-årsåldern. Ok, fint, men dra inte ned mig i dina rationaliseringar av dina misslyckanden och lathet. Jag är 35 och jag är större, starkare, smartare och snyggare än någonsin tidigare. Om tio år kommer jag vara tio gånger så bra i alla dessa avseenden.

Om du väljer att ge upp i förtid är det ditt val, men då vill jag inte ha dig som vän, som klient eller partner, för nederlag smittar!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

En tanke på “Jag är för gammal!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s