Träning vid sjukdom och skada

När jag skriver detta har jag åkt på en kraftig förkylning och veckorna därinnan kunde jag inte träna kardio pga vad jag misstänker är en inflammation i ena benet. För fem år sedan hade jag hanterat dessa ”motgångar” med att sitta hemma, vara sur över den uteblivna träningen och genom att proppa mig själv full med läsk och chips medan jag ser på tv-serier.

Idag är jag alltid mentalt förberedd på sjukdomar och skador som en naturlig del av livet och träningen. Oavsett hur försiktigt du tränar kommer du drabbas av skador. Och oavsett hur hälsosamt du lever kommer du drabbas av sjukdomar. Som Buddha brukade påminna sina lärjungar om – det enda vi kan vara helt säkra på är att vi kommer bli gamla, sjuka och dö.

image

Men sjukdomar och skador behöver i de flesta fall inte vara ett hinder i din fysiska utveckling, tvärtom kan de vara en möjlighet.

Träning och diet vid skador:

När jag fick en förlamande smärta i ena benet för två veckor sedan kunde jag ha använt det som en ursäkt för att skippa träningen helt och hållet, som många andra gör. Istället så jag detta som ett bra tillfälle att fokusera på överkroppsträning. Och istället för att helt ge upp konditionsträningen under denna tid, valde jag att köra mindre vila mellan seten, med fler repetitioner på lättare vikter för att låta hjärtat få arbeta så mycket som möjligt i frånvaron av löpträning.

Men om jag hade skadat en muskel i armen, vad hade jag gjort då? Ja du kan säkert gissa dig till svaret. Då hade jag satsat på löpträning och benträning istället. Om du tror att en skada i armen eller benet är en ursäkt för att inte bygga en imponerande fysik föreslår jag att du gör en bildsökning på google över bodybuilders med olika handikapp.

Diet och träning vid sjukdomar:

Om du är förkyld, har halsont eller feber ska du inte träna överhuvudtaget. Om du gör det riskerar viruset i kroppen att sprida sig och i värsta fall nå hjärtat, vilket är livsfarligt. Men är detta då en bra ursäkt för att bara ligga i soffan och äta skräp? Självklart inte. När du har en förkylning eller influensa är det extra viktigt att sköta dieten och ta hand om dig själv. Dels för att bli frisk så snabbt som möjligt, och dels för att inte lägga på dig onödigt fett under din frånvaro från träningen.

Dina muskler börjar inte brytas ned förrän efter en veckas frånvaro från gymmet. Om du spenderar den veckan till att äta supernyttig mat kan du inte bara påskynda ditt tillfrisknande utan kanske till och med lyckas boosta din fettförbränning. Om du har en förkylning, börja dagen med en kopp kaffe med en tesked kokosolja, en tesked ekologiskt osaltat smör och lite kanel som du kör i en mixer innan du dricker. Under dagen kan du även göra en kopp ingefärste.

När du är hemma från jobbet och träningen kan du även passa på att göra ett riktigt långkok av ekologiska kycklinglårfiléer, med massor av vitlök, färsk chilli och gurkmeja. Följer du dessa råd har du fått i dig de mest effektiva kryddor som finns för att påskynda ditt tillfrisknande, höja fettförbränningen och förbättra dina hälsovärden rent allmänt.

Övriga råd:

När du är borta från träningen av olika skäl kan du även passa på att äta mindre mat. Givetvis ska du äta dig mätt och se till att få i dig alla essentiella näringsämnen, men du behöver inte äta extra mycket som du kanske gör när du ligger i hårdträning. Om du har magont kan du till och med passa på att pröva en kortare fasta på 24 timmar. När du inte kan träna av olika skäl kan du även passa på att förkovra dig ytterligare om sådant som rör din fysiska utveckling. Läs en bok eller olika träningsbloggar för att hämta inspiration till dess att du kommer tillbaka till gymmet. Jag kan personligen rekommendera att du utforskar arkivet här på Leva Fett!

Avslutningsvis till alla er sjuklingar därute, ta hand om er, och lev fett!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

3 reaktioner till “Träning vid sjukdom och skada”

 1. Kommer lite frågor här

  Hej jag har länge svårt att veta om jag tränar hårt eller inte. Vad räknas som hårdträning? vad räknas som lättträning samt medelträning. Hur ofta bör man köra hårdträning och hur mycket vila krävs det då?
  Och när börjar det kallas för elitträning?
  Hur mycket bör man äta?
  Hur snabbt går det att lägga på sig i fett om man äter för mycket i jämförelse med hur mycket man tränar?

  Och sen en till fråga. Sexpack! Hur går det till?
  Jag ligger på en rätt så låg fettprocent enligt en mätning jag gjorde för ett tag sen men lyckas ändå inte få fram magrutor. Är det pga genetiken eller vad är det för fel jag gör?

  Gilla

  1. Snabbtips för rutor; den magövning som gett mig blixtsnabbt resultat är att hänga i en stång med händerna och dra upp benen (fötterna rakt fram och så långt upp det går (i början kanske det bara blir med knäna)). På det här sättet ”dras” magmusklerna ut och blir mer definierade. Häng i. Ge det 1 månad varje dag och du har ett sexpack (om inte 8), men redan efter 1 vecka eller 2 ser du stor förändring.
   Kombinera med att stå axelbrett eller bredare, håll en hantel i ena handen, böj dig sidledes nedåt mot hantelsidan så långt det går samtidigt som du andas in, vänd tillbaka uppåt och fortsätt mot andra sidan samtidigt som du andas ut. Så långt set går åt andra sidan alltså och stanna upp nån sekund där och sen repetera. Gör 10 reps och byt sida. 3-4 set på båda övningarna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: