5 fördelar med LCHF mot andra dieter

På min resa mot den ultimata fysiken (som är långtifrån över) har jag prövat nästan alla populära dieter vi i västvärlden känner till. Jag har prövat fettsnåla dieter, jag har levt som en vegetarian och som vegan. Jag har prövat dieter från dem som är ganska sunda som atkins och paleo till mer galna dieter som ph-balans dieten och rawfood. Var och en av dessa dieter samt deras effekter på mig förtjänar en artikel var för sig. Men i detta inlägg vill jag gå igenom några anledningar till varför jag funnit att LCHF är överlägsen mot dessa. 

1. Du behöver aldrig vara hungrig.

Nästan alla moderna dieter utgår från perioder av kraftig hunger eftersom de bygger på restriktion av fett. Eftersom fett är den mest näringstäta födan gör den dig mätt snabbare och håller dig mätt längre.  När du begränsar fettintaget måste du därför äta mer mat för att bli mätt.

Pröva själv att försöka äta dig mätt på smör eller avokado jämfört med gurka eller vitt bröd. Det är sant att vissa matvaror från växtriket som bönor och linser som innehåller mer fibrer kan mätta ganska bra, men då måste du ändå äta betydligt mer och mer varierat för att komma i närheten av den näring du får i dig från ett litet mål baserat på LCHF.

2. Bättre hälsa – minskad risk för cancer, diabetes och infektioner.

Varje vecka kommer nya rapporter om hur en uppsjö av sjukdomar kan behandlas och i många fall även botas med lågkolhydratkost. Diabetes (också känd som sockersjukan) är i sig en förklaring varför LCHF är bästa botemedlet sedan många år tillbaka, med ett kraftigt begränsat intag av just socker och blodsockerhöjande livsmedel.

Men nu kommer även rapporter som säger att cancer i mångt och mycket lever på socker som den får i sig direkt och indirekt via en kolhydratrik kost. Högt intag av socker och snabba kolhydrater är även den främsta orsaken till infektioner i kroppen. Infektioner som kan orsaka alltifrån smärta i olika delar av kroppen såväl som mentala sjukdomar som depression och schizofreni och som har visat sig kunna behandlas med LCHF.  

3. Optimal prestation i en rad olika sporter och för hjärnan.

Inom bodybuildingvärlden har LCHF varit känt sedan 70-talet som ett effektivt verktyg för att minska drastiskt i fett med bibehållen muskelmassa. Nu visar även rapport efter rapport att LCHF dessutom är överlägsen inom uthållighetsidrotter som långdistanslöpning, simning och triathlon mm, fråga bara idrottsstjärnan och författaren Jonas Colting som skrivit om detta i ”den nakna hälsan”. Nu har det även kommit fram i flera forum att mästare inom schack och minnestävlingar använder sig av en ketogen kost (högfettdiet) för att slå sina konkurrenter.

4. Du sparar tid och pengar.

Många motståndare till LCHF brukar påpeka att en ketogen kosthållning är mycket dyrare än andra dieter, och det ligger en sanning i det. Naturligt fet mat kostar mer än sojabönor och potatischips, men fördelen är att du med LCHF inte behöver äta lika mycket eller lika ofta. Traditionella (läs köpta) kostrådgivare brukar säga att man ska äta minst 4-5 gånger om dagen och att du måste äta en uppsjö av olika grönsaker, frukter och kolhydrater till varje mål.

I verkligheten är det bara kossor som äter så ofta och inget djur behöver äta så varierat, inte heller människan. I längden sparar jag alltså ändå pengar då jag bara behöver äta en till två gånger per dag och betydligt mindre portioner.

5. Enkel att följa – bara god och naturlig mat

Den kanske största fördelen är att LCHF-mat är naturlig och god. När du går till matbutiken behöver du bara fråga dig själv – vad har mina förfäder ätit de senaste två miljoner åren? Allt du behöver är fet animalisk föda från frigående friska djur (helst ekologiskt) samt lite ovanjordgrönsaker. Du behöver inga äckliga och hälsovådliga margariner som enbart borde användas som smörjmedel i motorer. Du behöver inga dyra kosttillskott eller proteiner (om du inte vill). Du behöver inte räkna kalorier, du får inga blodsockerfall och du behöver inte äta 300 olika grönsaker för att få i dig all den näring du finner i ett par ekologiska ägg.

Om du kommer på några fler skäl till att välja LCHF eller har några andra frågor, lämna dem i kommentarerna eller på Leva Fetts FB-sida.
Väl mött!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

2 reaktioner till “5 fördelar med LCHF mot andra dieter”

 1. Hej Ernst!

  Har precis hittat till din blog och den verkar toppen. Är själv LCHFare sen några år tillbaka men nu på senare tid så har jag även börjat träna tung styrketräning. Jag har lite dålig koll på om jag behöver ändra min kost på nått sätt för att få ut max av träningen. Min PT vill ju helst att jag äter kolhydrater men det vill ju inte jag :). Tänkte jag skulle försöka överbevisa honom att LCHF är grymt :). Har du nått inlägg på sidan om hur du äter? Hur ser normala ätardagar ut för dig?

  Tack för en grym blog. Mycket intressant läsning

  //Patrik

  Gilla

  1. Hej Otto, kul att du uppskattar bloggen. Ja det är många som frågar hur jag äter en normal dag så jag får nog skriva ett inlägg om det. Men det är bara strikt lchf i linje med Skaldeman. Men jag återkommer med ett längre svar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: