Recension: nu dör jag – om att leva med ångest

Jag har varit intresserad av personlig utveckling och hälsa nästan hela mitt liv. Men det var först under 2005 då jag drabbades av posttraumatisk stress och panikångest som fysisk och psykisk hälsa hamnade i centrum för mitt intresse. Bakgrunden till detta var ett nästan tio år långt och intensivt engagemang inom politiken som kantades av hot, slagsmål och förföljelse. Sedan dess har ångesten varit en hängiven livskamrat på gott och ont som jag alltid måste förhålla mig till.

image

När jag skriver detta är det bara några dagar sedan min vän och samarbetspartner Dan forslund släppte sin debutbok ”Nu dör jag” om att drabbas av och leva med panikångest. Jag har känt Dan via skrivandet sedan år 2008. Men det var först för något år sedan jag fick veta att vi hade en gemensam livskamrat i ångesten.

Idag lider hundratusentals svenskar av svår ångest i någon form och räknas ofta till en av våra moderna folksjukdomar. Jag har läst hundratals böcker i ämnet sen det blev en fast del av mitt eget liv. De flesta av dessa är dock skrivna av läkare och psykologer. Dessa kan sedermera lära dig mycket om medicinska förklaringar till ångesten och hur den påverkar våra kroppar. Men nästan alltid enbart utifrån ett utanför perspektiv.

Det är givetvis bra att lära sig om hur kroppen fungerar och om hur ångesten tar sig uttryck rent fysiologiskt, men det är en klen tröst när det drabbar en själv. På samma sätt som ingen kan skriva mer trovärdigt om hur det är att vara grovt överviktig och om att bli av med övervikten som har gjort det själv, kan ingen som inte själv levt med ångest förstå vad det verkligen handlar om. 

Och precis som med övervikt finns det många fördomar och stigman kring ångest och dess uttryck. Dessa är bland annat att ångest bara drabbar människor som är svaga, neurotiska eller självupptagna hypokondriker.

Jag som varit aktiv i ÅSS (ångest Syndrom Sällskapet) och varit inlagd på kliniker för utbrändhet har nästan bara funnit exempel som bevisar motsatsen. Människor som drabbas av ångest är oftast människor som är väldigt drivna som funderar väldigt mycket över viktiga frågor och som försöker att ta hand om alla utom sig själva.

Dan forslund är själv ett utmärkt exempel på detta. En familjefar som är gift sedan 17 år tillbaka, en framgångsrik entreprenör med utbildning i praktisk filosofi och journalistik. Som bloggar om existentiella frågor samtidigt som han coachar enskilda individer och företag i effektivitet. Och just den personliga resan som Dan beskriver väldigt utlämnande är den mest värdefulla delen, och som lägger grunden till de tips och råd som följer i sista delen av boken.

Som jag skriver i förordet, så är detta boken jag önskar att jag själv hade för tio år sedan. Nästan alla svenskar drabbas någon gång i livet av svår ångest och för väldigt många blir det efter något tillfälle en permanent del i deras liv. Om du lider av detta eller om du har en närstående som gör det kan jag starkt rekommendera denna bok. Det kan bespara dig många år av tvivel och frustration från någon som redan gjort samma resa själv. Boken finns för närvarande bara som e-bok men kommer snart i pappersupplaga. Boken går att beställa här. Så om du berörs av dessa frågor beställ denna bok nu för bövelen!

Väl mött!  

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

2 reaktioner till “Recension: nu dör jag – om att leva med ångest”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: