Hur du uppnår flow i träningen!

I boken ”Flow – den ultimata upplevelsens psykologi” av Mihaly Csíkszentmihályi  beskriver författaren vad som karaktäriserar detta tillstånd som så många försöker uppnå. Vad detta är och förslag på hur man når dit.

image

Flow fritt översatt till flyt på svenska, är när vi upplever att ”allting går som på räls”, oftast brukar detta begrepp användas i sport, tävlingar och spel, men det kan lika gärna beskriva en lyckad dag på kontoret eller en smärtfri shoppingrunda.

I detta inlägg kommer jag beskriva hur du uppnår flow i gymträningen och vad det har för betydelse för din utveckling. I ovannämnda bok beskriver författaren ett flertal experiment där man låtit testgrupper delta i olika utmaningar för att se hur de hanterar olika svårigheter och under vilka förutsättningar de uppnådde flow.

När testdeltagarna fick utmaningar som var för lätta blev de snabbt uttråkade och gav upp. Detta ser jag ofta på gymmet när jag tränar. Killar som kommer till gymmet och väljer vikter som är alldeles för lätta. De tränar några gånger i veckan utan att anstränga sig särskilt mycket. När de märker att de varken gått ned i vikt eller lyckats bygga några muskler efter en månad eller två ger de upp och konstaterar att gymträning inte är något för dom.

När utmaningarna var för svåra blev deltagarna snabbt frustrerade och gav upp lika snabbt. Detta är ett minst lika vanligt fenomen på gymmet som det tidigare exemplet. Jag ser framförallt unga män som kommer till gymmet med en dröm om att en dag se ut som Conan Barbaren.

De använder vikter som är alldeles för tunga för deras nivå. Efter några veckor känner de sig besvikna över att de inte orkar lyfta lika mycket som sina photoshoppade hjältar på tv och ger upp, oftast efter att ha ådragit sig flera allvarliga skador från felaktigt lyftande. 

Det var först när utmaningarna var tillräckligt svåra för att deltagarna inte skulle tappa intresse, och tillräckligt överkombara för att deltagarna inte skulle bli slutkörda på en gång som de kunde nå flow. Detta är något jag försökt beskriva i flera artiklar tidigare och vad jag försöker förklara för klienter som undrar hur tungt de ska lyfta. Du ska lyfta så mycket som är tungt för dig!

Om du till exempel tränar för maximal muskeltillväxt ska du satsa på få repetitioner (4-6 stycken) på varje övning med din maximala viktkapacitet. Din maximala viktkapacitet är i detta fall den tyngsta vikt du klarar av utan att lyfta fel.

Om du till exempel kör bicepscurl och du kommer på dig själv med att svinga på höfterna för att orka med de sista repetitionerna då behöver du en lättare hantel. Om du efter sex repetitioner börjar fundera på något annat medan du lyfter, eller orkar stå och snacka med tjejen på smithmaskinen samtidigt som du tränar, då är det dags att lyfta något tyngre!

När du efter några veckor eller en månad märker att dessa vikter är för lätta, ökar du successivt efter samma principer och utan att slarva med tekniken. För eller senare (efter ett år eller två) kommer du att komma till en ”platå” då du märker att du inte ökar i styrka på samma sätt längre, därifrån finns det flera strategier att tillgå, men detta är ämne för en framtida artikel.

Men för att uppnå flow och stanna där, behöver du ständigt utmana dig själv. Var vaksam mot frustration eller uttråkning, dessa är oftast ett tecken på att du kör för tungt eller för lätt. Sträva efter flow och ge aldrig upp!  

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: