Ät kött – bli stark, frisk och rädda miljön!

De senaste veckorna har medier i alla dess former arbetat ovanligt hårt för att avråda människor från att äta kött. Detta med rubriker som ”kött är lika farligt som cigaretter” eller ”kött skadar miljön mer än bilar” och så vidare.

För oss svenskar som litar ovanligt mycket på media i jämförelse med resten av Europa kan detta givetvis verka skrämmande. Dessa rapporter är ren humbug byggd på främst anekdotiska bevis, guilt by association och rena lögner, jag återkommer till det.  

Varför får lejon och eskimåer inte diabetes eller hjärtsjukdomar?

Arktiska folk som eskimåer, Samer och ja även vi skandinaver har levt på främst animalisk föda i tiotusentals år utan att drabbas av några av de sjukdomar media varnas oss för idag. Läs min tidigare artikel i ämnet ”varför jag äter djur”. Men nu är den mat som våra förfäder och andra djur ätit i miljontals år helt plötsligt farligt för vår hälsa och även miljön.

image

För att sätta dessa alarmerande medierapporter i perspektiv kan vi påminna oss själva om att det inte var mer än 15 år sedan som hela mediakåren stod bakom livsmedelsverkets dåvarande rekommendationer om att äta fem skivor bröd om dagen och att välja lättmargarin framför vanligt smör. Två livsval som vi idag vet är lika farliga som alkohol och cigaretter.

Går vi ytterligare ett par decennier tillbaka till det glada 60-talet kan vi minnas en tid när media tillsammans med etablerade läkare gjorde reklam för cigaretter i tidningar och tv. Men hur kunde detta ske?

Därför att tobaksindustrin hade råd att köpa läkare och forskare till dess att verkligheten med miljontals lungcancersjuka blev alldeles för påtaglig för att kunna lura massorna. Samma sak gäller media och deras försök att få människor att äta lightprodukter och spannmål istället för riktig mat idag. Men verkligheten kommer även att komma ikapp dagens ledande demagoger.

Oseriös ”forskning” om kött:

Det som gjorts i de senaste undersökningarna om kött som ligger till grund för medias skräckartiklar är följande: Små testgrupper på några hundra personer (ibland färre) har varit utgångspunkten. Exempelvis har det testats vad människor som äter mycket rött kött har för hälsa i förhållande till de som inte äter mycket rött kött”

Det har dock inte tagits hänsyn till deltagarnas andra livsstilsval som ifall de röker, dricker alkohol eller stressar. Med samma metodik skulle jag kunna bevisa att män med mustascher har illaluktande fötter eller att kvinnor som tycker om blå skor ljuger mer än andra kvinnor.  Med andra ord använder man sig av ”guilt by association” vilket innebär att utgångspunkten är något som likagärna kan vara en ren slump.

En annan metod som används är att utgå från enskilda fall där enstaka personer som påstått sig äta mest kött har drabbats av diverse hälsoproblem, men precis som i förra exemplet tas inte hänsyn till den enskilda individens andra livsstilsfaktorer. Till och med köttmotståndarna själva erkänner att de inte har något stöd från större, långsiktiga eller empiristiska studier för sina teorier. Trots detta hakar media på.

Bakgrund till ”kött- och fett skräcken”:

I flera decennier sedan forskaren Ancel keyes lanserade sin teori om att fett är farligt, har media och deras lobbyister inom socker, spannmål och skräppmatsindustrin letat efter olika sätt att verifiera denna teori och skrämma människor från att äta naturlig mat. Detta till fördel för snabba kolhydrater, socker och produkter fyllda med kemiska tillsatser och annat skräp. Det är ingen slump att epidemierna av fetma, diabetes och cancer slog igenom under samma period som lightprodukter och fettskräcken slog klorna i framförallt västvärlden.

Kött och kolesterol:

Under slutet av 70 och 80-talet så försökte människor skrämmas från att äta naturlig fet och animalisk föda med rädsla för kolesterolet som skulle täppa igen våra artärer samt ge oss fetma och hjärtattacker. Men istället ökade hjärtochkärl sjukdomar katastrofalt när människor började byta ut naturligt fett mot vegetabiliska oljor och margariner.

Idag vet vi att kolesterol från till exempel rött kött och ägg inte bara är bra för oss utan en livsnödvändig beståndsdel av våra kroppar och framförallt våra hjärnor. Detta är en anledning till att de ledande mästarna i tävlingar som rör minnesträning och matematik använder sig av en ketogen (fettdriven) kost för att slå sina konkurrenter.

Kött och cancer:

Under 90-talet så försökte man istället få människor att sluta äta kött i rädsla för att få cancer och diabetes. Idag vet vi att cancer främst lever på socker som vi får i oss från mat rik på kolhydrater. Samtidigt har dieter som bygger på att äta mycket naturligt fett och minska intaget av socker och kolhydrater inte bara visat sig vara bra för att förebygga diabetes utan även i många fall reversera och bota sjukdomen.
Lågkolhydratdieter med fokus på naturligt kött och fett har även visat sig överlägsna vad gäller viktminskning. Detta är något som bland annat kroppsbyggare känt till sedan 70-talet och inuiterna alltid vetat om. 

Köttet och hotet mot miljön:

När bevisen för att kött skulle vara dåligt för hälsan blev allt svagare började man under 2000-talet istället att fokusera på hur köttätande skulle vara dåligt för miljön, vilket snällt sagt är en sanning med modifikation. Verkligheten är att det inte kräver mer energi att producera ett kilo naturbeteskött än ett kilo bönor. Industriellt kött är dock problematiskt av flera andra skäl, men fortfarande inte det största hotet.

image

Det verkliga miljöhotet:

Den stora faran mot miljön idag beror istället på den massiva odlingen av soja och majs. Utöver att de slår ut den biologiska mångfalden används för att föda både oss och industridjuren, vilket gör både oss och djuren sjuka. Djur som får sträva fritt i naturen och beta skapar en naturlig balans med sin omgivning och gynnar både klimatet och den biologiska mångfalden. Se forskaren Allan savorys spännande TED-talk i ämnet. Samt denna artikel på gröna gårdar.

Summan av kardemumman:

Ät med gott samvete mer kött och då framförallt naturbeteskött. Utöver att det kommer från djur som fått leva bra liv innehåller det dessutom essentiella fettsyror och omega3. Detta kött kostar mer, men det är nyttigare för dig, det gynnar svenska bönder och det är det absolut bästa valet för miljön.  Dessutom smakar det jävligt gott!
 

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: