Säg ja till kampen!

Jag sitter på ett café och skriver detta efter att ha slutat jobbet för dagen. Denna vecka har jag gjort extra åtstramningar i dieten. Min syn är dimmig, huvudet värker och mina ben känns som gelé. Jag lägger mig hungrig och vaknar med smärta i hela kroppen. Varför gör jag detta? En del kanske tror det handlar om likes på Facebook. Positiva kommentarer när man är ute på krogen. Eller andra uttryck för narcissism.

Jag medger att beröm alltid är trevligt, och jag är kanske mer självgod än de flesta. Men för dem som kravlat sig upp i sängen halv fem på morgonen för att masa sig iväg till gymmet innan jobbet. För att sitta och dricka vatten och äta vitkålssallad när de andra vid bordet käkar pizza. Eller för dem som sprungit på löpbandet tills de känner spyan i munnen. Eller lyft så tungt att de känner blodsmak. Vi vet att det handlar om mycket mer.

image

Allt som är värt något i livet är produkten av hårt arbete.

Vi lever i ett samhälle som hyllar ”kroppsacceptans” (eller vad jag kallar metabola sjukdomar). Och jag vet vad jag pratar om (läs mer). Som vill uppnå jämställdhet genom att hylla medelmåttighet. Tillsammans är vi svaga (som även är namnet på en av författaren Lars Holger Holms böcker). Men jag vägrar att acceptera denna syn på livet, jag vägrar att hänfalla till defaitism, självförnekelse och cynism. Jag väljer hellre att tro på styrka, stolthet och syfte, oavsett hur otrendigt det må vara.

Jag är stolt över vem jag är, trots alla mina fel och brister. Jag älskar att leva i denna tid på denna plats, trots vår tids trångsynthet och politiska korrekthet. Och jag vet att jag kan tacka de som levt här innan mig för både mina gener och samhället omkring mig. När jag väljer att försöka bli bättre, hyllar jag dem som gått före mig och jag hedrar mina ättlingar som kommer ärva mitt namn och minne. Allt som är värt något i livet är produkten av hårt arbete, självuppoffring och högre ideal samt drömmar.

Jag ångrar mycket av mitt förflutna, men jag har aldrig ångrat ett träningspass. Jag har aldrig ångrat att jag inte ätit mer på Mcdonalds. Eller att jag inte sett mer på tv. För varje gång jag säger nej till de glimrande butiksskyltarna, till rulltrappor, såpoperor och snabbmat för kropp och hjärna. När jag väljer att gå till gymmet, äta sunt och kultivera kropp och sinne. Då säger jag ja till livet, till evolutionen och utveckling.

Styrka har alltid varit en dygd, framförallt för män, i alla kulturer och i alla tider. Det är en av de mest primala egenskaper vi har där naturen genom historien testat vår disciplin, vilja och genetik. Jag har inga diplom att skryta med. Jag är inte bättre än någon annan vad gäller ett moraliskt leverne, företagsamhet eller utbildning. Men trots många snedsteg, avsteg och missförstånd har jag alltid kämpat för att bli bättre. Och på ingen annan arena är detta mer sant än i gymmet.

image

Stålet ljuger inte!

Stålet ljuger inte, som Conans far sa i filmen med ikonen för styrka själv (Arnold Schwarzenegger) i huvudrollen. Maskinerna och vikterna på gymmet kommer inte behandla dig annorlunda än någon annan. Det är upp till dig att träna för att göra det bästa av vad de har att bjuda.
Jag tränar inte för att få beröm från Aftonbladet. Jag tränar inte för att leva upp till samhällets androgyna ideal, självförakt och trygghetsnarkomani. Varje gång jag lyfter min hantel så pekar jag finger åt Justin Bieber och skinny jeans.

Varje gång jag hoppar upp på löpbandet så ber jag alla hipsters att dra åt helvete, och alla hens att låta mig vara ifred med mina förlegade normer och värderingar. Jag tränar för att bli starkare och bättre. Jag tränar för att kunna vara stolt över mig. själv. För att hylla mina förfäder och hedra mina barn. Jag tränar och äter bra för att bli den bästa versionen av mig själv. Jag säger ja till livet och till den dagliga kampen!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: