Att återvända till slagfältet eller gymmet

Om du jämför två killar på gymmet som tränat lika länge så är det troligtvis den som nått bäst resultat som även upplevt flest bakslag. Varför då frågar du kanske? Därför att vi endast kan växa när vi tar oss utanför vår bekvämlighetszon. Att växa gör ont, det är sant från det att vi föds till dess att vi dör. I alla aspekter av livet.

image

Killen som ser likadan ut som han gjorde för två år sedan när han började har troligtvis upplevt färre skador, sjukdomar och mentala hinder. Men han har inte heller växt särskilt mycket. Och om du inte vill bli bättre, starkare och större än du var innan kan du lika gärna satsa på raska promenader två gånger om dagen än att slösa pengar på ett gymmedlemskap.

Nu när vi konstaterat att bakslag av alla dess slag är en naturlig och ofrånkomlig del av att träna för hypertrofi (att växa) kan vi gå in på hur man tar sig tillbaka efter dem. Oavsett om du varit borta från gymmet på grund av sjukdomar, en personlig tragedi i familjen eller bara för att du ”tappat motivationen” är processen att komma tillbaka densamma.

Jag listar den här i 4 steg, inspirerad av vad jag lärde mig i det militära:

Utvärdera

Som jag poängterat i många inlägg på denna blogg tidigare, det finns inga misslyckanden, bara resultat. Det enda misslyckandet är om du låter en motgång få dig att ge upp. I varje bakslag finns en lärdom. Gå igenom vad du tidigare gjort fel och vad du gjort bra. Vad kunde du gjort annorlunda, vad är värt att fortsätta göra och vad bör du omvärdera eller utesluta?

image

Till exempel, om du har ”misslyckats” med att sköta dieten. Finns det något sätt att underlätta din kosthållning eller borde du byta ut den helt och hållet? Om du har lyckats bra med att öka i volym och repetitioner på gymmet, då borde du kanske fokusera på det du gör mest ännu mer, eller är det värt att satsa mer på dina svagheter. När du är klar med denna del kan du gå vidare till nästa steg:

Rekognosera

När du undersökt alla aspekter av ditt tidigare försök att komma igång med träningen kan du gå igenom vad du har för förutsättningar i nuläget att påbörja en ny träningsregim. Finns det ett bättre gym att börja träna på? Kan du beställa hem mat varje vecka för att spara tid? Undersök vilka hinder som kan uppstå. Sök efter allierade. Välj ditt slagfält (se min tidigare artikel i arkivet). När du är klar över hur mycket tid och resurser du har kan du gå vidare till nästa steg.

image

Planera

För att kunna uppnå bästa möjliga resultat bör du göra en planering. I denna bör det ingå en kortsiktig och långsiktig plan. Framförallt bör du fokusera på att bygga dagliga rutiner, vanor som du gör varje dag utan att behöva fundera över det. Som att borsta tänderna, gå till jobbet och betala räkningar. Många hävdar att det tar minst 21 dagar att integrera nya vanor, satsa på det.

image

En annan viktig del av planeringen är att ha en ”backup-plan”. Om du blir sjuk igen vad gör du då? Kanske kan du då fokusera på lågintensiv träning som långa promenader och satsa extra mycket på dieten. Om du skadar axeln kanske du kan satsa mer på att träna benen. Eller lyfta lättare vikter och satsa på fler repetitioner. Du bör även planera in kortsiktiga och långsiktiga belöningar (återkommer till dessa).

Agera

Nu när du har en genomtänkt plan kan du skrida till handling. Det viktigaste att ha med dig från ditt förra ”nederlag” är att du kanske inte kommer att kunna följa din plan till punkt och pricka initialt. Kanske du faller för frestelsen att äta en bakelse, eller att gå på bio istället för gymmet. Men kom då ihåg att detta är ett långsiktigt åtagande. Satsa på att komma tillbaka in i planeringen utan att fundera för mycket över ditt tidigare misstag.
Häng inte heller upp dig på hur väl du lyckas i gymmet de första dagarna. Bara att du är där enligt planeringen är en seger, allt över det är en bonus. Allteftersom du lyckas med fler mål kan du planera in större utmaningar.

image

Övrigt

Var schysst mot dig själv. Ge dig själv belöningar och erkännanden. Men satsa helt på belöningar som är synkade med dina mål. Istället för att belöna dig efter en bra träningsvecka med en kväll på krogen, ta med dig din flickvän på spa, gå på massage eller laga en lyxmiddag med dyr men nyttig mat.

Väl mött på slagfältet och i gymmet!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: