Varför jag äter djur

Den senaste tiden har såväl gammelmedierna såväl som sociala medier varit översvämmade med artiklar, videos och inlägg om varför vi inte borde äta kött. för såväl hälsan som av etiska och hälsomässiga skäl. Jag vill inleda med att säga att jag har stor respekt för de av mina vänner som väljer att avstå från att äta djur även om jag inte håller med om alla deras skäl för det. Jag har själv levt en period som både vegetarian och en tid som vegan vilket orsakade massiva hälsoproblem för mig tills jag fann lchf och paleodieten.

Skillnaden mellan att äta djur och att äta kött

Titeln på det här inlägget är ”varför jag äter djur” inte varför jag äter kött. Anledningen till titeln är att rent kött är en av de minst näringsrika delarna av djuret. Dessutom kan en överkonsumtion av protein leda till ett påslag av insulin vilket inte är optimalt för att komma in ett tillstånd där kroppen främst använder fett som bränsle (även känt som ketos).
bästa delarna på djuret är dem med mycket fett som till exempel inälvsmat.

Vi är gjorda för att äta djur

Människan har ätit sädesslag och baljväxter i ca 10 000 år vilket är väldigt lite om man betänker att vi förändrats mindre än 0.2% genetiskt de senaste 40 000 åren. Vi har ätit kött i minst 1.5 miljoner år, en del forskare hävdar till och med att vi ätit det i över 3.5 miljoner år. Detta redan långt innan vi evolutionärt sett blev ”människor”. Våra paleolitiska förfäder fick i sig åtminstone 40-65% av sin näring från animalisk föda. Läs mer om detta här.

Våra framtänder är gjorda för att slita bort köttbitar och skinn medan våra bakre tänder (molarer) är gjorda för att krossa och mala, vi ser en liknande konstruktion hos hundar som exempel. Men likheterna är flera, till exempel vår oförmåga att bryta ned cellulosa i växter, vår frekvens av födointag, våra magar och förbränningssystem med mera, se bild nedan:

image

Att äta kött gjorde oss till människor

Många forskare hävdar att ätandet av kött var det som gav oss den evolutionära möjligheten att utvecklas till människor. Detta eftersom ätande av kött och framförallt animaliskt fett bidrar till förmågan att bygga större hjärnor och smalare magar. Flera exempel på detta kan vi se bland våra släktingar hos andra primater.

Bonopoaporna som helt lever på vegetarisk föda har betydligt mindre hjärnor och större magar än chimpanserna som likt oss människor även äter kött och har betydligt mer organiserade ”samhällen”. Vi kan även se på gorillor som trots sin imponerande muskelmassa är väldigt långsamma djur med enorma magar och små hjärnor som spenderar hela dagarna med att äta flera kilo bladväxter för att överleva.

Köttätare till skillnad från växtätare får i sig näring från andra djur (framförallt deras fett). Detta räcker många timmar upp till flera dagar utan att de behöver äta något annat. Växtätare däremot behöver äta nästan hela tiden. Detta kan ni läsa om mer i artikeln ”bigger brains smaller stomachs”.

Det är mer logiskt att döda djur än att samla växter

Det är lättare att få i sig mycket näring som räcker längre genom att döda och äta djur än genom att samla växter. Möjligtvis är det lättare att bli mätt på frukter om man lever i tropikerna, men inte ens där kan man finna någon uråldrig helvegetarisk kultur. Om man däremot som vi i Norden levt i ett främst kargt och kallt landskap utan mycket växtlighet så har det historiskt sett varit omöjligt att leva helt vegetariskt.

image

Nästan allt levande i naturen försöker att försvara sig från att bli uppätet. Djur utvecklar utvändiga försvar som klövar, klor och horn med mera för att försvara sig. Men om du lyckas döda djuret så är det fritt fram att konsumera alla dess delar utan oro för gifter. Däremot växter utvecklar invändiga försvar som nervgifter, kärnor och annat som är svårt för oss att äta utan att bli sjuka eller till och med dö.

Detta är anledningen till att vi behöver värma upp, koka och steka många vegetabilier för att kunna tillgodogöra oss deras näring. För att vi ska få i oss tillräckligt med näring från växter så måste vi äta mycket, varierat och ofta för att få i oss allt vi behöver. Detta lämnar väldigt lite tid över för innovationer, tänkande och organisation.

Vegetarianer kan inte få i sig tillräckligt med näring utan kött

Det finns åtminstone tolv näringsämnen som vi inte kan få i oss tillräckligt av utan animalisk föda eller kosttillskott. Några av dessa är vitamin D, vitamin B12, och Coenzyme Q10. Men visst, med hjälp av exotiska alger från Asien och sojabiffar plus en massa tillskott framtagna i labb så kan vi klara oss utan att äta djur, men hur naturligt är det? Se mer om detta i artikeln ”the missing link”.

Det finns ingen uråldrig mänsklig kultur som varit helvegetarisk

I boken the paleo manifesto så redogör författaren John Durant bland annat för hans sökande efter en kultur som historiskt sett varit helt vegetarisk men kunde till sin besvikelse inte hitta någon. Vissa kulturer har ätit mer vegetarisk föda än andra men ingen har varit helt utan. Däremot finns det flera kulturer som nästan helt levt på animalisk föda som till exempel eskimåerna.

Den kanadensiska forskaren Vilhjalmur Stefansson av isländsk börd gjorde en expedition 1913 där han övervintrade hos eskimåerna och levde på deras kost främst bestående av sälfett. När han återvände hem levde han en längre tid på denna kost för att bevisa hur bra den var.
Ingen dåtida forskare kunde hitta några brister i denna hållning. Idag ser vi en återkomst av hans idéer i och med
framgångarna med LCHF bland annat. Han redogör för sin expedition i boken ”fat of the land”.

Varför vi gillar calzone och veganer gör sojabiffar

image

Att det är en uppoffring att utesluta kött kan man observera på det faktum att veganer och vegetarianer verkar anstränga sig hårt för att imitera köttprodukter. I veggohyllorna kan man finna alltifrån tofukyckling till sojaburgare och quornköttbullar.

Det är dock få animaliska produkter som försöker imitera grönsaksprodukter såvitt jag vet. I boken ”the warrior diet” driver författaren tesen att den populära pizzan calzone är så lockande just för att den imiterar ätandet av ett djur med innanmätet av ost och tomater istället för fett, blod och inälvor.

Men är det någonsin rätt att döda något?

Jag hävdar att det är det. Det var så för våra förfäder i miljontals år, det är så i större delen av djurriket. Jag för min del anser mig inte vara moraliskt mer högtstående än andra köttätare i naturen. Det finns flera exempel på veganer som försökt att föda upp sina katter och hundar på vegansk kost vilket alltid lett till sjukdomar och död för de stackars djuren. Det är för mig omoraliskt!

Men jag håller med de som anser att dagens djuruppfödning oftast är omoralisk och dessutom hälsoskadlig. Djur blir sjuka av att växa upp i trånga burar och med det skräp som man föder dem med. Och om vi äter sjuka djur så blir vi också sjuka. Det är det mest rimliga skälet om något jag kan finna för att minska konsumtion av kött eller åtminstone gå över helt till ekologiskt.

Men alla kan inte leva på animalisk föda

Det är dock sant att alla inte har råd eller möjlighet att leva på animalisk föda från gräsbetande, frigående djur. Men det är inte heller alla som har råd eller möjlighet att leva på ekologiska och biodynamiskt odlade grönsaker, men vi får helt enkelt kompromissa.

Jag kommer i alla fall fortsätta att äta djur och jaga dem när jag får min jaktlicens.  Liksom mina förfäder gjort i miljontals år och som de flesta djur själva gör. Detta är både naturligt, etiskt och det bästa för min hälsa. Men jag dömer ingen annan för deras val av föda så länge de inte försöker att begränsa mina.

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

2 reaktioner till “Varför jag äter djur”

  1. Bra skrivet! Äter dagligen bara 2-3 (1 per måltid) små kotletter med färdig sallad, mini vitsparris i burk, bea och lite parmesan på. Utöver detta några teskedar kokosolja/smör. Även avokadon har jag tagit in. Kommer att använda skrapet av avokadobönansskal också. Sen har vi morgonkaffet som jag inte har släppt än. Det är min dagliga intag.

    /Janne

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: