Varför du borde sluta dricka kaffe

När jag skriver detta så är jag på min tredje dag i mitt andra försök att sluta dricka kaffe. Förra omgången var en månad innan nyår därefter åkte jag på vinterkräksjukan ett par veckor. Därefter föll moralen och jag började dricka den svarta drycken igen, mer än någonsin! Men varför ens försöka sluta?

När jag nämnt för vänner och andra att jag försöker sluta med kaffe så möts jag ofta av två reaktioner. Den första med humor eftersom kaffe inte anses vara särskilt skadligt och knappast kan jämföras med farliga beroenden. Den andra med defensiva försvarstal om varför kaffe är nyttigt eftersom den innehåller antioxidanter och så vidare.

image

Jag vill inleda med att godta dessa invändningar till en viss mån, men vill ändå hävda att det finns stora vinster på sikt med att sluta dricka kaffe och i längden stora problem med att konsumera denna dryck alltför ofta.

Som de flesta vet så är den ”magiska” ingrediensen i kaffe koffein,  detta ämne är ett försvarsgift bland flera olika växter i naturen mot skadedjur, insekter och mögel. De flesta djur kan inte bryta ned detta ämne och blir därför sjuka och kan till och med dö om de konsumerar detta, till exempel hundar och katter.

Hos människor slår koffeinet istället mot det centrala nervsystemet vilket skapar en stress som får kroppen att producera kortisol, vilket slår mot binjurarna och även kan ge insulinpåslag vilket orsakar flera problem i kroppen. Så varför känns detta då så bra?

Vi kan jämföra med vad som sker när vi blir jagade eller i någon annan hotfull situation. Kroppen producerar adrenalin som gör att vi blir pigga, skärpta (känns det igen?) och redo för att slåss eller fly. Normalt sett när vi hamnar i en sådan situation får vi en snabb höjning av stresshormoner och sen går dessa relativt snabbt ned igen när faran är över. När vi konsumerar koffein drabbas vi istället av en lågintensiv stress som pågår i flera timmar eller hela dagen beroende på hur mycket kaffe vi konsumerar.

image

Vad innebär detta då för risker? Vad gäller det konstanta stresspåslaget som kaffedrickare utsätter sig för förtjänar en hel artikel i sig, men många forskare jämför regelbunden stress med samma hälsoproblem som alkoholister upplever. Stryk mot binjurarna och därmed en överbelastning av levern är några av de negativa effekterna.

Regelbunden kaffekonsumtion är även förknippad med generell ångest, sura uppstötningar, dålig sömn och en allmän försurning av kroppen. Koffein kan även ge ett insulinpåslag vilket gör det svårare att bränna fett och gå ned i vikt. Utöver detta är kaffe ett beroende som för många kostar mycket tid och pengar varje dag och leder till abstinens när kaffe inte finns att tillgå såsom huvudvärk, illamående, irritation och till och med depression.

För de som klarar av att hålla sig till en eller två koppar (inte muggar) om dagen så borde inte detta utgöra något större problem, men för mig som vill maximera min prestation på alla sätt jag kan på naturlig väg så har jag inte råd att upprätthålla detta beroende.

Sammanfattning av skäl till att sluta med kaffe :

1. Sämre kvalitet på sömn (som är grunden för såväl fettförbränning som byggande av muskelmassa).

2. Ökad produktion av stresshormoner som leder till försämrad återhämtning, stress för binjurarna och levern.

3. Magproblem som lös eller hård mage, IBS och sura uppstötningar.

4. Ökat insulinpåslag och därmed sämre fettförbränning.

5. Slöseri med tid och pengar.

Ett alternativ till kaffe är att byta ut det mot grönt te som innehåller det koffeinliknande thein men i betydligt mindre mängd. Man kan även gå över till örtteer som roiboos, ingefärste och kamomillte för kvällen. Om någon har fler förslag på alternativ till kaffe så mottages det tacksamt i kommentarsfältet, på leva fett fb-sida eller via mejl. Väl mött!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

2 reaktioner till “Varför du borde sluta dricka kaffe”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: