4 steg till optimal kosthållning

Goda nyheter för alla som följer Leva fett. Sedan jag startade bloggen för snart ett år sedan så har jag publicerat artiklar väldigt sporadiskt, och jag som också följer många bloggar vet hur otillfredsställande det är att ibland behöva vänta flera veckor på en ny artikel  och oavsett hur bra bloggen man följer är så tröttnar man tillslut på att besöka den.

Men nu har Leva fett fått en erfaren redaktör som själv är journalist, bloggare, författare, entreprenör och frihetscoach, ni kan läsa mer av och om honom på danforslund.se

Så hädanefter kommer bloggen uppdateras minst en gång i veckan och jag kommer ha ett utkast klart senast varje onsdag. Så till alla läsare som fortsatt följa bloggen trots den impulsiva utvecklingen så vill jag tacka för ert intresse och hoppas ni kommer vara nöjda med den nya upppdateringsfrekvensen och kvaliteten på artiklarna framöver,  lev fett och på återseende.

Så i min första artikel på Leva fett under ny ledning så vill jag gå tillbaka till grunden om ”vad ska man äta och inte äta”.

image

För många så känns det övermäktigt när jag lägger fram alla förslag på vad man bör och inte bör göra, därför har jag i denna artikel lagt upp min idé om en optimal kosthållning i fyra steg som med fördel kan delas upp i en fyraveckors plan.

Steg 1: uteslut gifter i mat och dryck

I det första steget så kan du börja med att byta ut så många produkter du kan (och har råd med) mot ekologiska produkter.

image

De som följt min blogg vet att jag förespråkar en paleolitisk kost fri från det mesta vi inte åt för upp till 40 000 år sedan, men även för 60 år sedan så var människor generellt sett friskare och levde längre än vad vi gör idag och det beror på att även om man inte alltid åt vad vi människor är bäst anpassade för så var maten åtminstone naturlig, mindre processad och med färre tillsatser och besprutningsmedel.

Så försök i en vecka åtminstone att äta så gott som bara ekologisk föda, undvik även gärna plastförpackningar, köp vattenflaska och matlåda i stål eller åtminstone fri från BPA och bisfenoler ,dessa är kemikalier som finns i de flesta plastprodukter och som sabbar våra hormonnivåer.

Bland annat har man sett att det kan leda till outvecklade penisar hos små pojkar och nyligen rapporterade man att våra fiskar i haven har börjat utveckla hjärnskador pga all plast i vattnet.

Steg 2: Laga allt från grunden, ta bort socker och snabba kolhydrater

I nästa steg så kan du börja laga så mycket mat som möjligt från grunden, främst så att du kan kontrollera vad maten innehåller.

image

Viktigast här dock är minimerandet eller helst totalt uteslutande av snabba kolhydrater som vitt bröd, pasta, potatis och ris samt utesluta allt rent socker, majsstärkelse, sukralos och andra sockersubstitut i maten.

Sluta dricka juice eller pressa åtminstone din egen eller ännu hellre ät bara en ren frukt, helst ekologisk.
Det är socker och snabba kolhydrater som ligger bakom nästan alla våra ”moderna” välfärdssjukdomar som diabetes, hjärt och kärl sjukdomar, cancer och metaboltsyndrom mm.

Minska insulinnivåerna genom att utesluta socker och ersätt detta med massa naturligt fett som du finner i fet fisk (ekologisk eller helst vildfångad), fett kött och fågel, samt avokado, nötter (pistage, cashew, macadamianötter inte jordnötter) och olivolja, smör eller ännu bättre ghee (klarnat smör).

Steg 3: Fördela fett, kött och grönsaker efter vad du vill uppnå

image

Om du är överviktig och har svårt att gå ned i vikt och äta mindre så föreslår jag en såkallad ketogen diet där majoriteten av ditt näringsintag kommer från naturligt animaliskt fett tills du når en önskad vikt, därefter kan du börja experimentera med att tillsätta mindre mängder grönsaker och frukt mm, sök på Sten Sture skaldeman för bäst tips.

Om du är mager och vill öka i muskelmassa men har svårt att äta mycket för att gå upp i vikt så föreslår jag att du äter mer kolhydrater främst i form av ovanjordgrönsaker, kål, sallad, grönt och ekologisk frukt, men var rädd om tänderna.

Steg 4: Ät mer vildfångat, gräsbetat och biodynamiskt odlade grönsaker

Att äta ekologisk, oprocessad mat fri från tillsatser och miljögifter räcker för att du ska optimera din kost bättre än 90% av befolkningen.

image

Men vill du tillhöra ”The 1%” av dem som prioriterar sin hälsa och utveckling så ska du inte bara äta de djur och växter som vår art är bäst anpassade att äta utan främst äta av djur som i sin tur äter vad de är anpassade för och av grönsaker som växt upp i sin naturliga miljö utan insektsmedel, GMO och annat skräp.

Att hitta vildfångad lax kan vara svårt, men kolla efter vildfångat i frysdiskarna på stormarknader som Willys. Gräsbetat kött finner du lättast genom att gå till lokala gårdar men du kan även googla på återförsäljare i storstäderna, de finns åtminstone i Stockholm.

Biodynamiska grönsaker är lätta att hitta men väldigt dyra, men om du kombinerar dessa med ägg från frigående utehöns och med ekologiska mjölkprodukter så behövs det inte lika mycket.

Om hur du kombinerar äkta mat med en hållbar ekonomi kommer jag ta upp i ett framtida inlägg på begäran från många läsare. Detta är bara en översikt över vad jag förordar, för mer ingående svar så skriv era frågor i kommentarsfältet, på Leva fetts Facebooksida eller mejla mig på ernstalmgren@hotmail.com

Väl mött!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: